Valve har nu plockat ut alla lootlådor som ger ett slumpmässigt pris till spelare av Counter-Strike: Global Offensive i Belgien och Nederländerna. Detta efter att länderna dömt lootlådorna till att klassas som hasardspel.

Rörelsen mot lootlådor har verkligen lagt i en ny växel under det senaste året. Det hela tog en ordentlig fart efter att spelet Star Wars: Battlefront 2 mött mycket hård kritik för dess olika mikrotransaktioner. Det hela har lett till att flera länder börjat undersöka lootlådor i olika spel för att bedöma om dessa bör klassas som lottospel eller inte.

Det är inte bara Battlefront 2 som fått sina mikrotransaktioner ifrågasatta. Även populära spel som Overwatch, FIFA 18 och Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) har hamnat i skottlinjen.

Tidigare under året slog Belgien fast att lootlådor som ger betalande kunder ett slumpmässigt föremål i spelet ska klassas som lotteri. Detta innebär att spel som till exempel Battlefront 2 och CS:GO var tvungna att göra sig av med dessa specifika mikrotransaktioner. Annars kan utvecklarna av spelen dras inför rätta och riskera böter på upp till cirka 8,3 miljoner svenska kronor. Eller i värsta fall fängelsetid.

Star Wars: Battlefront 2 blev av med sina mikrotransaktioner redan innan domen föll i Belgien. Detta på grund av det uppror från både spelare och Star Wars-fantaster som uppstod. Resterande tre spel var dock kvar i riskzonen.

Under förra månaden tog Valve, utvecklaren bakom CS:GO, och stängde av hela marknadsplatsen på plattformen Steam för nederländska användare. Valve har dock fått en bättre förståelse av de nya reglerna som gäller för lootlådor i Belgien och Nederländerna och marknadsplatsen är nu tillbaka. Däremot har alla lootlådor i CS:GO (kallas ”Containers” i spelet) som ger ett slumpmässig pris inaktiverats i både Belgien och Nederländerna.

Andra länder som till exempel Australien har i skrivande stund pågående utredningar om lootlådor. Medans Frankrike och USA dömt att lootlådorna inte ska klassas som hasardspel, men behöver någon form av förbättrade, kontrollerande riktlinjer.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid