Apple har alldeles nyligen avtäckt vad som enligt företaget är den kraftfullaste Mac-enheten någonsin och det rör sig om en ny version av den stationära datorn Mac Pro.

Under WWDC 2019 har Apple avtäckt en ny version av den stationära datorn Mac Pro. Det rör sig om en enhet med ett chassi gjort i aluminium och en ram i rostfritt stål och specifikationer som gör detta till ett möjligt monster till arbetsdator.

Apple utrustar denna nya modell av Mac Pro med processorer ur Intels Xeon-familj med upp till 28 processorkärnor. Detta kan sedan kombineras med upp till 1,5 terabyte (TB) internminne och grafikkort i form av ett Radeon Pro 580 hos instegsmodellen eller en dubbla Radeon Pro Vega II Duo-kort från AMD. En ny grafikkortsmodell som avtäckts just för denna nya Mac Pro för upp till 128 gigabyte (GB) videominne.

Apple utvecklar egen grafikkortslösning

För denna nya stationära dator har Apple utvecklat en ny typ av instickskort för att husera grafiklösningarna. Denna kallas ”MPX” och kommer inte bara med den traditionella PCI Express x16-anslutningen. Apple har även inkluderat ännu en Thunderbolt 3-baserad anslutning som ska förse grafikkorten med ytterligare strömförsörjning och utökade anslutningsmöjligheter. MPX-modulerna kan husera två grafikkort var och tar allt som allt upp fyra av datorns åtta expansionsplatser styck.

Den nya modellen av Mac Pro ska kunna klara av extrem videoredigering med upp till tre videoströmmar i 8K-upplösning på samma gång eller 12 videoströmmar i 4K-upplösning samtidigt. Detta med två MPX-moduler med två Radeon Pro Vega II-duo för totalt fyra grafikprocessorer inuti datorn.

Apples ”efterbrännkammare”

Det är inte bara MPX-modulerna som är nya uppfinningar i denna senaste versionen av Mac Pro. Även en insticksmodul kallad ”Afterburner” kommer att kunna monteras i datorn. Denna kommer med ytterligare två Thunderbolt 3, två USB-A samt en 3,5 mm ljudkontakt.

Utöver detta kan Afterburner även utrustas med ett dedikerad videoredigeringskort som ska kunna bearbeta upp till sex miljarder pixlar per sekund.

Retina-skärm på 32 tum med 6K-upplösning

Apple avtäcker även en ny bildskärm kallad Pro Display XDR som ska gå hand i hand med den nya modellen av Mac Pro. Det rör sig om en 32 tum stor bildruta med en upplösning på 6 016 x 3 384 pixlar.

Namnet ”XDR” kommer från bildskärmens specifikationer. Det rör sig om en maximal ljusstyrka på 1 600 nits och möjligheten att konstant hålla en ljusstyrka på 1 000 nits. Detta tillsammans med ett kontrastförhållande på 1 000 000:1 har fått Apple att känna att bildskärmen går bortom nuvarande High Dynamic Range (HDR) och in i området företaget kallar Extreme Dynamic Range (XDR).

Ytterligare specifikationer

Utöver ovannämnda hårdvaran kommer nya Mac Pro även med två USB C och två USB A-portar på framsidan av chassit. För att driva den hårdvara som nämnts ovan kommer modellen utrustad med ett nätaggregat som kan leverera upp till 1 400 watt.

Apple har utvecklat en egen lösning med interna kylflänsar i datorn. Dessa tillsammans med tre fläktar i fronten av datorns chassi som ska blåsa 300 kubikfot av luft över komponenterna varje minut. Dessa ska tillsammans med en intern radialfläkt hålla temperaturerna i schack utan att ljudnivån blir för outhärdlig enligt Apple.

Mac Pro 2019 – Pris och tillgänglighet

Den nya Mac Pro-modellen kommer att lanseras i höst med ett riktpris från 5 999 dollar. Något som bör innebära en prislapp på omkring 60 000 svenska kronor för instegsmodellen utan moms inräknat. Denna modell kommer utrustad med 32 GB internminne, en åttakärnig Xeon-processor, en SSD-enhet på 256 GB samt ett Radeon Pro 580X-grafikkort.

Apple bekräftade även att den nya Pro Display XDR-bildskärmen kommer att finnas tillgänglig att köpas separat med en prislapp på 4 999 dollar. Cirka 50 000 svenska kronor utan moms.

Enheten kommer att lanseras omkring samma tid som MacOS 10.15 Catalina som implementerar en rad nyheter, bland annat röstkommandon, nya appar för musik och film samt markerar slutet för mediaspelaren iTunes.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

9
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
5 Thread replies
6 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
MorkulNils KJan FalkGustav Gager Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

”…att köpas separat med en prislapp på 4 999 dollar. Cirka 50 000 svenska kronor utan moms.” Tyvärr faller kronan som en gråsten för tillfället så vi är närmare 60 000 än 50 000 innan moms. Satt och diskuterade detta med personer som använder Mac dagligen för video editering och de är helt oförstående till varför man skulle välja ovanstående lösning. Det blir både billigare och bättre att bygga en separat rendrerings server. Med en sådan lösning kan du dessutom se till att största delen av värmen hamnar i ett kylt server rum. Tänk att sitta i ett redan varmt… Läs hela »

Johan A.
Gäst
Johan A.

Har du råd med denna maskin har du troligtvis råd med en AC

Morkul
Medlem
Morkul

Jo men AC låter, även om du har central AC. I och för sig har man råd med hörselkåpor också men… Tja varför?

Du spar spenar OCH obehag (ljud eller värme) om du har separat rendreringsserver.

Gustav Gager
Admin

Nån mer än jag som ett rivjärn? 😀

Jan Falk
Medlem
Jan Falk

Den här artikeln uttrycker priset för den enklaste modellen av datorns systemupplägg . Kliver vi upp i toppmodellen lär det bli ganska fåtal som köper den varianten .
Men det förvånar mig inte att det finns en marknad för det här.
Priset för den enklaste modellen kan kallas relativt söta Apel äpplet tugga på .
Ser vi på toppmodellen Apel önskar kunna sälja blir äpplet ganska surt när priset böjar blir uppenbart var det landar i slutändan.

Morkul
Medlem
Morkul

Jo lite konstigheter med hur de uttrycker priserna i artikeln.

Monitorn kostar ytterligare 4 999 USD och vill man dessutom ha en fot till den så är det ytterligare 1000 USD.

MEN är det någonting som jag faktiskt skulle kunna vara intresserad av så är det skärmen, får se som den är ”Mac only” som en del spekulerar om.

Nils K
Gäst
Nils K

Om du är beredd att lägga 5000 dollar på en skärm finns det nog bättre än Apples. Tar dom 1000 dollar för en fot så kan man ju gissa att marginalen på skärmen också är rejäl

Morkul
Medlem
Morkul

Om du kan visa mig en skärm med 6k eller högre upplösning med 1000 nits och 10 bit färgupplösning så är du välkommen att via mig en sådan. UP3218K för 35 000 SEK kommer inte ens i närheten, steget där efter är skärmar för över 100 000 SEK. Så närmare 60 000 plus moms (Runt 75 000 inklusive moms) är inget överpris för denna typ av extrem monitor. Personligen är jag inte intresserad av någon fot men affärssinnet i mig förstår till 100% varför de tar 1000 USD för den. Det har ingenting med marginaler i sig att göra varför… Läs hela »

Medlem
Joachim Hartmann

Jag vill se en jämförelse mellan Mac Pro 2019 (fullt utrustad) och en Nvidia DGX Station, https://www.nvidia.com/en-us/data-center/dgx-station/

PS: Nvidia burken kostar ca 70,000 USD och en fullt utrustad Mac Pro hamnar nog på samma pris