I ett försök att avlasta ansträngningen på internet under dessa karantäntider har Netflix nu bekräftat att tjänsten sänker sin videokvalitet för samtliga användare i Europa under de kommande 30 dagarna.

Under den kommande månaden kommer Netflix att sänka sitt videoinnehålls bitrate runtom i Europa. Detta i ett försök att lätta trycket på internet när användningen skjutit i höjden efter utbrottet av coronaviruset Covid-19 och de följande karantänperioderna.

Tidigare uppmanades Netflix-användare av EU-kommissionären Thierry Breton att strömma video i tjänstens standardupplösning (480p) istället för HD-upplösning för att spara bandbredd. Nu ska streamingtjänsten valt att under de kommande 30 dagarna börja sänka videoinnehållens bitrate för europeiska användare.

”Following the discussions between Commissioner Thierry Breton and [Netflix chief executive] Reed Hastings, and given the extraordinary challenges raised by the coronavirus, Netflix has decided to begin reducing bitrates across all our streams in Europe for 30 days.” – Netflix, via BBC

Denna sänkta videokvalitet sägs reducera tjänstens datakonsumtion med 25 procent. En timmes strömmande av video i Netflix standardupplösning konsumerar omkring en gigabyte data. Medans en timmes strömmande av video i HD-kvalitet konsumerar omkring tre gigabyte.

Thierry Breton prisade Netflix beslut och nämnde hur detta bör se till att internet fortsätter vara responsivt och välfungerande även under den ökade pressen som kommit efter utbrottet av Covid-19.

Det har inte bekräftats om Netflix lösning kommer att appliceras på andra marknader än Europa. Huruvida andra streamingtjänster kommer att följa i Netflix fotspår och sänka sin videokvalitet är även det något som återstår att se.

Även Youtube vill hjälpa till

Enligt Reuters ska plattformen Youtube ha valt att temporärt sänka sin standardupplösning för videos. Detta innebär att istället för att en video laddas in i HD-kvalitet kommer den nu att automatiskt laddas in i standardkvalitet. Det finns dock ingenting som hindrar användare från att manuellt byta till en högre upplösning om så önskas.

“We are making a commitment to temporarily switch all traffic in the EU to standard definition by default.” – Youtube, via Reuters

Efter att karantäner för att försöka stoppa spridningen av viruset sattes i kraft har pressen på internet ökat markant. Telekomjätten Vodafone ska tidigare i veckan ha rapporterat en ökad internetanvändning på hela 50 procent. Även företag som Facebook här nämnt hur man upplevt stora uppsving i användande som lett till att företagets infrastruktur pressats till bristningsgränsen. Populära chattprogram som Discord har också upplevt driftstörningar under veckan.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

4
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
2 Thread replies
7 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Kristoffer ÅgrenChristian Hurtig Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Mattias Emmot

Fast det stämmer inte att de sänkwr sin kvalitet. Jaf pratade med dem via deras chat igår, och de sa att de sänker sin bitrate. Om man prenumererar på 4k eller HD så kommer man fortfarande ha det fast till en lägre bitrate, visst vissa kan få en lite sämre kvalitet men långt ifrån alla säger de själva.

Skulle det inte stämma så begär att de sänkwr månadskostaden för en, då de inte lever upp till det avtal man har med dem.

Christian Hurtig
Gäst
Christian Hurtig

Vilken otroligt märklig kommentar. Netflix påstår alltså att de inte sänker sin kvalitet samtidigt som de sänker sin bitrate, vilket innebär att de får lägre kvalitet.

kriahg90
Medlem
kriahg90

Jag tänkte begära rabatt på måndag faktiskt

Medlem
Simon Olson

Detta är anledningen till att jag inte betalar stora företag för streaming tjänster. Använder flixify for $9.99 i månaden. Alla netflix serier osv + mycket mycket mer. Sänker dom sin bildkvalité för att de är giriga jävlar som bara tänker på pengar? Nää – och det är så det ska vara! Har aldrig och kommer aldrig betala en krona till netflix. Deras tjänst är fan värdelös haha