EU-kommissionen har nu startar en officiell utredning angående Nvidias potentiella uppköp av Arm. Detta då man fruktar att Arms neutralitet kan komma att sättas på spel om företaget hamnar i Nvidias händer.

Att Nvidia och SoftBanks affär värd 40 miljarder dollar skulle dra till sig uppmärksamhet från annat än media var förväntat. Tidigare har brittiska Competition and Markets Authority startat en egen utredning av affären. Nu har det blivit dags igen.

Denna gång är det Europeiska kommissionen som vill ta sig en närmare titt på de två företagens planer. Detta då man enligt ett pressmeddelande oroar sig för att ett uppköp av Arm kan leda skada halvledarindustrin i det långa loppet. Arm licenserar sina kretsar till företag som Samsung, Qualcomm och andra stora aktörer. EU-kommissionens oro är då att Nvidias konkurrenter kan drabbas negativt av att det gröna laget äger Arm.

Nvidia och deras VD Jensen Huang har tidigare försökt dämpa denna oron och menar att man inte kommer att påverka Arms neutralitet om Nvidia skulle köpa upp företaget. Däremot finns det få sätt att se till att detta löfte fortsätter hållas. De löften Nvidia gjort tidigare ska inte ha varit tillräckligt för att dämpa EU:s oro över den potentiella affären.

Affären blev allmänt känd under september 2020 och man förväntade sig att det skulle kunna ta upp till 18 månader för den att faktiskt genomföras. Exakt hur framtiden för denna möjliga omskakning av halvledarindustrin ser ut är dock i dagsläget inte helt klar.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid