Nu har det blivit dags för recensenter att publicera sina resultat och tankar om Nvidias senaste grafikkort Geforce RTX 4080. Hur lyder då den generella uppfattningen om den nya enheten?

Nu har recensionsembargot för Nvidias senaste grafikkort Geforce RTX 4080 lyfts. Detta är det andra grafikkortet baserat på arkitekturen Ada Lovelace Nvidia lanserar. Först ut var flaggskeppet RTX 4090 där många recensenter imponerades av prestandan men den väldigt höga prislappen höll många från att rekommendera grafikkortet. Hur ser det då ut för småsyskonet som även det kommer in med en markant högre prislapp än motsvarande grafikkort från föregående generationer?

Generellt sett ser de flesta recensenterna ut att vara imponerade av prestandan RTX 4080 erbjuder jämfört med sin föregångare. Grafikkortet presterar till och med riktigt imponerande jämfört med RTX 3090 och även RTX 3090 Ti. Det absoluta flaggskeppet från den föregående generationen. I de tester hemsidan Kitguru satte RTX 4080 genom för sin recension presterade deras enhet i genomsnitt 17 procent bättre i 1 400p och 19 procent bättre i 4K-upplösning jämfört med RTX 3090 Ti. Jämfört med AMD:s RDNA 2-baserade RX 6950 XT var prestandaledningen 30 procent i genomsnitt.

Ser vi till strömförbrukningen som tack vare debaclet med RTX 4090 och de medföljande adaptrarna är en väldigt het fråga ser det faktiskt inte så illa ut. Ovanstående video från JayzTwoCents visar att kortet i DirectX 11-baserade testsviten Heaven inte ens når 250 W strömförbrukning. Detta är då under helt vanlig rastreringsbelastning. I det inbyggda testscenariot i Forza Horizon 5 drog kortet som max 260 W. När raytracing och dylika ögongodistekniker används är det inte helt förvånande att strömförbrukningen ökar. Däremot kunde inte Jay se att kortet drog mer än runt 311 W i den syntetiska testsviten Port Royal.

Jays siffror återspeglas i andra recensioner av grafikkortet. RTX 4080 ser alltså ut att vara förvånansvärt energieffektivt. Dessvärre är det här de trevliga nyheterna hos RTX 4080 ser ut att ta slut. Mycket likt hur syskonet RTX 4090 mottogs när det lanserades.

Problemet med Nvidias senaste grafikkort verkar ännu en gång vara just prissättningen. RTX 4080 erbjuder 24 procent lägre prestanda än RTX 4090 men har också ett 25 procent lägre pris sett till riktpriset i dollar. Ser vi till den kritik RTX 4090 fick när det kommer till prestanda per krona, euro, dollar eller vad som helst är problemet detsamma hos RTX 4080.

Skillnaden i prestanda mellan RTX 3080 och RTX 3090 var mycket mindre än så när det väl begav sig. Dock var RTX 3090 dubbelt så dyrt som sitt syskon med ett riktpris på 1 499 dollar jämfört med 699 dollar för RTX 3080 vid lansering. Det senaste XX80-kortet får alltså hård kritik angående prestandan för priset och Nvidia får hård kritik för sin generella prissättning av RTX 40-serien.

Rent generellt är uppfattningen att RTX 4080 är ett riktigt bra grafikkort med en gigantisk nackdel. Prestandan är väldigt imponerande men priset är inte rätt. Det är något av en utmaning att hitta recensenter som faktiskt rekommenderar Nvidias senaste alster så som läget ser ut idag.

Samtidigt har AMD arkitekturen RDNA 3 på ingång under december månad med två grafikkort menade att tampas med just RTX 4080 men med märkbart lägre riktpriser. Nvidia kan alltså ha gett sig själva en mycket hårdare kamp än nödvändigt med sin prissättning. Grafikkortsmarknaden och slaget mellan AMD och Nvidias nya generationer kan komma att bli en högst intressant match att följa.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid