Oculus säger sig nu tagit fram en ny VR-teknik som gör det möjligt för klenare datorer att leverera en trevlig VR-upplevelse, detta genom att rendera alla scener i 45 fps.

Oculus hävdar nu att man inom en snar framtid inte kommer att kräva en alls lika kraftfull dator för att rendera spel för sitt VR-headset Oculus Rift. Lösningen på problemet som ska göra det möjligt att bygga VR-kapabla datorer för under 5 000 kronor är mjukvarubaserad och kallas för ”asynchronous spacewarp”.

Problemet med VR är att man med lägre än 90 bilder per sekund (fps) kan få problem med illamående och andra bieffekter. För att nå en så pass hög bildfrekvens i de upplösningar som används i dagens VR-headset krävs det ganska rejäl hårdvara.

Mjukvaran som Oculus utvecklat gör det möjligt för din dator att leverera 90 fps utan att för den delen rendera alla 90 bildrutorna varje sekund. Istället renderas 45 bilder per sekund och används sedan för att räkna ut resterande 45 bildrutor. Dessa slås sedan samman i slutrenderingen för att ge en fin och följsam bildfrekvens. Oculus Rift

Tekniken som kan liknas vid interpolering från TV-apparater är något som bland annat Sony redan använder i Playstation VR som faktiskt specificeras till 120 fps, detta tack vare tekniken ”reprojection”. En teknik som likt Oculus teknik plockar data från renderade bildrutor för att skapa nya bildrutor.

Ska gå att driva med en dator för 5 000 kronor

Dessa tekniker tar obetydligt med extra beräkningskraft och Oculus menar att man inom kort kommer att kunna driva Oculus Rift med en dator som inte kostar mer än runt 5 000 kronor. Detta med systemkrav som börjar vid ett Nvidia Geforce GTX 960 grafikkort och en Intel i3-6100 (eller AMD FX4350) CPU. Något som kommer att avspeglas i ”Oculus Ready”-programmet med flera billigare VR-certifierade datorer.

Oculus är samtidigt öppna med att deras nya mjukvara inte är en ersättning för ”äkta rendering av 90 fps” men nu kan öppna VR-världen för betydligt fler spelare. Hur stor skillnad i bildkvalité som verkligen finns på de olika renderingssystemen återstår att se.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
karlssonpåtaket Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
karlssonpåtaket
Gäst
karlssonpåtaket

Ni menar väl 500 dollar eller hur? För andra sidor skriver ju det och hemma i sverige kan man inte bygga en sådan dator för 5k kr eller under.