Efter rapporter om varma minneskretsar uppmärksammar EVGA värmeproblem i FTW-serien. Köpare kan därför få gratis värmeledningstejp som åtgärd.

Användare av FTW-modellerna av EVGA GTX 1070 och GTX 1080 har rapporterat problem med VRAM-temperaturer. Ett problem rapporteras vara på grund av avsaknaden av värmeledande tejp på kortens spänningsregulatorer.

Vissa användare har rapporterat att deras VRAM-moduler har värmts upp av värmen som alstrats från spänningsregulatorer så pass mycket att grafikkorten har kraschat eller till och med gått sönder av värmen. I vissa fall har VRAM-temperaturer upp till 107 grader Celsius uppmätts. Vilket är betydligt högre än minnenas rekommenderade maxtemperatur på 95 grader Celsius.

GTX 1070 FTW som ska ha gått sönder på grund av värmen
GTX 1070 FTW som ska ha gått sönder på grund av värmen

EVGA uppmärksamma värmeproblemen

En EVGA representant skriver på företagets eget forum att – efter ett test utfört av Toms Hardware – företaget själva har gått tillbaka och utfört nya tester på sina grafikkort. Under testet från Toms Hardware så användes programmet Furmark för att stresstesta grafikkorten.

Annons

Furmark lägger en något orealistisk stress på korten (Furmark och liknande program kallas ofta ”power virus” i branschen) och är inte representativt av vad användare lär utsätta sitt grafikkort för i vanliga fall. Furmark-testet har sedan ringat in tydliga värmeproblem på korten i EVGA:s testlabb.

EVGA kommer därför erbjuda användare en uppsättning värmeledande tejp för sina GTX 1070- och 1080-grafikkort som ska tackla värmeproblemen.

namnlos
Temperaturerna på ett GTX 1080 FTW efter att den värmeledande tejpen monterats.

Angriper symptomen, inte sjukdomen

Det är bra att EVGA har uppmärksammat problemen och jobbar på att ordna en lösning för sina kunder. Men det betyder just nu att köparna själva måste plocka isär sina grafikkort och sätta dit den värmeledande tejpen.

Även om det är en lösning i sig så är det ingenting man förväntar sig behöva göra efter att ha köpt ett premiumgrafikkort av den här kalibern.

Annons

Den värmeledande tejpen kommer att erbjudas till användare av EVGA GTX 1070- och 1080-grafikkort med ACX 3.0-kylare med täckplåt. Även andra modeller av Pascal-grafikkort från EVGA övervägs för erbjudandet, men omfattas inte i nuläget.

Svenska Grafikkortsguiden – Sveriges största löpande test av grafikkort

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid