Efter sju år med PCI Express 3.0 så står nu specifikationerna för den första versionen av PCI Express 4.0 klara, meddelar PCI-SIG.

År 2010 såg vi PCI Express (PCIe) 3.0 för första gången. Fram till dess hade Pripheral Component Interconnect Special Interest Group (PCI-SIG) lanserat en ny generation av gränssnittet var fjärde år. Dock har gruppen sedan 2010 känt att det inte har funnits några riktiga behov för en ny generation då generation 3 har räckt mer än väl fram till nu.

Med en konstant växande marknad för AI, PCIe NVMe-baserade produkter och dylikt har kraven ökat under den senaste tiden. Nu har då PCI-SIG färdigställt nästa generation av gränssnittet vilket betyder att vi kan komma att se produkter baserade på PCIe 4.0 under nästa år.

Dubbel bandbredd jämfört med PCIe 3.0

Likt tidigare så innebär den nya generationen dubblerad bandbredd jämfört med nuvarande gränssnitt. Detta betyder att den maximala bandbredden hos en PCIe 4.0 x16-anslutning ligger på 64 gigabyte per sekund (GB/s) mot 32 GB/s hos PCIe 3.0 x16.

PCIe 4.0 kan bli en kort historia

Trots att den nya generationen är det ”nya heta” så kan den dock få ett mycket kortare livsspann jämfört med tidigare generationer. Medan AMD har planer på att implementera stöd för PCIe 4.0-stöd under 2020 sägs PCI-SIG redan stå klara med specifikationerna för PCIe 5.0 under 2019. Ett protokoll som återigen dubblerar bandbredden från PCIe 4.0 och resulterar i en fyrdubbling från PCIe 3.0.

Likt tidigare generationer så kommer PCIe 4.0 att vara bakåtkompatibel, så till exempel dagens grafikkort som använder sig utav PCIe 3.0 kommer att fungera tillsammans med moderkort som är utrustade med 4.0.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid