Det har länge ryktats och spekulerats om vad för hårdvara som kommer att huseras inuti Sonys spelkonsol Playstation 5 och nu har vi fått den första uppsättningen specifikationer av Sony själva.

Under en längre tid har det spekulerats kring vad som kommer att driva nästa generations spelkonsoler. AMD:s VD Dr. Lisa Su har tidigare bekräftat att det kommer att vara AMD-hårdvara som huseras inuti både Microsofts Xbox ”Scarlett”-familj och Sonys Playstation 5. En krets vid namn ”Gonzalo” som tros vara grundpelaren i nästa generations spelkonsoler har dykt upp i databaser vid flera tillfällen. Det har dock inte varit någonting som officiellt har bekräftats.

Det har däremot inte funnits någon mer påtaglig information än så förrän nu när Sonys systemarkitekt Mark Cerny i en intervju med Wired gett ytterligare en handfull bitar information om hårdvaruspecifikationerna för Playstation 5.

Första hårdvaruinformationen kring Playstation 5

I intervjun bekräftar Cerny att det mycket väl kommer att vara en AMD-utvecklad krets som baseras på tredje generationens Ryzen-design som bygger på den kommande processorarkitekturen Zen 2 på 7 nanometer. Några specifikationer kring antalet processorkärnor, cacheminne eller klockfrekvenser delades dock inte.

Grafikkretsen som driver den kommande spelkonsolen baseras på den ännu icke-lanserade arkitekturen Navi. Även här är det tomt på specifikationer som rör klockfrekvenser, beräkningsenheter, minnestyp eller minnesmängd.

Övriga detaljer Cerny går in på är den ljudkrets som Playstation 5 utrustas med. Här ska det röra sig om stöd för simulerat surroundljud som ska fungera även med stereosystem som till exempel en TV-apparats inbyggda högtalare eller en uppsättning vanliga stereohögtalare. Hur pass verklighetstrogen denna simulering kommer att bli återstår dock att se.

När det gäller den enhet som kommer lagra spel och annan media på konsolen ska det enligt Cerny röra sig om en SSD-enhet som ska leverera markant kortare laddningstider. I Wireds artikel beskrivs det hur Cerny startade Insomniacs Spider-Man på ett Playstation 4 och valde att snabbresa till en annan plats i spelvärlden. Laddningstiden här låg på cirka 15 sekunder medans laddningstiden för samma process var endast 0,8 sekunder på den icke-färdigställda versionen av Playstation 5 Cerny hade tagit med sig. Denna version av Playstation 5 är menad att användas av utvecklare och är enligt Cerny inte lika snabb som den färdiga spelkonsolen kommer att vara när den väl når marknaden.

Cerny går inte in på några detaljerade specifikationer angående SSD-enheten. Däremot kommer AMD:s Zen 2-arkitektur med stöd för PCI Express 4.0, något som kan ha öppnat upp för väsentligt mycket snabbare lagringsenheter i spelkonsolen jämfört med vad som funnits tillgängligt tidigare.

Sony håller sig borta från årets E3-mässa

Cerny nämner att han inte ännu är redo att prata om detaljer kring tjänster som kommer att finnas till konsolen eller andra egenskaper maskinen kommer att ha. Sony kommer inte heller att delta vid årets E3-mässa i någon större utsträckning vilket minskar chansen för någon större last information inom kort.

Däremot bekräftas det att Playstation 5 kommer att utrustas med en optisk läsare och kommer att vara bakåtkompatibel med speltitlar för Playstation 4. Exakt när denna bakåtkompatibilitet kan komma att spela roll i en Playstation-användares vardagsrum är däremot fortsatt oklart.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid