Postnord sägs nu ha långt gångna planer på att kräva svenska konsumenter på en extraavgift för alla paket som skickas från länder utanför EU, däribland Kina.

Svenska e-handlare har generellt mycket högre omkostnader och prispåslag för sina produkter än kinesiska företag och importen från Kina har ökat lavinartat de senaste åren. Introduceringen av den kritiserade kemikalieskatten har gjort situationen ännu värre för svenska e-handlare. Även Postnord som ansvarar för hanteringen av de flesta paket som anländer i Sverige från Kina har fått problem.

Snabbfakta om förtullning av paket:

Alla varor som skickas till Sverige från ett land utanför EU, även från de länder som räknas som EU:s skatteområden eller punktskatteområden, ska momsbeskattas av kunden enligt Svensk lag. Ansvaret ligger i grunden hos dig som konsument men Tullen har nu bestämt att alla paket som importeras från icke EU-länder ska förtullas av Postnord. Tidigare har Postnord ofta låtit ansvaret för mindre värdefulla produkter och paket ligga på konsumenten själv, nu kommer alla paket oavsett värde att kontrolleras, momsbeskattas och få en extra hanteringsavgift som kostnadspåslag.

Värt att notera är att alla Svenska speditörer tar ut en avgift för att sköta förtullningen av paket, exempelvis tar UPS ut en administrativ avgift på 184 kronor per försändelse vid tull- och momshantering.

Antalet paket från Kina blir fler och omkostnaderna för att kolla alla paket är höga vilket gjort att många paket kommer in i landet utan att momsbeskattas. Något som inte bara gjort det svårt för inhemska butiker och återförsäljare att hävda sig prismässigt men som också betytt ett rejält underskott i skatteintäkterna. Enligt uppgifter ska svenska staten gått miste om skatteintäkter på upp mot en miljard kronor per år.

Tidigare har paket med ett deklarerat varuvärde under 200 kronor släppts igenom utan att hanteras av Postnord och Tullverket. Nu säger dock Postnord att det blir nya regler framöver där varje paket ska få momspåslag från 1 krona och uppåt. Men utöver själva momsen ska det även läggas till en hanteringsavgift för varje paket.

Varje paket kostar 125 kronor att behandla

Tidiga rapporter talade om en hanteringsavgift på 125 kronor för varje paket från Kina, även för paket och produkter som bara kostade några tiotals kronor. Postnord har dock under dagen dementerat att man spikat hanteringsavgiften men bekräftar att 125 kronor är vad det ska kosta att hantera varje paket som anländer från Kina. Det är också den avgift men redan tar ut på paket som momshanteras idag. Att Postnord skulle lägga en avgift som gör att företaget går ekonomiskt back på sin posthantering låter inte särskilt troligt men hur man väljer att sätta avgiften på billigare försändelser återstår att se.

Tullverket vill få besked från Postnord senast 1 mars om hur inbetalningarna och avgifterna ska hanteras och sedan är tanken att upplägget ska införas ganska omgående. Med andra ord kommer det med största säkerhet bli betydligt dyrare att beställa paket från Kina och andra icke EU-länder under 2018.

Beställa paket från Kina
→ Click to comment here!
Beställer du mycket varor från Kina idag?
Annons

41
Leave a Reply

Please Login to comment
12 Comment threads
29 Thread replies
11 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
21 Comment authors
SagaMorkulDanielBmhenriday Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Kosmos
Gäst
Kosmos

Tragiskt! Först skapar staten problem för svenska återförsäljare och konsumenter genom att införa kemikalieskatten som är helt värdelös om endast Sverige gör det då ingen tillverkare kommer anpassa sig efter våra miljökrav. Men pga. kemikalieskatten och andra svenska skatter har köp av elektronik och annat ökat från Kina, ett problem staten själva skapat. För att lösa deras egna skitröra så inför posten avgifter för varje kina paket. Va i helvete. Men återigen spelar det ingen roll för det är inte på EU nivå, endast Sverige. Det innebär att jag får använda en post tjänst i Tyskland eller annat EU land… Läs hela »

Anon
Gäst
Anon

Du har ju varit tvungen tidigare att betala moms tull osv …. Vissa har bara haft tur att postnord lyckas strunta i reglerna, Så länge de kunnat….. Verkligheten är de personer som köpt från kina snålåkt genom importera utan förtulla. kostat skattebetalarna pengar., Särskilt de som inte beställer från kina. Bara se hur är de med importera sprit utan förtulla, som är värre regler. åker du dit betala straffskatt, skatt vad det kostar %. Sen vill du ha grejorna för betala frakten från tullen själv, typ eller åka dit själv hämta det.. Är väl så liknande postnord egentligen ska följa… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Ditt resonemang håller inte eftersom det inte är elektronik som importeras mest ifrån Kina. Kläder och skor är vad si svenskar privatimporterar mest ifrån Kina.

Dessutom har det alltid varit så du ska deklarera och betala moms på produkter från Kina så att det äntligen införs kontroller på detta var inte helt oväntat. Frågan kommer dock kvarstå hur vida den avgift som PostNord kommer att ta ut är laglig, speciellt för oss som deklarerar momsen i förväg precis som man ska.

Medlem
Arne Berg

Luktar trump detta, sen lägg ner postnord & ge vettiga löner till postanställda (inte bara de i styrelse & chef) & låt staten sköta post & ge anställda riktig lön ,funkade bra förut innan dom sålde allt vinstdrivande till privata bolag & behöll det som gick back skärpning på dom som bestämmer

Morkul
Medlem
Morkul

Men oavsett vem som sköter inleveransen av produkterna från Kina, eller andra länder utanför EU så ska ju faktiskt moms betalas.

M-son
Gäst
M-son

Moms och eventuell tull, ja. Men postens ev hanteringsavgifter, nej.

Morkul
Medlem
Morkul

Jo faktiskt, de har rätt till att ta ut en avgift om du inte förtullar varan själv. Som företagare så kan man deklarera varorna på förhand och betala in all moms och eventuell tull så slipper man alla avgifter. Det ska gå att förtulla manuellt som privatperson, aldrig prövat på det själv men enligt de jag talat med så kostar det runt 400:- med alla avgifter som tillkommer då.. Avgiften PostNord kommer ta ut är alltså en administrations avgift för att de förtullar paketet åt dig. Själv förtullningen är ingenting som ingår i normal frakt, till och med DHL, UPS… Läs hela »

Medlem

De kan stoppa den avgiften där solen inte skiner. Moms och ev. tull, som sagt, Så du säger att det kostar 400 att manuellt förtulla? Varför skulle man göra det då om det rör sig om mindre än så i varuvärde, eller ännu värre, bara ett par tior? Det finns ingen rim och reson i det oavsett vad någon säger. Om de öppnar paketet kan de ta och stå för frakten (om inte annat så för att det tar en massa extratid att få sakerna, som när mina skivor kom från USA och paketet kom till Sverige en vecka innan… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Man får tycka vad man vill om avgiften man alla försändelser som kommer från icke EU land ska förtullas och moms ska betalas. Detta ingår inte i PostNords arbetsuppgifter.

Men det viktiga att veta här att denna avgift kommer gälla från ALLA icke EU länder. Det är inte bara Kina du ska betala moms och tull ifrån. Att det har blivit ett problem för PostNord som nu lovat att hjälpa Tullen med detta är på grund av alla paket från Kina.

Medlem

Kommer de plocka in ALLA paket och lägga på avgiften? Privatpersoner kommer garanterat sluta handla internationellt då (utanför EU iaf) men det är väl det de vill. Läs om och läs rätt, förresten. Jag motsätter mig inte moms och tull,m det är den där förhatliga avgiften på 125 jag vill slippa. Köpte 1 CD och 1 LP, fick betala $22 i frakt, sedan moms på totalen + 125 vilket gav 195(!) extra. För övrigt tycker jag det är helt förkastligt att man ska betala moms på frakten också, varför liksom? ”Tjänst eller vara” snackar de om om man frågar, men… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Moms på frakten har det varit i alla tider, ja eller i alla fall varit så sedan jag började importera saker i mitten av 80-talet. Du betalar även moms på frakt inom Sverige så det är samma sak om du beställer från icke EU land. Som sagt det tillkommer nu en avgift på 125:- för tjänsten att de tullar in varorna åt dig. Som jag skrev kan denna tjänst köpas in från annat håll, vilket jag har gjort några gånger, men dessa tjänster är dyrare än PostNord. Ett annat exempel är om du skickar med DHL istället, de tar ut… Läs hela »

Medlem
Joakim Ågren

Avgiften hos UPS är 184 Kr inte 440 Kr. UPS har högst avgift för lägre värden i jämförelse med de andra kurirbolagen. Tror FedEx tar 114 Kr och DHL har du redan redovisat. Postnord hade tidigare för några år sedan då avgiften på paket från USA låg på 100 Kr inklusive moms (istället för 125 Kr) varierade avgifter tex kostade avgiften 53 Kr från Singapore och 67 Kr från Hong Kong. EMS från Japan var (och är fortfarande) fria från denna administrationsavgift när man endast betalar moms. Har man tull att betala får man dock även betala de förhatliga 125… Läs hela »

Medlem
Joakim Ågren

Men ni hade ju redan skrivit 184 Kr i administrativ avgift för UPS i faktarutan och det är den avgiften jag fått betala varje gång jag importerat med UPS de senaste 2 åren (tidigare låg avgiften på 175 kr). Vad gäller icke rutinmässig införtullning så gäller det nog vissa varuslag med extra regler kring samt försändelser med väldigt många artiklar i samma paket som inte får plats på en enskild deklarationsblankett. Men vanlig enkel snabb införtullning till privatpersoner ska det vara 184 Kr i normalfallet. Kan tänka mig att det kan bli den dyrare avgiften om man tex beställer massa… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Dubbelkollade precis och min senare import från Kina till Sverige tog UPS ut en avgift på 435 plus moms. Dessutom åkte jag på en avgift på¨200 för lagrings avgifter då Tullen inte kunde ta mitt paket direkt. Viktigt att veta att exakta priset på UPS tjänster varierar från dag till dag, de följer dollar priset. FedEx minimi avgift är för övrigt 120:- eller 2.5% PostNords avgift har varit 125 i ett tag nu och gäller fortfarande men PostNord har ju bara förtullat vara som har ett värde på över 1500:- Det är ju något som Tullen nu reagerat över och… Läs hela »

StigH
Medlem
StigH

Finns minst två sidor av detta.
1. Postnord får för många paket för att hinna behandla dem i rimlig tid.
2. Staten vill ha in mer stålar..
Nr 1 kureras lätt genom att införa löjligt höga avgifter även för små, billiga paket/brev., = antalaet försändelser sjunker..
2. Är värre. Då antalet försändelser sannolikt minskar kraftigt pga denna ”avgift” (PostNord-skatt?) lär inte staten tjäna på långt när så mycket man inbillar sig. ( lite av Lafferkurvan..)
Räkna själv på hur mycket arbetstid som krävs för att hantera 120 000 försändelser per dag om det så bara ta 5 min per försändelse..
Det kostar det också…

StigH
Medlem
StigH

120 000 paket/brev per dag a 5 min arbete -> 600000 arbetsminuter per dag eller 10 000 mantimmar. PER DAG!
Dvs ca 1250 nya anställda.
Lycka till Postnord…

Morkul
Medlem
Morkul

Tycker du tänker lite baklänges. För st första är det så att det är Tullen som nu ställer krav på att alla paket ska förtullas, vilket de också ska enligt lag. För att lyckas med detta inför PostNord en tjänst som kostar 125:-, du kan fixa detta via andra agenter också med det kostar betydligt mer än 125:- Observera att denna avgift kommer gälla ALLA försändelser från icke EU land och inte bara Kina. Avgiften på 125:- är inte för att gå i vist utan för att täcka kostnaden för det extra arbeta PostNord har blivit erlagd av Tullen. Sedan… Läs hela »

Medlem
Joakim Ågren

Postavtalet med Kina sträckte sig till 2017. Från i år så är det slut med att klassa Kina som U land och de ska gradvis de närmaste 3 åren böra betala mer i avgift. I år läste jag någonstans att Postnord nu får 13.5% mer betalt, detta ska gradvis öka de närmaste åren. Att man betalat en avgift till kurirbolagen tycker jag varit mer rimligt eftersom de till skillnad från Postnord faktiskt även betalar in all tull o moms åt dig på krita, de har sedan en fordran på dig som mottagare av paketet. Postnord betalar aldrig in någon tull/moms… Läs hela »

DanielB
Gäst
DanielB

Så länge reglerna för EMS från Japan inte ändras bryr jag mig inte särskilt. 125 blir en rejäl fördyring för varor som inte finns i EU.

MikeC
Gäst
MikeC

Oavsett hur det formuleras så är det här knappast någon överaskning med tanke på hur många små skit saker som kommer med posten från Kina. Är det verkligen så konstigt att PostNord ej längre vill arbeta gratis åt Kina försäljarna?

Medlem

Den logiken kan man applicera på alla försändelser som kommer i större mängd från något land öht…

MikeC
Gäst
MikeC

Ja, precis. Det är ju mängden av paket som fått fram det här. De har tröttnat. Skulle samma mängd paket börja komma från Indien så kommer samma avgift att börja gälla de paketen också.

Morkul
Medlem
Morkul

Avgiften kommer gälla ifrån alla länder, ja utom EU länder förstås. Dock är det ju så att det är mängden paket från Kina som det hela att bli aktuellt.

MikeC
Gäst
MikeC

Aha, I see. Själva artikeln här var kanske inte så tydlig om det, men nog är det uppenbart att de inte kan införa en sån här avgift för ett enskilt land.

Morkul
Medlem
Morkul

Nä precis, det skulle vara som att införa strafftull för ett specifikt land och det är inte tillåtet enligt FN. Ja om det inte är FN sanktionerat då 🙂

pege63
Medlem
pege63

Sälj den Danska delen av POSTNORD, det är den som går med förlust

Alexander Olsson
Medlem
Alexander Olsson

Fast vänta lite här nu. Varför sådant fokus på Kina? Rimligen ska ju Posten (eller motsvarande fraktbolag) ha betalt för den kostnad de har för att ta emot, hantera och leverera försändelser. Det gäller ju såväl ”Kinapaket” som Amazonshopping från Tyskland och vykort inom Sverige. Är det just momsadministration som kostar så ska ju alla utomeuropeiska försändelser rimligen kosta lika mycket extra. Är dagens avgifter för låga – höj dem eller effektivisera verksamheten (visst är försändelser inom EU momsbefriade, eller har jag fel här? Nåväl, min poäng fram oavsett). Visst, en majoritet av försändelserna som inkommer från utlandet är säkerligen… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Har skrivit lite om detta ovan med tar om lite av det igen.

Avgiften på 125 kronor är tjänsten för att förtulla dina varor. Denna avgift kommer gälla alla icke EU länder. Varför Kina har fått sådant fokus är på grund av mängden paket kom kommer där ifrån. Paket från EU länder, så som Tyskland du nämner, kommer erläggas denna avgift eftersom de inte ska förtullas.

Alexander Olsson
Medlem
Alexander Olsson

Okej, men då håller vi med varandra 🙂 Förstår inte vad som gör att det här kan bli en så stor nyhet i så fall…

Medlem

Avveckla momsen. Den hör inte hemma i ett civiliserat samhälle.

Morkul
Medlem
Morkul

Moms är någonting som just finns i precis alla civiliserade länder så jag har svårt att förstå vad du syftar på.

Kulin Ban
Gäst
Kulin Ban

Detta handlat inte om Momsen eller staten. Detta handlar om PostNords överlevnad. Låt skiten gå i konkurs.

dvdd
Gäst
dvdd

Vad yrar du om? PostNord ägs till 60% av svenska staten 40% av Danmark. Om det skulle gå i konkurs så skulle staten bara pumpa in mer pengar. Jag hoppas att du vill att dina skattepengar ska komma till bättre användning.

dvdd
Gäst
dvdd

Det största problemet som tragiskt nog inte nämns i någon av de artiklar jag läst rörande ämnet är att PostNord inte får en enda krona för att hantera paket från Kina i dagsläget. Detta pga en gammal internationell postlag som skapades för att få ordning på Kinas ekonomi för över hundra år sedan. Den här avgiften avser alltså inte bara att lösa momsproblemet utan även för att PostNord ska slippa hantera försändelser från Kina gratis. Man kan tycka att det är ett fult sätt att lösa problemet på, men det borde gynna konsumenter som idag får vänta onödigt länge på… Läs hela »

Medlem
David Berglund

Trist, då är det sluthandlat på wish. Enda anledningen att handla där är för att det är så billigt och kostar det nu rät mycket mer i frakt så är det inte värt det.

Chrille
Gäst
Chrille

Jag undrar lite. Vad händer om paketen skulle skickas ifrån tex Kina till något eu land. Packas om via mellanhand och sen upp till sverige då avsändaren och företaget blir inom EU? Omständigt lär det ju bli men tänker mest juridiskt om något land kan tjäna på att bli en mellanhand tex?

Medlem

Rent ekonomiskt blir det inte billigt.
Vad kostar det att skicka från valfritt eu-land?
Vad kostar hanteringen i arbetskraft? Vilka lokalhyror pratar vi om?
Det blir inte gratis.

M Henri Day
Medlem

Om avgiften läggs på alla paket som kommer utanför EU tror jag inte på en större diskussion, men om den påläggs enbart paket från Folkrepubliken Kina blir det nog en WTO-sak av det hela….

Henri

Saga
Gäst
Saga

Kommunist EU slår till igen. Tidigare har ju alla paket med varor som finns i EU dubbelskattas för att man köpt dem i ett land utanför EU. Fick själv betala 890kr för ett mjukisdjur med anledningen att ”det finns mjukisdjur i Sverige att köpa”, att detta var ett limited edition samlarobjekt som inte är till för att någon 1åring ska dräggla på den spelar ju ingen roll. Nu ska Sverige således görra det ännu svårare för svenskar att köpa varor utan låser folk i sedevanlig kommunist tänk till att endast köpa det staten i sin stora godhet tillåter. Samtidigt kommer… Läs hela »