AMD har nu officiellt avtäckt grafikarkitekturen RDNA 3 och grafikkorten Radeon RX 7900 XTX och RX 7900 XT som ska tampas med Nvidias Geforce RTX 40-serie och vad som finns kvar på marknaden av RTX 30-serien.

Nu är väntan över. AMD har avtäckt sin senaste generation av grafikkort. Denna bygger på den nya arkitekturen kallad RDNA 3 som blir den första att nyttja konceptet med chiplets för att bygga hjärtat av grafikkorten. Utöver detta bygger arkitekturen på fem nanometers tillverkningsteknik och erbjuder nydesignade beräkningsenheter, senaste generationens Infinity Cache och enligt AMD 54 procent bättre prestanda per watt än RDNA 2.

Precis som Nvidia gjorde med lanseringen av deras Geforce RTX 40-serie börjar AMD från toppen av prestandahierarkin. De grafikkort som avtäcktes idag är alltså det absoluta toppskiktet för konsumentgrafikkort från AMD denna generation.

I centrum av de nya grafikkorten finns en Graphics Compute Die (GCD) som bygger på fem nanometers tillverkningsteknik. Denna mäter in på 300 mm2 och vid sidan av grafikprocessorn finns det en uppsättning Memory Cache Die (MCD) som bygger på sex nanometers tillverkningsprocess. Dessa kommunicerar sedan med varandra genom den nya generationens Infinity Fabric-system.

RDNA 3 kommer att inledas med två grafikkort. Dessa kommer i form av Radeon RX 7900 XTX och RX 7900 XT. Den förstnämnda modellen blir då det absoluta flaggskeppet ämnat för gaming i 4K-upplösning. Enligt AMD:s egna siffror ska det handla om ett prestandalyft på hela 70 procent jämfört med RDNA 2-baserade Radeon RX 6950 XT när det kommer till vanlig rastreringsbelastning. Används raytracing ska det handla om ett prestandalyft på upp till 60 procent.

Vi ser här 96 beräkningsenheter och en spelfrekvens (typisk klockfrekvens vid spelbelastning) på 2,3 gigahertz (GHz). Grafikkortet kommer utrustat med 24 gigabyte GDDR6-minne och DisplayPort 2.1 som tekniskt sett tillåter 4K-gaming vid 480 Hz uppdateringsfrekvens. Enligt AMD ska grafikkortet vara tillräckligt för gaming i 8K-upplösning vid 165 Hz uppdateringsfrekvens. Radeon RX 7900 XTX håller löftet om just förbättrad prestanda per watt och har ett TDP-värde på 355 watt.

Det andra grafikkortet som tar andraplatsen på prestandastegen kommer med 84 beräkningsenheter och en spelfrekvens på två gigahertz. Vi ser här 20 GB GDDR6-minne och samma DisplayPort 2.1-anslutning och stöd för AV1-avkodning.

AMD lägger dock inte någon fokus på att dela med sig av sina egna prestandaresultat för Radeon RX 7900 XT. I dagsläget får vi helt enkelt jämföra specifikationerna för de två grafikkorten och gissa vart RX 7900 XT lägger sig i jämförelse med de siffror vi fått se från Radeon RX 7900 XTX. I sedvanlig ordning är det däremot värt att påpeka att dessa siffror kommer från AMD själva. Det rör sig med stor sannolikhet om de bästa resultaten företaget kunde få fram och valde att visa upp. Vi får helt enkelt vänta till dess att oberoende recensenter lägger vantarna på de nya grafikkorten för att veta vad de går för.

Radeon RX 7900 XT & 7900 XTX pris och tillgänglighet

De två grafikkorten som utgör spjutspetsen för RDNA 3 kommer att finnas tillgängliga att köpa från och med den 13 december. Prislappen för Radeon RX 7900 XT kommer att landa på 899 dollar och det flaggskeppet RX 7900 XTX kommer att kosta 999 dollar. Detta innebär att AMD:s flaggskepp kommer med ett lägre riktpris än Nvidias Geforce RTX 4080 med 16 GB minne. Hur väl det presterar i jämförelse återstår dock att se.

Radeon RX 7900 XT kommer med samma riktpris som Nvidias Geforce RTX 4080 med 12 gigabyte minne till en början var tänkt att bära. Däremot har Nvidia valt att inte lansera detta grafikkort så AMD ser ut att få ett öppet fält att springa på till dess att Nvidia expanderar sin RTX 40-serie.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid