AMD kanske inte kommer att slå några prestandarekord i spel med RX Vega 64 men grafikkortet ska enligt tidiga rapporter pulvrisera GTX 1080 Ti i mining.

Radeon RX Vega kommer initialt att ta sikte på det viktiga grafikkortssegmentet mellan 4000 till 6000 kronor och gör det med kraftfulla specifikationer. Även om grafikkortet inte kommer att kunna mäta sig med Nvidias värstingmodeller i spel är det tydligen andra bullar när det kommer till att gräva kryptovalutor.

Enligt ansvariga på datorbutiken OCUK ska Vega-grafikkort leverera en hash rate på mellan 70 till 100 MH/s vid grävning av Ethereum. Vilket kan jämföras med drygt 31 MH/s på Geforce GTX 1080 Ti, ett grafikkort som kostar flera tusenlappar mer än AMD:s mest påkostade RX Vega-grafikkort.

”Seems the hash rate on VEGA is 70-100 per card, which is insanely good.,” Skriver Gibbo i OCUK:s forum.

40-talet nya instruktioner för Vega

Uppgifterna matchar ganska väl med tidigare resultat på AMD:s GCN-arkitektur där mellanklasskortet RX 580 varit en favorit bland de som grävt kryptovaluta. Intressant nog har tidigare resultat för mining med Radeon Vega Frontier Edition inte visat dessa imponerande siffror. Vilket nu verkar härledas till att AMD aktiverat ytterligare ISA-instruktioner i Vega-arkitekturen för deras RX Vega-grafikkort. AMD har redan detaljerat ett 40-tal nya ISA-instruktioner där man uttalat påpekat förbättringar för mining och hash-prestanda.

Vega-arkitekturen kommer med 40 nya ISA-instruktioner där ökad hash-prestanda är ett av huvudnumren.

Enligt rapporter från Reddit ska enskilda miners själva lyckats öka hash-prestandan på redan lanserade Vega Frontier Edition rejält med optimeringar för specifika miningmjukvaror.

Det är ingen nyhet att aktivering av extra instruktioner kan göra under för specifika beräkningsarbeten. Något även Nvidia visade med eftertryck genom att lansera nya drivrutiner för Titan Xp som tredubblade beräkningskraften i vissa applikationer.

Hur AMD:s planer ser ut för RX Vega är lite mindre klart men om uppgifterna till OCUK, som sägs komma från partnertillverkare, stämmer kan grafikkorten vara rena monster för att gräva kryptovaluta. Prislappen för Radeon RX Vega 64 börjar på 499 dollar och om grafikkortet kan nå 2-3 gånger högre hashrate än ett GTX 1080 Ti har AMD ett gigantiskt försprång.

Kan innebära problem för gamers

Medan detta kan vara en guldgruva för AMD kan det samtidigt innebära en tragisk situation för gamers och spelare. Hela sommaren har plågats av tillgänglighetsbrist på grafikkort efter extremt hög efterfrågan från privatpersoner och företag som gräver kryptovalutor med grafikkort. Skulle RX Vega visa sig ge överlägset bäst hash-rate på marknaden kan det innebära stora tillgänglighetsproblem för AMD både på kort och längre sikt. Något som just OCUK säger sig försöka motarbeta, men hur exakt man tänkt lösa detta är oklart.

”Trying to devise some kind of plan so gamers can get them at MSRP without the miners wiping all the stock out within 5 minutes of product going live.” tillägger Gibbo angående hash-prestandan på RX Vega.

AMD lanserar officiellt Radeon RX Vega den 14 augusti och då får vi veta mer om både grafikkortens prestanda i spel och mining men även svenska prisuppgifter.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

7
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
5 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
JBMorkulAndreas Björnqvist Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
JB
Medlem
JB

Siarna som förespått AMD’s sorti (kanske något så dumt som ett önsketänkande!) får nog tänka om, iom detta lär det klirra till rätt rejält i företagets kassa. Sensmoralen blir väl i detta fall som i de flesta, att det är bättre att vara lite avvaktande med utlåtanden tills dess att all fakta finns på bordet. Kanske skall inte möjligheten räknas bort, att Vega kan lyfta även i spel, som sagt, avvakta kommande drivrutiner. /jb

Medlem

Kan inte påstå att jag skulle bli så värst ledsen om vega visar sig vara bra på valutabrytning. Förvisso är det oroande för mig som spelentusiast, då jag är oerhört angelägen om att byta grafikkort, men för AMD betyder det ju mer inkomster, vilket sannolikt kommer att öka deras konkurrenskraft för framtida produkter. Och det behöver ju AMD! Ryzen blev ju rätt lyckad, men till bekostnad av oerhört tapp i marknadsandelar, och processorn saknar också lite lull-lull som Intel erbjuder (transaktionsbaserad minneshantering och AVS256/512 till exempel.) Vegas problem är vi ju ganska medvetna om, med strömförbrukning och medelmåttig prestanda. Jag… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Nu är jag inte någon som siat om AMDs sorti, för det hoppas jag verkligen inte händer.

Men att säga att det skulle ” klirra till rätt rejält i företagets kassa” är att ta i överkant. Kryptomarknaden är tämligen liten och det är inte speciellt många som gör vinst när de använder grafikkort. Det kommer specifika ASIC (Application-specific integrated circuit ) kort för fler och fler valutor. Dessa kort är billigare per MH/ i så väl inköp som drift än grafikkort.. Detta krymper marknaden ännu mer.

Andreas Björnqvist
Gäst
Andreas Björnqvist

Den marknaden är inte liten eller ens i närheten av liten. Dina påståenden hade varit sanna för ca 1/2 år sedan. Men nu stämmer det inte alls då de görs stora vinster på grafikkort som inte ASICar klarar av. Jag tänker på etherium i första hand

Morkul
Medlem
Morkul

Helt sant angående att etherium inte har ASIC miners dock finns det flera FPGA minners. En bra FPGA till ethereum kostar runt $30 (plus källkods kostnad vilket kan vara gratis om du känner mågom som kan programera) och priset för par ddr3 stickor och ett halvkasst 200W nät agg. Du får då minst 42,656Mh/s, ofta mer, vilket är mer än de måna grafikkort klarar av. Lägg där till att effekten kommer ligga under 100W. Pris per MH/s går inte att jämföra med något grafikkort, tar du sedan el kostnader i beräkningen så är det ljusår i skillnad- Dessutom är etherium… Läs hela »

JB
Medlem
JB

Bra nyhet (för gamers) att det finns andra alternativ än grafikkort för miners, men frågan är väl ändå om de går för dessa alternativ (nog för krångligt för de flesta). Vad det verkat hittils så är det väl så att de i stor utsträckning gått på GPU-linjen, vilket framgått med all (icke) önskvärd tydlighet (totalt dränerat marknaden på GPU’s!)? Anledningen till det valet kan kanske vara att man får dubbel funktionalitet, blir det olönsamt med mining går ju GPU-erna att använda just som GPU-er. /jb

Medlem

Umm, 1070’s får ju ~30MH/s körande etherum, Kanske bättre att jämföra priset mot det isåfall 😛