Konsumentmodellen av Radeon RX Vega ser ut att bli en riktigt påkostad historia. Svenska återförsäljare vittnar om prislappar i klass med GTX 1080 Ti.

AMD sägs göra en officiell presentation av Radeon RX Vega, första konsumentmodellen baserad på sin Vega-arkitektur, under Siggraph som startar söndagen den 30 juli. I upptakt till den efterlängtade lanseringen av RX Vega har det redan läckt ytterligare prestandatester på grafikkortet. Resultat som indikerar att Radeon RX Vega levererar prestanda i klass med Nvidias prestandagrafikkort Geforce GTX 1080. Om dessa läckta prestandaresultat, som matchar väl med tester på Radeon Vega Frontier Edition, stämmer betyder det att AMD inte kommer att kunna hota Nvidia på prestandatronen. Geforce GTX 1080 Ti ser i förhandssnackat ut att bli ohotad på prestandatronen, något som nu inte verkar hindra AMD från att ta rejält betalt för sitt eget flaggskepp.

Radeon RX Vega kostar lika mycket som GTX 1080 Ti

NordicHardware har fått tag på preliminära prisuppgifter från Svenska distributörer där prislappen för Radeon RX Vega landar på runt 7 000 kronor exklusive moms. Detta är dock inköpspriser för återförsäljare och med moms samt egna marginaler ser det ut att bli en prislapp som snarare landar på runt 9 000 kronor inklusive moms. Källor till NordicHardware vittnar samtidigt om att priserna i vanlig ordning skiljer sig en hel del mellan olika tillverkare och modeller samt att priserna i dagsläget kommer helt utan några detaljerade specifikationer. Med andra ord finns det en möjlighet att de slutgiltiga butikspriserna ändras i sista stund men våra källor menar att priserna ser äkta och slutgiltiga ut. Något som gjort personer med insyn hos svenska återförsäljare uttrycker sig följande kring;

”Priset. det känns.. fel”, säger källor med insyn på den Svenska marknaden till NordicHardware

Detta skulle betyda att AMD, baserat på obekräftade prestandauppgifter och ännu inte spikade butikspriser, bör få väldigt svårt att matcha Nvidia i prestanda per krona. Nvidias flaggskepp GTX 1080 Ti sägs prestera 10-20 procent bättre och går idag att hitta för prislappar runt 8 000 kronor inklusive moms. Radeon Vega Frontier Edition som väntas vara snarlik i spelprestanda jämfört med Radeon RX Vega har i speltester fått kämpa för att hålla jämna steg med lillebror Geforce GTX 1080. Ett grafikkort som idag säljs för mellan 5 600- 6 500 kronor inklusive moms i svenska butiker.

Förhandsbokningar av Radeon RX Vega kan komma att starta redan i början på nästa vecka. Det är samtidigt oklart när media får tag i testexemplar eller när grafikkort börjar skeppas ut till konsumenter. Vissa medier som HardOCP sägs redan fått testköra de nya konsumentkorten. Troligtvis avslöjas mer detaljerad information om detta under Siggraph som slår upp sina dörrar den 30 juli.

Radeon RX Vega referens
HardOCP har fått testa referensmodellen av Radeon RX Vega

16
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
15 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Anton KarmehedJBStormenseMorkul Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
JB
Medlem
JB

Det blir till att avvakta trovärdiga tester. En intressant fråga är, varför verkar det som att det förväntas att Amd skall vara billigare än motsvarande (lika i testresultat) Nvidiakort, även de har ju kostnader som skall täckas? Väljer man Amd har man ju som spelare en särskild fördel, Freesyncskärmar vilka är betydligt billigare än motsvarigheten GSYNC–dito. Men visst, trevligt vore ju självklart om de kommer att vara billigare:) Vi får se hur det blir. /jb

Morkul
Medlem
Morkul

Om nu alla uppgifter stämmer:
Även om AMD inte behöver bara ”billiga” så borde man i alla fall vara i pris med konkurrenten sätt till samma prestanda.

Sedan har AMD gått ut med att man ska vara $300 billigare med samma prestanda som ett GTX 1080 system, skulle de endast syfta på skärmkostnad så är det extremt vilseledande. Har till och med svårt att se att de skulle kunna hitta två liknande skärmar med Freesync och G-Sync men så pass stor prisskillnad.

GuuFi
Medlem
GuuFi

300$ är för mycket bara för G-Sync även om det är dyrt, problemet kommer antagligen vara europeiska marknaden.

Precis det hände med RX480, 1060 hade samma MSRP men hamnade 300kr under RX480 pga något skumt som hände mellan AMD och distributörerna, nordiska länderna drabbades extra hårt av det.

Morkul
Medlem
Morkul

Jo men nu pratar vi inte en skillnad på 300 sek utan en skillnad på 2500 sek.

GuuFi
Medlem
GuuFi

Min kommentar om 300$ gällde bara G-Sync vs FreeSync 🙂

Det där med 300kr var mellan 1060 och RX 480, då snackade vi ändå om kort runt 2000kr…

För övrigt, länk till en av artiklarna gällande eventet där AMD sa 300$ ( varav 200$ är G-Sync ) mindre än Nvidias motsvarande system:
http://wccftech.com/amd-radeon-rx-vega-gtx-1080-battlefield-1-comparison/

Morkul
Medlem
Morkul

Lite udda Anton jag kan inte klicka på svara på din kommentar så jag får svara mig skälv med det är egentligen till dig:
Jag har fått uppgifterna om $300 från flera ställen , bland annat NH. Läser du inte NHs nyheter? 😀

Citat från NHs hemsida: ”Mest intressant är kanske inte att RX Vega ställdes mot GTX 1080 (icke Ti), utan att AMD klargjorde att AMD-systemet hade en prislapp cirka 300 dollar lägre än motsvarigheten med ett GTX 1080.”

Länk: https://www.nordichardware.se/nyheter/amd-rx-vega-stalls-mot-gtx-1080-sin-varldsturne.html

Har inte orkat uppdaterat mig själ speciellt mycket under semester men jag antar att ni har rätt.

Morkul
Medlem
Morkul

Hatar att det inte går att editera.

Sökta just runt lite på samma nyhet och flera siter rapporterar en skillnad i monitor priset på hela $500 vilket skulle göra Vega $200 dyrare än GTX 1080, Allt är förstås spekulationer tills vi får uppgifter som AMD.

Medlem

Då Nvidia har så dominerande ställning på konsumentmarknaden kan AMD inte realistiskt förväntas kunna ta ut samma marginaler ur sina produkter – och väger man in faktorer som strömförbrukning blir allting ännu suddigare – Vega frontier edition har ju visat sig prestera ungefär som ett geforce 1080, men dra cirkus 20-25% mer ström än ett geforce 1080Ti. Överklockade vattenkylda frontier edition har uppmätts till över 400W strömförbrukning. Det är rätt extremt!

Helt enkelt; om NV och AMD kostar lika mycket, så kommer de flesta, eller kanske till och med nästan alla, att välja NV.

Stormense
Medlem
Stormense

Så ligger nog läget till och tror ingen säger emot dig.