Regeringen tillsätter en utredning som ska kolla på om svenskar fortfarande privatkopierar, hur ersättningen ska samlas in i framtiden och vem som ska få pengarna.

Vi börjar artikeln med att utreda ett vanligt missförstånd. Denna artikel handlar om privatkopiering. Privatkopiering är laglig kopiering av till exempel lagligt införskaffad musik från en CD-skiva. Detta har inget med piratkopiering att göra. Piratkopiering är illegal kopiering av upphovsrättsskyddat material och har inget med så kallad privatkopieringsersättning att göra.

Regeringen meddelar i dag att de tillsätter en ny utredning som har i uppgift att ”modernisera och effektivisera” privatkopieringsavgiften. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson kommenterar den tillsatta utredningen:

”Den nuvarande privatkopieringsersättningen har sedan flera år blivit omodern, till exempel gör gemene man inte längre en kopia av sin favorit-cd för att även kunna lyssna på den i bilen. Det är angeläget att en modernisering kommer till stånd.”

Utredningen ska ta reda på hur privatkopiering genomförs i dagens samhälle och bedöma hur upphovsmän kan få ersättning för det. Utredningen ska föreslå ändringar för nya lagar kring den privatkopieringsersättning som gäller inom EU. En del av utredningen ska också utvärdera vilka rättighetsinnehavare som får ersättning och om det står i proportion till hur innehåll privatkopieras. Utredarna ska dessutom kolla på hur systemet med förhandlingar mellan branscherna ska gå till och presentera resultat i februari 2022.

Elektronikbranschen och Copyswede har haft omfattande tvister i många år i relation till privatkopieringsersättningen. Ett fall mot Telia är fortfarande kvar i rättssystemet för att reda ut om smartphones ska inkluderas i systemet. Sedan tidigare omfattas datorkomponenter så som hårddiskar av systemet.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

9
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
7 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
MorkulBengt-Arne Johansson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Välbehövlig utredning men att det ska ta tills 21 februari 2022 att utreda en sådan sak är ju helt upp åt väggarna. Hoppas at avgifterna från bland annat mobiltelefoner minskar nu, knappt någon som privat-kopierar längre. Roliga är dock att läsa de olika intresseorganisationernas sätt att försöka vinkla det hela till deras fördel. Alla är så positiva även de som har mest att förlora, CopySwede. Denna kommentar tycker jag är riktigt spännande: ”Det är välkommet, inte minst som ny teknik och nya digitala tjänster fortsätter att öka spännvidden på sätten vi kopierar film, musik, tv och annat upphovsrättsskyddat material för… Läs hela »

Medlem

Det enda jag kan tänka mig kan sätta käppar i hjulet för det är om de anser att streaming skapar en temporär kopia på enheten som strömmar, samt hur de anser att Netflix/Spotify/etc nedladdning för offline-läge skulle innefattas av privatkopiering. Vilket vore befängt eftersom man redan betalar för tjänsten i sig.

Morkul
Medlem
Morkul

Vet inte hur Spotify har löst det men Netflix har löst det igenom att du får tillfällig licens för det.

Dessutom skulle vet vara udda att till exempel ladda ned Nexflix Original och få betala ”kassettavgift” för det. Jag menar det är ju aldrig pengar som Netflix kommer att få.

Bengt-Arne Johansson
Medlem
Bengt-Arne Johansson

Antagligen så är det en följd av att Amazon är på väg att etablera sig.
Är rätt känt att Amazon motsätter sig svenska avgifter och skatter såsom privatkopieringsersättning och kemikalieskatten.

Är själv rätt kluven då jag ser en risk med att Amazon kan få en gräddfil…

Morkul
Medlem
Morkul

Jag måste ha missat någonting. Vad har Amazons etablering i Sverige med privatkopieringsersättning att göra? Menar du ifrån telefoner, hdd och liknande? Som jag förstår det så kommer stor del av detta fortfarande levererar ifrån deras lager i Tyskland så de går run så väl kemikalieskatt som privatkopieringsersättning redan nu och kommer fortsätta att göra det. Så gräddfil har de redan. Frågan är om ändrade regler kan ändra så Svenska företag slipper dessa avgifter och på ett bättre sätt kunna konkurrera med Amazon. Amazon går alltså runt dessa regler på grund av att de är inte är Amazon som säljer… Läs hela »

Bengt-Arne Johansson
Medlem
Bengt-Arne Johansson

Du missar att Amazon skulle inte etablerat sig om dom inte såg en utökad kundkrets, som gör det värt att etablera sig. Hur stor del av svenska marknaden har dom idag? Visst är det även en följd av regeringens försök att få hit nätjättarna, såsom facebook, göögle och nu amazon. Som då öppnade deras ögon för marknaden. Samtidigt så kan jag då inte förstå Amazon’s oro över den svenska skatten: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/JoK60b/amazon-pressar-regeringen-vill-ha-skatteundantag Är även en del förvånad över att man är glad eller kanske nöjd över att ett företag skriver och använder citat t ens namn, brukar inte ske utan ersättning.… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Aftonbladet är kanske inte den säkraste källan men nog är det att Amazon sätter press på staten om att få betala mindre skatt. Jag menar FaceBook fick ju liknande undantag när de byggde serverhall i Luleå. Så denna typ av påtryckningar är inget som är speciellt för Amazon. Angående kemikalieskatten skatten ska gälla även för EU-handlare så kommer detta aldrig att hända så länge Sverige är med i EU. Regeringens förslag kommer aldrig komma till beslut och om det mot förmodan skulle hända så kommer företagen i alla fall inte betala så måste Sverige gå till EU domstol där de… Läs hela »

Bengt-Arne Johansson
Medlem
Bengt-Arne Johansson

Avgifterna (skatt) för privatkopiering i Tyskland före mervärdes skatt: Ersättning från tillverkare av enheter och media Reprografisk utrustning [7] Skannrar från 1 januari 2008: 12,50 € Termiska och bläckfax från 1 januari 2008: 5,00 € Laserfax från 1 januari 2008: 10,00 € Bläckskrivare från 1 januari 2008: € 5,00 Multifunktionsenheter för bläck från 1 januari 2008: 15,00 € Laserskrivare från 1 januari 2008: 12,50 € Laser-multifunktionsenheter och kopiatorer från 1 januari 2008 (vid behov ytterligare årlig operatörsavgift) upp till 14 sidor per minut: 25,00 € upp till 39 sidor per minut: 50,00 € 40 sidor / minut eller mer: €… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Och din poäng är? Min poäng är att du tjänar på att beställa från Tyskland eftersom det är lägre avgifter. I Tysklar betalar du en fast avgift per mobiltelefon, tydligen €6,25 enligt dina uppgifter. Totalt ca 70 SEK trodde fatkaiskt det var på ca 100SEK. I Sverige Betalar du 3sek/GB utan något tak så även en budget telefon med 32GB lagring har en avgift på 120 SEK (96*1,25). Skulle jag ha köpt min nuvarande telefon i Sverige skulle avgiften blivit 1920 SEK (1536*1,25) Nästan helt säker på att det inte är mervärdes skatt på den tyska avgiften. Sedan är dessutom… Läs hela »