Nya rykten kring AMD Ryzen från kommande Zen-arkitekturen hävdar att processorn kan överklockas till 5,0 gigahertz. Med luftkylning.

Nyligen rapporterade vi om en recension av AMD Ryzen från den franska tidningen CanardPC. I tidningens pappersupplaga, som nu läckt ut i förtid, hittas på en av sidorna i tidningen ett intressant litet ”påskägg”.

I den övre delen på sida 10 av tidningen så finns det en rad med ettor och nollor. Den binära koden verkar inte vara en slump utan ha ett tydligt meddelande.

Om man översätter binärkoden så får man fram meddelandet ”ZenOC@Air=5G”. Förvisso är recensionen av Ryzen från CanardPC baserad på ett ingenjörsexemplar av den kommande processorn. Men det är fortfarande spännande att fundera kring varför CanardPC valde att gömma detta meddelande på detta vis.

Det framgår inte heller hur denna påstådda överklockning ska ha uppnåtts. Tidigare rapporterade vi om att Intel Core i7-7700K lyckats nå en stadig överklockning på otroliga 7 gigahertz (GHz). Dock kunde den överklockningen uppnås genom att endast två av processorns kärnor var aktiverade samt att Hyperthreading var avaktiverat.

Utan någon ytterligare information kan vi inte veta om Ryzen når 5 gigahertz tack vare inaktiverade kärnor eller andra variabler som kan spela en roll i överklockningen.

Låter nästan för bra för att vara sant

Skulle det visa sig att AMD:s Zen-processorer verkligen kan nå 5 gigahertz med luftkylning utan avstängda kärnor skulle det nästan vara för bra för att vara sant. Det skulle definitivt kunna vända CPU-kriget bland entusiaster till AMD:s fördel. Med en rejäl dos realism i ena handen och ett facit över CPU-marknaden i den andra skulle vi dock vara tveksamt positiva. Det skulle vara svårt att förklara varför AMD valt att lägga basfrekvenserna på i sammanhanget blyga 3,5 GHz ifall kretsarna är goda för betydligt högre frekvenser. Men även om temperaturer och effektförbrukning kanske skenar i 5 GHz-nivåer skulle det vara fantastiska nyheter för entusiaster och överklockare.

OBS! Bilden i början av artikeln har inget med AMD Ryzen att göra.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
WaxinatorSebbe Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Sebbe
Medlem
Sebbe

Låter bra! Nu ska man absolut inte jubla för tidigt. Men som referens så kör jag en FX 8150 @ 4,4 GHz.

Waxinator
Medlem
Waxinator

Även jag kör en stabil ’gammal’ FX-8150 @ 4,7 GHz. Standard klockningen är 3.6 GHz och jag har kört den vattenkyld @ 5,0 GHz men den blev lite instabil då. Jag planerade att satsat fullt ut på nya ZEN plattformen. Jag blir dock lite orolig över singel-core prestandan. Ska jag efter ett hel PC-liv med bara AMD behöva byta till Intel !?