Efter en papperslansering av Radeon Vega under början av sommaren närmar sig nu en fullskalig lansering för konsumenter, eventuellt redan i augusti.

AMD invigde sin nya Vega-arkitektur med beräkningskortet Radeon Vega Frontier Edition under andra kvartalet. PC-entusiaster som vill se ett rött alternativ till Nvidias toppkort i Pascal-familjen, såsom GTX 1080 och GTX 1080 Ti, har däremot fått vänta. AMD har poängterat att Radeon Vega Frontier Edition inte ska skämmas för sig som spelgrafikkort, men att det inte är dess primära syfte. Gamingorienterade kort ligger istället längre fram.

Partnertillverkade Radeon Vega i augusti

Enligt nya uppgifter från HWBattle kan AMD börja skicka ut sina Vega-grafikkretsar till partnertillverkare redan den här veckan. Väl med färskt kisel i händerna kan tillverkare som Asus, MSI och Gigabyte sedan börja massproducera sina egna Vega-baserade grafikkort. Dessa uppges kunna nå marknaden i början av augusti eller till och med i slutet av juli.

AMD har fortfarande inte offentliggjort exakt vilka modeller som kommer ingå i den nya grafikkortsserien eller vilken prisbild som blir aktuell. Uppgifterna till HWBattle hävdar dock åtminstone två modeller: en baserad på den fullstora Vega 10 XT-kretsen samt en baserad på den något nerskalade Vega 10 Pro.

I väntan på de mer konsumentinriktade Vega-korten lanseras Vega Frontier Edition nästa vecka, med 64 beräkningsenheter och 16 GB HBM2. Den som vill vara tidigt ute med AMD:s nya arkitektur får dock räkna med att det svider i plånboken: en luftkyld variant kostar närmare 1 200 dollar och en vattenkyld närmare 1 800 dollar, så räkna med en bra bit över 12 000 kronor på den svenska marknaden.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
GuuFiBewise Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Bewise
Medlem
Bewise

Om det ligger till så så är det ju inte så illa pinkat, lär göra folk en aning gladare!

Medlem
tal666

Alltid kul med rykten…
Och priser, är alltid bra att ha… även om det är dyrt som satan.
o.s.v.

Medlem

Frontier Edition utrustas ju som bekant med 16GB HBM-minne, och det kräver åtta supertunna minneschips staplade på varandra för att nå den kapaciteten med två ”travar”. Spelversionen av Vega lär stoppa vid 8GB, vilket endast kräver 4 nivåer minneschips. Tillverkningskostnaderna lär därför vara betydligt lägre.

Själv hoppas jag på max 6000 spänn i svenska butiker… 😛

GuuFi
Medlem
GuuFi

Nice, har för mig att jag läste att det var fritt fram för partners att släppa RX Vega med GDDR5, kanske t.om. GDDR5x. Kan ju hålla priset nere när HBM är svår att få tag på.

Personligen tror jag mer på att de släpper några varianter för att kontra både 1070 och 1080, jag kommer nog nappa på det förstnämnda om så är fallet.

Medlem

HBM har en helt annan minneskontroller än GDDR5/X, det skulle inte vara fysiskt möjligt att växla minnestyp.