En representant för AMD:s partnertillverkare Sapphire påstås ha läckt information om två kommande grafikkortsmodeller baserade på AMD:s kommande arkitektur Navi. Bland annat vart i näringskedjan dessa lägger sig sett till prestanda, prislappar samt lanseringsdatum.

En representant från hårdvarutillverkaren Sapphire, en av AMD:s närmsta partnertillverkare, påstås ha läckt en drös information till en kinesisk nyhetssajt. Informationen i fråga ska handla om kommande grafikkortsmodeller baserade på AMD:s kommande grafikarkitektur Navi.

Enligt hemsidan Techpowerup ska representanten i en intervju (som numera tagits bort) sagt till den kinesiska sajten Zhihu att företaget planerar två olika grafikkortsmodeller. Dessa två modeller påstås rikta sig mot det övre mellansegmentet och tar således sikte på Nvidias grafikkortsmodeller RTX 2060 och RTX 2070.

Inga exakta modellnamn bekräftas av Sapphires representant. Däremot nämns det ena grafikkortet som en ”Pro”-modell och den andra som ”XT”-modell. Den förstnämnda modellen sägs baseras runt en nedskalad variant av den aktuella Navi-grafikprocessorn medans XT-modellen baseras kring en fullfjädrad variant av grafikprocessorn.

Pro-modellen hävdas sikta på att bli en rival till Nvidias RTX 2060 och enligt Sapphires representant ska XT-modellen prestera ”starkare än RTX 2070”. Någon mer specifik information angående vad detta innebär lämnades dock inte.

Ingen hårdvara för raytracing

Sapphires representant sägs ha påpekat hur dessa grafikkortsmodeller inte kommer att ha någon dedikerad hårdvara för raytracing. Representanten ska ha sagt att detta är något som kommer att dröja till ”nästa års nya arkitektur”.

Huruvida detta kommer att gälla samtliga Navi-baserade grafikkortsmodeller eller ej är däremot oklart. Sonys kommande spelkonsol Playstation 5 är bekräftad att utrustas med en specialbyggd grafikkrets baserad på Navi-arkitekturen. Spelkonsolen har även bekräftats få stöd för just raytracing.

Sapphire förbereder vattenkyld ”Toxic”-variant

Den med en förkärlek till Sapphires grafikkortsmodeller gläds nog av nyheten att representanten ska ha bekräftat att företaget har färdigställt designen av en ”Toxic”-variant av dessa Navi-grafikkort. Ingen information kring potentiellt uppskruvade klockfrekvenser nämns för modellen, däremot bekräftades det att Toxic-varianten kommer att vara vattenkylt.

Möjliga prislappar och lanseringsdatum

Något som länge varit grunden till rykten och spekulationer kring Navi och de olika grafikkortsmodeller som kommer baseras på arkitekturen är när dessa förväntas lanseras. Sapphires representant ska ha bekräftat att AMD:s VD Dr. Lisa Su kommer att officiellt avtäcka grafikarkitekturen under företaget event i samband med Computex 2019 den 27 maj. Sedan kommer det att dröja till AMD:s ”Next Horizon”-evenemang i samband med E3 2019 innan vi får en ordentlig djupdykning i arkitekturen.

De två grafikkortsmodeller som representanten sägs ha talat om påstås sedan lanseras den 7 juli. Riktpriserna kommer att hamna på 399 dollar för Pro-modellen och 499 dollar för XT-modellen. Cirka 3 850 respektive 4 800 svenska kronor utan moms inräknat.

Det är dock rekommenderat att ta denna information med en nypa salt då den kinesiska nyhetssajt som informationen härstammar från har tagit ned sin artikel med informationen från Sapphires representanter. Visar sig informationen däremot stämma är det inte lång tid kvar till den 27 maj och Navis officiella avtäckande.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid