Gothia Law, skaparna bakom Spridningskollen.se lägger nu ner sitt engagemang när det kommer till att jaga pirater. Utan att ett enda kravbrev skickats ut.

Gothia Law lanserade Spridningskollen.se i Sverige på uppdrag av upphovsrättsinnehavare för att försöka hämma den utbredda illegala fildelningen i Sverige. Dock lägger företaget nu ner sitt engagemang, detta utan att ett enda kravbrev ska ha skickats ut.

Spridningskollen.se lanserades för några månader sedan och möttes med hård kritik. Modellen som organisationen använde för att försöka hämma illegal fildelning liknade utpressningsbrev som används av kriminella för att lura folk på pengar.

Det var inte bara privatpersoner som uttryckte sitt missnöje över Spridningskollen. Internetleverantören Bahnhof som ofta ställer sig bakom konsumenter och deras rättigheter har också uttryckt skepsis. Bahnhof har under dessa månader jävlats med Spridningskollen så gott de kunnat. Allt från att ta patent på namnet Spridningskollen till att själva skicka ut kravbrev till organisationen för användning av deras patent.

Bahnhof trollar Spridningskollen.se med betalningskrav på posten

Hur effektivt var Spridningskollen?

Gothia Law hävdar att Spridningskollen har hjälp till att kraftigt sänka nivån av illegal fildelning i Sverige. På vissa av de titlar som organisationen har övervakat så ska fildelningen ha gått ner så mycket som 17 procent.

Dock skickades något kravbrev aldrig ut. Om detta är på grund av den begränsade tid som Spridningskollen varit aktivt eller om det är för att organisationens affärsmodell är tveksamt laglig i Sverige är oklart. Men det är inte förvånansvärt att fildelare avskräckts från att dela med sig av övervakat material då det kan sluta med hutlösa summor som de blir skyldiga.

Vad händer nu med Spridningskollen?

På Spridningskollens hemsida nämns det ingenting om ifall organisationen lägger ner efter Gothia Laws avslutade inblandning. Men många lär nog se detta som en seger för svenska internetanvändare, pirater eller ej.

Om någon annan aktör kliver in och tar över Gothia Laws roll i det hela återstår att se. Men diskussionen kring illegal fildelning har fått fyr ordentligt sedan Spridningskollens uppstart och lär ta extra fart efter detta.

Läs hela pressmeddelande från Gothia Law

GOTHIA LAW AVVECKLAR SITT ENGAGEMANG I FILDELNINGSFRÅGAN

Gothia Law, som på uppdrag av rättighetsinnehavare inom film och TV-branschen skapat Spridningskollen.se, lägger nu ner sitt engagemang i fildelningsfrågan. På kort tid har Spridningskollen gett upphov till kritik men också en nedgång av den illegala fildelningen. Detta utan att ett enda kravbrev skickats ut.
Spridningskollen lanserades den första september som ett initiativ för att minska den illegala fildelningen i Sverige, som är bland Europas mest utbredda. Syftet var att i full transparens och med verktygen information och juridik upplysa om att det även för den enskilde är ett lagbrott att dela upphovsrättskyddat material på nätet. På kort tid fick Spridningskollen ett stort genomslag och debatten var stundtals intensiv.

Kunskapen om den enskildes juridiska ansvar är således högre idag än det var innan initiativet startades och metoden att rikta ett krav mot en person som innehaft ett visst IP-nummer, genom vilket upphovsrättskyddat material delats illegalt, är helt i enlighet med både svensk och europeisk lagstiftning.

Dock har den polariserade debatten fokuserat på hur man ska agera för att undvika att följa svensk lag. Många har landat i uppfattningen att det är socialt acceptabelt att undanhålla sanningen för att komma undan påföljder för en brottslig gärning, som dessutom skadar kultursektorn svårt. Då lagstiftning och opinion skiljer sig åt på ett markant sätt så avvecklar Gothia Law nu sitt engagemang i fildelningsfrågan.

Initiativet har dock inneburit en viss framgång för rättighetsinnehavarna som fortsättningsvis kommer att bevaka sina egna intressen i fildelningsfrågan. Inte bara har frågan kommit upp på agendan, under den tid som gått sedan initiativet lanserades har den illegala nedladdningen i Sverige också minskat. Nedgången för de 150 titlar som Spridningskollen monitorerat har varit större än den generella nedgången. För vissa titlar har nedladdningen minskat med 17 procent.

Tipstack till Sami!

Test: Nio hårddiskar på upp till 10TB – Störst är bäst

Lägsta pris på Prisjakt.nu

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
BengtSecuda Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Claes Molin

In your face!

Secuda
Gäst
Secuda

Hade aldrig gått i laglig väg att stämma personer som har laddat ner. 1 låter orimligt att ge ut böter på 2000:- per film som man har laddat ner, när en film endast kostar 150-250:- i butik. det är ju inte så att gemensamma person bedriver en biograf eller har en sida som streamar som måste betala royalties till företagen som en TV kanal ellerbiograf måste göra. det är en privat person med låg eller medel inkomstagare vi pratar om och om du laddar ner åtminstånde tio filmer per år så ja lätt hänt att summan kan bli ett stort… Läs hela »

Bengt-Arne Johansson
Medlem
Bengt-Arne Johansson

Man kan undra om det är debatten eller om det är EU-domstolens utslag som varit bidragande till deras nedläggning. https://www.nordichardware.se/fildelning/eu-domstolen-att-se-pa-piratstreaming-ar-inte-olagligt.html Juridiskt så borde man hamna likvärdigt om man sparar en piratstreaming med som ex. ”Video DownloadHelper” då man som resultat får filmen på lokalt media och vanligtvis även på kortare tid än med fildelning. Sen deras påstående att nedladdningen av en del populära filmer minskat med 17% kan ju även vara att fler gått över till VPN och/eller Tor, något som ”Gothia Law” självfallet inte nämner. Ser inte att dom kan vara omedvetna om den effekten… Så vad ”Gothia Law”… Läs hela »