Forskare har utvecklat en ny lösning kallad SSD-Insider++ som ska vara ett mer effektivt botemedel mot ransomware som krypterar lagringsenheter. En lösning som ska fungera i realtid och även kunna återställa data som blivit drabbad.

Attacker där offret får sin data krypterad och uppmanas betala lösensumma för att få sin enhet återställd blir allt vanligare. Inom en snar framtid kan vi dock komma att se ett mer effektivt system mot denna typ av attacker.

Forskare från sydkoreanska Inha University, Deagu Institute of Science and Technology, cybersäkerhetsforskare hos Ewha Womans University och en forskare från University of Central Florida har utvecklat systemet SSD-Insider++. Detta sägs vara ett effektivt system mot ransomware-attacker som i realtid ska hålla koll på aktivitet som tyder på ransomware-attacker och stoppa dessa innan någon skada har skett.

Detta ska göras genom att stänga av kommunikationen till den drabbade SSD-enheten. Något som sägs ge användaren en chans att ta bort den skadliga mjukvaran innan den har möjligheten att börja kryptera data. Forskarna menar även att den skada som nu har orsakats av ransomware ska kunna återställas inom loppet av bara några sekunder. Detta ska då göras med hjälp av data som lagrats i SSD-enhetens NAND flash. Allt som allt påstås lösningen vara 100 procent effektiv och ska kunna återställa krypterad data inom tio sekunder efter att ett ransomware-program satt igång.

Detta kommer dock inte utan nackdelar. Denna lösning sägs öka latens hos SSD-enhet med någonstans mellan 12,8 och 17,3 procent i de tester som genomförts. Något som tillsammans med annan prestandaförlust får forskarna att föreslå snabbare SSD-kontroller och/eller ytterligare hårdvara inuti framtida SSD-enheter. Till exempel en snabbare krypteringsmotor eller en NPU.

Huruvida vi kommer att se SSD-Insider++ dyka upp i några framtida enheter återstår fortfarande att se. Forskarna ska ha kontaktat flera koreanska tillverkare angående systemet men om någon av dessa fattar intresse för det är något tiden får utvisa.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid