Test: Xiaomi Mi RoboRock S50 i det smarta hemmet

En robotdammsugare gör verkligen skillnad i det smarta hemmet

10

Robotdammsugaren Xiaomi Mi RoboRock S50 Roborock har tagit plats i det smarta hemmet, men hur står den sig mot en traditionell dammsugare?

Detta är en del i artikelserien Vägen mot det smarta hemmet. Läs tidigare delar här nedan.

Vad har hänt sedan sist?

De senaste månaderna har faktiskt handlat mer om att använda och uppleva det smarta hemmet än att utöka dess funktionalitet. Detta har varvats av härliga tillställningar i jul och nyår där den smarta belysningen bokstavligen fått skina och mer frustrerande upplevelser med Googles chromecast-enheter. Hat-kärleken till digitala röstassistenter har också fortsatt, de är otroligt häftiga och stundtals jäkligt smidiga. Samtidigt är de långt ifrån perfekta och inte sällan upphov till en hel del frustration.

Med sociala högtider, bevakning av CES i Las Vegas och inbrott i redaktionens testlabb har det däremot varit ont om tid till nya smartahem-utsvängningar. Tur då att man har en ny hjälpreda i det smarta hemmet. Robotdammsugaren Roborock 2 från Xiaomi har gjort sig hemmastad i vår lägenhet efter några månaders användning är det dags att komma med en komplett genomgång och recension.

Vad är en robotdammsugare?

Ska du enkelt förklara en robotdammsugare för någon som bara rynkar på pannan när de hör ordet är det lika bra att hålla det enkelt – det är en produkt som dammsuger åt dig.

Medan många nog nöjer sig med denna beskrivning känner jag att dagens robotdammsugare är värda en närmare förklaring. Idag handlar det inte bara om att tillverkarna fäst ett batteri och ett par hjul på en dammsugarmotor, nu börjar våra robotdammsugare bli smarta på riktigt.

Xiaomi Mi Robot Vacuum 2 Roborock är en av de smartare och bygger på föregångaren med motsvarande namn. Dammsugaren har fått förbättrad sugkraft, större dammbehållare, ett större batteri, stöd för virtuella vägger, kapacitet att våtmoppa ditt golv samtidigt som den klarar högre trösklar, upp till 2 centimeter höga.

TillverkareXiaomi
ModellMi Robot Roborock 2
TypeRobotdammsugare
Dimensioner353x350x96,5mm
Vikt3,5 kg
Sugkraft (pa)2000 Pa
Strömförbrukning58W
FunktionerDammsugning, Sopning, Moppning
BatteritypLi-ion
Batterikapacitet14.4V / 5200mAh
Batteritid2.5h
Trådlös kommunikationWi-Fi
Laddstation151mm x 130mm x 98mm
Rated power 42W, Rated output 20V 1.8A
Förpackning1 x Xiaomi Mi Robot Vacuum, 1 x CN Plug Adapter, 1 x Charging Dock, 1 x Water Tank, 1 x Mopping Pad

Hur smart är egentligen Mi RoboRock S50?

Allt är samtidigt relativt och medan en robotdammsugare har som primär uppgift att hålla det städat i ditt hem är detta trots allt en artikelserie om det smarta hemmet. Så jag tycker att vi avhandlar detta direkt och specifikt för den idag testade Xiaomi Mi RoboRock S50.

Smart

 • Dammsuger helt själv
 • Laddar sig automatiskt när det behövs
 • Kan startas från mobilen
 • Kan schemaläggas
 • Känner av mattor
 • Känner av fasta objekt och hittar en väg runt dem
 • Kan ställas in för att bara dammsuga vissa platser
 • Klättrar över trösklar, kör inte ned för trappor
 • Pratar med dig och berättar vad den gör

Mindre smart

 • Den kan inte undvika mattor – behövs magnetisk tejp
 • Roborock får inte våtmoppa utan övervakning
 • Kan inte känna av ifall det är smuts kvar på golvet
 • Den kan inte tömma inte sig själv (duh!)
 • Kan inte röststyras med originalmjukvaran

Medan Xiaomis andra generations robotdammsugare knappast kommer att vara en del av Skynet och organisera världens undergång är det faktiskt en riktigt smart pryl. Det är något närmast förtrollande att se hur den lilla krabaten metodiskt mappar upp hemmet och till skillnad mot mig själv dammsuger det utan stress eller slarv. När jag ser den köra på matbordet utan att åka utför kanten samt hur den testar olika sätt att ta sig över trösklar känns det nästan som att det sitter någon där inne och styr den med mänsklig intelligens.

Förutom att jag behöver tömma den kontinuerligt (efter 2-4 dammsugningar på grund av långhårig katt) och hålla golvet fritt från kablar och annat som kan fastna i dammsugarborsten klarar sig Roborock S50 helt själv. Att jag sedan kan schemalägga dess arbete till när jag och sambon är på jobbet samt hålla koll på den genom telefonen gör att det känns extra smidigt.

10
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
6 Thread replies
4 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
SidewinderJonas KlarJensMorkulAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem

Vart fick ni tag i denna Maskin? kommer mest till olika sidor som känns lite si sådär.

Jens
Medlem
Jens

Jag kan varmt rekommendera Aliexpress. Köpte min här:
https://www.aliexpress.com/item/Global-Version-Xiaomi-Vacuum-Cleaner-2-Robot-For-Home-Automatic-Cleaning-2000pa-Suction-2-In/32841851161.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.4bDUgD

Kan även tillägga att jag är väldigt imponerad i vad den presterar i förhållande till en äldre dito som jag hade.

Jonas Klar
Medlem

Rekommendation av en produkt som inte ens officiellt säljs i Sverige? Jag är lite skeptisk, även om jag förstår att det är själva produktegenskaperna som utvärderats.

Sedan – går den att köra i offlineläge? Jag är tillräckligt med foliehatt för att inte vilja dela med mig av mina planritningar till Kina, eller någon annan för den delen. Kolla gärna hur mycket trafik den skickar över nätverket också, var ju någon dammsugare med kamera som drog iväg 30GB video till någon server för inte så länge sedan.

Morkul
Medlem
Morkul

Satan vad din dammsugare låter illa. Vår dammsugare kan du använda samtidigt som du tittar på TV utan att höja volymen.

carl-gunnar sethsen
Medlem
carl-gunnar sethsen

Clean mate s8000 har våt mopning och kostar ca 2000 visserligen är den inte lika smart som roborock men den gör sitt jobb jag har 87 kvm.