Utvecklingen inom teknik går hiskeligt fort. Idag har vi enskilda komponenter inuti datorer som för några år sedan skulle klassas som rent önsketänkande. Hur såg det då ut för tio år sedan, vad var några av de stora snackisarna i april 2010?

NordicHardware fyller 20 i december. Vi tänker inte gräva fram den tidskapsel som innehåller artiklar från år 2000, men vi kan sträcka oss tillbaka till 2010 och gå igenom, månad för månad, vad som var de stora snackisarna just då. Vilket är precis vad vi tänker göra.

Vad var då coolt under april 2010? Bland annat var det inte samma format vi använder för våra artiklar idag. Därav något lustiga utseenden på artiklarna vi länkar vidare till längre ned.

 

SB.cpuer

Intel Sandy Bridge börjar kika fram

I april 2010 var Intels processorplattform Sandy Bridge på väg men mycket av informationen som fanns tillgänglig var endast rykten och spekulationer. Intel bekräftade för tio år sedan att man börjat skicka ut processorenheter för plattformen till partners för utvärdering. I samma veva tog Intel tillfället i akt att avslöja mer information angående Sandy Bridge och sockel 1155.

 

GTX480nude1

 

Geforce GTX 470 & 480 får stöd för 4-vägs SLI

Nvidias dåvarande prestandagrafikkort Geforce GTX 470 och GTX 480 kunde efter att drivrutinen Geforce 197.55 sjösatts användas i 4-vägs SLI. Trots att denna nivå av SLI idag är historia bjöds vi under många år på imponerande prestanda och fräsiga datorbyggen där chassit fylldes till bredden av grafikkort.

 

59704GTOXICEdition1

Radeon HD 5970 med 4 GB minne

AMD:s grafikkortsmodell Radeon HD 5970 använde sig av två grafikprocessorer på ett och samma kretskort. Däremot rörde det sig till en början om en mängd grafikminne på endast två gigabyte. Något tillverkare som bland annat Asus, Sapphire och XFX ville göra något åt så fort som möjligt.

Varianter av grafikkortsmodellen där mängden videominne dubblerats till hela fyra gigabyte började under april 2010 att hypas. Detta av partnertillverkare som alla kämpade mot klockan för att bli först ut på marknaden med denna version av AMD:s högpresterande grafikkort.

Denna godbit hade sedan i september 2010 ett lägstapris på cirka 9 500 kronor enligt prisjämförelsesidan Prisjakt.

 

wdvelociraptorbig

WD VelociRaptor når hastigheter på 145 MB/s

Redan för tio år sedan vad SSD-enheter någorlunda etablerade. Detta stoppade dock inte tillverkaren Western Digital från att lansera en ny generation av deras mekaniska, högpresterande hårddiskfamilj VelociRaptor. I april 2010 avslöjade tillverkaren en ny generation av dessa hårddiskar. Här rörde det sig om lagringskapaciteter upp till 600 gigabyte och överföringshastigheter på hela 145 MB/s.

Priset för just 600 GB-modeller i april 2010 låg enligt Prisjakt på cirka 2 600 kronor.

 

McAfee sätter käppar i hjulet för Systembolaget

Antivirusprogrammet McAfee skickade ut en uppdatering som ställde till det rejält för datorer med operativsystemet Windows XP med dess Service Pack 3. Uppdateringen satte systemfilen svchost.exe i karantän. Något som inte förvånansvärt ställde till det för många med tanke på årtalet och operativsystemet.

Bland de drabbade hittar vi svenska Systembolaget som fick gå så långt som att temporärt stänga ned hela 27 av sina butiker runtom i landet efter att deras datorer blivit obrukbara. Det rörde sig inte om några större uppehåll då en fix för problemet dök upp rätt fort. Hur som helst är det ett ganska pinsamt snedsteg.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid