Beväpnade med en lista på svenska IP-adresser ska organisationen Spridningskollen skicka ut inbetalningskrav för fildelning – på 2 000 kronor per film.

En modell som tidigare beprövats i bland annat Tyskland för att bekämpa fildelning tycks nu få fäste även i Sverige, och inom kort kan över 1 000 svenska internetanvändare få inbetalningskrav för sina nedladdningsvanor. Det beskedet kommer nu från upphovsrättsorganisationen Spridningskollen, som har övervakat bittorrent-spridning av filmer och TV-serier bland svenska konsumenter. Drivande i ärendet är Gothia Law, i samarbete med rättighetsinnehavarna Atlantic, Crystalis Entertainment, Noble Entertainment och Scanbox.

2 000 kronor per film

Inom två till tre veckor kan de första inbetalningskraven skickas ut, uppger Gordon Odenbark, talesperson för Spridningskollen, i en intervju med IDG. Kravbeloppen kommer variera beroende på hur mycket som laddats ner, men grundbeloppet uppges ligga på 2 000 kronor – per film. Den kostnaden kommer sedan troligtvis höjas i ett senare skede.

”I detta nu har vi sagt att vi bara tar 2 000 kronor per film, men det kommer att höjas. Jag kan nästan garantera att vi kommer att höja skadeståndet under hösten,” säger Gordon Odenbark i en intervju med IDG.

Genom att övervaka svensk bittorrent-trafik har Spridningskollen samlat in IP-adresser till de som laddat ner filmer illegalt – faktiska personuppgifter har sedan begärts ut från internetoperatörerna. Av dessa har bland annat Teliasonera bekräftats lämna ut personuppgifter direkt till upphovsrättsorganisationerna, efter ett domstolsbeslut i Stockholms tingsrätt – detta trots att det rör sig utlämning till privata organisationer, inte till Polisen för en förundersökning.

”Helt krasst så är det så att om man ger sig in i leken får man leken tåla. Begår man ett brott får man stå ut med att bli granskad i högre grad än andra.”

Allt som allt ska det inledelsevis röra sig om uppåt tusen – eller fler – internetanvändare som får inbetalningskrav. Kravet gäller betalning direkt till organisationen, utan något domstolsbeslut. Istället kommer skadeståndskravet med en notis om att ärendet kan komma att tas i domstol för den som inte betalar.

”De som har möjlighet att betala bör göra det, annars är det stor sannolikhet att vi går den rättsliga vägen.”

Vad som dock återstår att se är huruvida Spridningskollen och dess klienter har en grund för att driva fildelningsfrågorna till domstol, endast baserat på IP-adresser och tillhörande kunduppgifter. Bland annat har tidigare liknande fall i USA (länk: M3) lett till slutsatsen att en IP-adress inte är räcker som bevis för att fällas för fildelningsbrott, men på senare tid har upphovsrättsorganisationer som Spridningskollen och Copyswede åtnjutit flera framgångar i svenska domstolar.

Få ärenden av just den här typen har prövats i Sverige hittills, och merparten av tidigare ärenden har riktat in sig på distributörerna av piratkopierat material snarare än slutanvändarna. Nu tycks upphovsrättsorgansationerna vilja testa modellen där även privatpersoner sätts under luppen, i hopp om att inbetalningskraven fungera som ett avskräckande exempel.

Läs även:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

6
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
2 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
pege63MorkulRasmusRrålandSanta-san Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Ghost^[Homie]
Medlem
Ghost^[Homie]

Tur att vi har minst EN operatör med råg i ryggen som säger ifrån när något är fel…
https://www.bahnhof.se/press/press-releases/2016/09/02/bahnhof-spridningskollen-gor-varumarkesintrang

Santa-san
Medlem
Santa-san

Oj ska dom tillåtas börja med såna mass-”pay-or-else” i sverige också?? Det har man ju följt i utlandet några år. Fullständigt horribelt att en tredje part ska få pressa folk på pengar på det sättet, med lagens goda minne tydligen.

”Vi skickar 10000 hotbrev till folk och om 100 av dom blir rädda och skickar oss pengar har det betalt sig”

Hoppas ett fall tas upp i domstol snabbt, så det blir klart att såna här metoder inte hör hemma i sverige.

Rråland
Gäst
Rråland

Får du ett brev: Bara kasta det. Ringer någon på dörren: Bara neka. Det här är rent trams: Det finns inte stöd för det I lagen och det är dom som måste visa bevis för att det är DU (och inte någon i din familj eller någon som hackat in sig på ditt bredband).

Rasmus
Gäst
Rasmus

Men vågar man det? Blir bu asskraj hör hemma, skakar ju nästan… Har ju ingen råd med!

Morkul
Medlem
Morkul

”år du ett brev: Bara kasta det…”

Detta är en ytters farlig inställning oavsett vem avsändaren är. Om du får en faktura du inte känner till så ska du bestrida den, inte kasta den!!!! Kastar du en faktura så kan de gå vidare till kronofogden med fakturan, vilket de antagligen hoppas på. Bestrider du fakturan kan de inte gå vidare till kronofogden utan måste då gå via civil domstol för att driva in skulden.

Observera att bevisbördan i civilrätt är långa ifrån det som vi det i diverse tv -erier 😀

pege63
Gäst
pege63

Vi kan inte tillåta att privata aktörer utpressar pengar av medborgare, vilket kan hänvisas till straffet av den privatperson i Malmö som skickat fakturor till medborgare för porrsurfning som inte existerat. Ska vi ha 20-30 talets mentalitet tillbaka med att medborgare skall föråda sina grannar, familjer osv, osv, nä tror inte det har vi inte kommit längre i utvecklingen än så?