AMD släpper för första gången på månader in media på lite godis gällande deras kommande arkitektur Bulldozer. Det är nog många som frågat sig när världens högsta klockfrekvens skulle överträffas som Intels Cedar Mill-processorer stod bakom med 8 308 MHz, och det vart inget mindre än AMD:s Bulldozer-arkitektur som numera får bära fanan som världens högst överklockade konsumentprocessor.

Efter lång tystnad har AMD lättat på locket. Medan prestandan i deras kommande arkitektur är okänd vet vi hur den nya arkitekturen överklockar, och det ser ut som att Bulldozer har extrem överklockningspotential på såväl luftkylning, som med kväve och det än mer exotiska ämnet, flytande helium.

Helium4

IMG_0987 IMG_8794

Det tidigare världsrekordet hölls av en överklockare under alias TaPaKaH med en Intel Celeron 352 ”Cedar Mill”och en klockfrekvens på 8 309 MHz, alltså en bra bit över 8 GHz-sträcket. Processorn som är baserad på Intels Netburst-arkitektur har länge stått på toppen med att vara ensam om att kunna nå frekvenser över 8 GHz-gränsen men Bulldozer ändrar på saken.

Annons

Med AMD:s överklockningselit samlad, Sami Maekinen, Brian Mchlachlan, Pete Hardman, Aaron Schradin och Simon Solotko pressade man den nya Bulldozer-arkitekturen till det yttersta. Med flytande helium kunde man nå det nya världsrekordet på 8 429 MHz, vilket är nämnbart högre än det tidigare. AMD och deras överklockare ska ha förberett sig flera dagar inna för att klämma det nya rekordet och processorn väntas hamna i Guiness Rekordbok efter denna bedrift.

Cpu-8429Man skriver även om att man nådde klockfrekvensen ”en bra bit över 5 GHz” med enbart vanlig luftkylning och vattenkylning för ”under $100” vilket talar för att man använde sig av en kylare i Corsair H-serien eller dylikt. Medan vi ännu inte vet hur den nya arkitekturen presterar så har AMD i alla fall lyckats med att få en riktigt klockvänlig arkitektur, som borde locka överklockare världen över.

Annons

11
Leave a Reply

Please Login to comment
11 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
hirschflopperPreacherManmitrixHenrik Berntsson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Stort grattis AMD 😀

Svensken
Medlem
Svensken

Grattis AMD! 🙂

-Boris-
Medlem
-Boris-

Då är det bara att hoppas på att ryktena om avstängda prefetchers i förproduktionsexemplaren är sanna. Det gör nämligen en väldigt stor skillnad på IPCn.

Men å andra sidan, hur bra IPC kan ett chip tänkas ha om det har 8 kärnor, är upplåst, och lätt tar sig till 5GHz och släpps för 2000:-. Då måste IPCn suga rejält för att berättiga ett så lågt pris. Kan ju hoppas att det är en bugg i prefetchen och att det släpps en fixad revision med högre IPC några månader senare. :p

Tempel
Medlem
Tempel

Eftersom folk köpt Intel även när AMD varit bättre och det finns många fanbois på intelsidan så är dom inte väsentligt bättre så måste dom ligga lågt i pris tyvärr. Men kommer dom upp i paritet med SB eller något över det och ligger på det priset så lär dom locka över folk och dom måste verkligen få upp volymen. Problemet blir ju om dom inte kan leverera.

Bujar Osmanaj
Medlem
Bujar Osmanaj

Vad är det gröna kretskortet i videoklippet vid 00:57?

Och stort grattis till amd! 😀

Henrik Berntsson
Admin

riktigt kul att se, klart imponerande och grattis grattis amd!
flytande helium är billigt att överklocka med har jag hört 😛

mitrix
Medlem
mitrix

Tja, stämmer CPU-Z bilden så är det ju nice, 2V och 56W, låter trevligt 😉
Pekar ju också på att AMD kan få ett bra fäste i budgetöverklockningen, som i princip försvann från intels sida med SB.

PreacherMan
Medlem
PreacherMan

[quote name=”bujar96″]Vad är det gröna kretskortet i videoklippet vid 00:57?

Och stort grattis till amd! :D[/quote]
Ser ut som ett debuggingkort.

flopper
Medlem
flopper

5ghz+ precis vad man vill höra.
testa med bf3 så får man se om man går amd i vinter 😉

Fredrik
Medlem
Fredrik

[quote name=”bujar96″]Vad är det gröna kretskortet i videoklippet vid 00:57?

Och stort grattis till amd! :D[/quote]

Det är ett diagnostikkort.