Den senaste stora uppdateringen till operativsystem Windows 10 är nu lanserad och en av de största nyheterna är det officiella stödet för gränssnittet DirectX Raytracing (DXR) som låter grafikarkitekturer som Nvidias Turing att nyttjas fullt ut.

En av årets största hårdvarulanseringar kom i form av Nvidias senaste grafikarkitektur kallad Turing. Bland nyheterna hos den nya arkitekturen finns det officiella stödet för raytracing (svenska: strålspårning) som av många ses som den heliga graal för spelgrafik.

Trots att efterfrågan varit hög för Nvidias nya RTX-grafikkort är det få som faktiskt har fått lägga ögonen på faktiska speltitlar med raytracing. Detta då det i dagsläget inte har lanserats några spel med den tekniken, samt att Microsofts gränssnitt DirectX Raytracing (DXR) fattats.

Nu har dock Microsoft lanserat den senaste stora uppdateringen för operativsystemet Windows 10. Med denna uppdatering läggs nu DXR till i Windows 10. Något som således resulterar i att ägare av Turing-baserade grafikkort nu både har hårdvaran samt operativsystemet för att dra nytta av arkitekturens största dragplåster.

Den första vågen av DXR-kompatibla spel är på väg. Bland dessa finns det redan lanserade Shadow of the Tomb Raider som förväntas få en uppdatering som lägger till DXR-stöd inom kort. Även Battlefield V som lanseras den 20 november och Metro: Exodus vart lansering inträffar under nästa år blir bland de första DXR-kompatibla spelen.

Enligt Microsofts pressmeddelande är det nya gränssnittet en av de funktioner som företaget lagt till i sitt operativsystem som resterande delar av industrin anammat under kortast tid. Microsoft menar att raytracing ger en så pass uppenbar skillnad i kompatibla spel att intresset från industrin är skyhögt.

Hur kort eller lång tid det kommer att ta innan DXR och raytracing i allmänhet blir någon form av industristandard återstår att se. Tekniken har dock redan de tre tidigare nämnda spelen ombord, något som kan komma att bli ett redigt startskott.

Oktober-uppdateringen för Windows 10 har börjat skickas ut och bör dyka upp automatiskt hos operativsystemets användare inom de närmsta dagarna.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

4
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
2 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
MorkulJBAndreas Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
JB
Medlem
JB

Tycker det är ganska fantastiskt att MS fortsötter att uppdatera (kostnadsfritt) för samma dryga tusenlapp som ett exmplar av Windows 10 Home kostade vid inköp för flera år sedan:)

Andreas
Gäst
Andreas

Du betalar för dessa uppdateringar med information som hämtas och reklamen som är i OSet. Kostar mer än endast den där tusenlappen…

JB
Medlem
JB

Använder visserligen mest Ubuntu, men även Wndows 10. Visst förstår jag att de på något sätt får in pengar, men genom reklam – i OSet, det har jag inte sett. Kan du ge något exempel?

Morkul
Medlem
Morkul

Microsoft slår till igen, oktober uppdateringen tar tydligt bort filer för vissa användare:
https://www.zdnet.com/google-amp/article/windows-10-october-update-problems-wiped-docs-plus-intel-driver-warning/