Under Microsofts presskonferens från E3 så avslöjade man att den nya spelkonsolen tidigare känd som Project Scorpio får namnet Xbox One X.

Microsoft höll sin presskonferens från E3 sent igår kväll svensk tid, under konferensen så avslöjade man att företagets nya Xbox-konsol som tidigare varit känd som Project Scorpio numera bär det officiella namnet ”Xbox One X”.

Den kommande konsolen ska enligt Microsoft vara den kraftfullaste någonsin. Grafikkraften hos One X ligger på 6 teraflops (TFLOPS), en klar skillnad från de 4,2 teraflops hos Sonys senaste konsol Playstation 4 Pro. Grafikkretsen från AMD har en klockfrekvens på 1 172 megahertz (MHz), jämfört med 853 MHz hos första Xbox One och 911 MHz hos Playstation 4 Pro, och bör sett till antal beräkningsenheter något sånär motsvara ett Radeon RX 480.

Xbox One X kommer utrustad med totalt 12 gigabyte (GB) GDDR5 grafikminne med en minnesbandbredd på 326 GB/s. Hårdvaran i den nya konsolen ska hållas sval med hjälp av ett ångkammarsystem.

 Xbox One XXbox One SPlaystation 4 Pro
CPU8 kärnor
2,3 GHz
8 x Jaguar
1,75 GHz
8 x Jaguar
2,1 GHz
GPURadeon-krets med 40 beräkningsenheter
1 172 MHz
Radeon-krets med 12 beräkningsenheter
914 MHz
Radeon-krets med 36 beräkningsenheter
911 MHz
RAM12 GB GDDR5
326 GB/s
8 GB DDR3 + 32 MB ESRAM
DDR3: 36 GB/s
ESRAM: 204 GB/s
8 GB GDDR5
218 GB/s
Tillverkningsteknik16 nm FinFET (TSMC)16 nm FinFET (TSMC)16 nm FinFET (TSMC)
Lagring1 TB HDD500 GB/1 TB HDD1 TB HDD
Optisk enhet4K UHD Blu-ray4K UHD Blu-rayBlu-ray

Som om det inte vore nog så ska konsolen rent storleksmässigt vara den minsta Xbox-konsolen hittills. Microsoft visade inte Xbox One X i sin helhet under presskonferensen, men bilder har publicerats i efterhand.

Microsoft bekräftade även att den bakåtkompatibilitet som introducerades till första versionen av Xbox One även kommer att finnas hos den nya konsolen. Även befintliga tillbehör till Xbox One kommer att stödjas av Xbox One X.

Flertalet kommande spel visades upp

I samband med presentationen av Xbox One X visades flertalet kommande spel upp för första gången under Microsofts presskonferens.

Först ut var Forza Motorsport 7, nästa installation i den välkända serien av racingspel där spelet demonstrerades i 4K-upplösning vid 60 bildrutor per sekund. Forza Motorsport 7 kommer att lanseras den 3 oktober.

En annan världspremiär var Metro: Exodus, nästa spel i den postapokalyptiska spelserien Metro. Även den smakbit som visades upp av Metro-spelet var inspelad direkt från Xbox One X i 4K-upplösning. Inget exakt datum för det nya Metro-spelet avslöjades, dock dröjer det tills nästa år innan lansering sker.

I samma veva fick vi för första gången se nästa spel i Assassin’s Creed-serien kallat Origins, detta spel kommer att utspela sig i antika Egypten och här kommer vi få följa brödraskapets grundare och uppleva de händelser som ledde till att han grundade lönnmördarligan. Assassin’s Creed Origins kommer att lanseras den 27 oktober.

Även andra spel visades upp och Microsoft lovar även att man planerar på att använda sig av så kallad ”super sampling” på den nya konsolen för att få spel att se bättre ut även på 1080p TV-apparater. Microsoft har tidigare även lovat att spel utvecklade för 900p och 1080p förmodligen kommer att kunna drivas i 4K-upplösning på Xbox One X och att befintliga spel till Xbox 360 och Xbox One kommer att få en märkbart förbättrar prestanda tack vare kraften hos den kommande konsolen.

Den nya konsolen kommer att lanseras globalt den 7 november med ett riktpris på 499 dollar, troligtvis motsvarande en bit över 5 000 kronor i svenska butiker.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid