Efter vaga löften om hög prestanda från en presentation i somras, kommer nu den första officiella bilden på Microsofts nya generation av spelkonsol, kallad Xbox Series X.

Xbox Series X blir alltså namnet på vad vi tidigare har kallat Project Scarlett. Det är nästa stora uppgradering av Microsofts spelkonsol. Den nya modellen sägs erbjuda upp till fyra gånger högre prestanda tack vare nya AMD Zen 2- och Navi-baserade komponenter samt ny lagringsteknik. Detaljerade tekniska detaljer för konsolen är fortfarande hemliga men nu får vi alltså åtminstone se delar av designen för konsolen.

Helt ny formfaktor

Designen överraskar genom att hitta en ny formfaktor för Xbox. Medan tidigare konsoler har varit relativt platta, är den nya modellen snarare en hög låda med till synes liksidig bredd och djup. Designen påminner lite om vissa kompletta stationära datorer, så som Corsair One. På framsidan av ena långsidan finns plats för en optisk skivläsare. Längre upp finns en Xbox-logga som vi gissar är en på/av-knapp. Konsolens kylning drivs av en fläkt som sitter på ovansidan, vilket också påminner lite om designen av Apples så kallade ”trash can” Mac Pro. Till skillnad från en Mac Pro kan Xbox Series X dock också läggas på långsidan.

Annons

Den nya designen ser definitivt ut att kräva en hel del utrymme. Särskilt för användare som vill få plats med den i en TV-möbel. Microsoft menar att utrymmet krävs för effektiv kylning. Med designen ska prestandan kunna höjas till fyra gånger av Xbox One Xs prestanda, utan att oljudet från kylningen ska öka.

Tillsammans med de nya bilderna på konsolen visas också bilder på en ny handkontroll. Skillnaderna verkar visserligen vara ganska små men vi ser bland annat en ny knapp i mitten av kontrollen som ska låta användaren spela in skärmen eller ta en skärmdump.

Fyra generationer i ett

Till den nya konsolen utlovar Microsoft stöd för Xbox One-tillbehör samt stöd för synkronisering av achievements mellan konsoler, även om de tillhör olika generationer. Xbox Series X sägs dessutom ha stöd för att spela ”tusentals titlar från fyra generationer av gaming”. Microsoft ser med andra ord ut att fortsätta sina satsningar på bakåtkompatibilitet. Inför lanseringen av konsolen passar företaget dessutom på att visa en trailer för ett av debutspelen för den nya konsolen, Senua’s Saga: Hellblade II.

Annons

Microsoft är fortfarande förtegna om ett exakt lanseringsdatum och pris för den nya konsolen. I nuläget vet vi inget mer än att den kommer att lanseras under ”Holiday 2020”.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid