OCZ Vector 150 240GB – Ny toppmodell från OCZ

1

Toggle-NAND, kryptering och Overprovisioning

Första generationens Vector parade OCZ:s då nya Barefoot 3 kontroller tillsammans med IMFT:s synkrona NAND-flash. IMFT tillverkar flashminnen som använder sig av ONFI standarden. För bara något år sedan så var ONFI-minnen den absolut vanligaste typen av minnen som man använde vid tillverkning av SSD. Idag ser så har detta skiftat över mot Toggle-NAND som är en konkurrerande teknik. Om du vill läsa mer om skillnaderna mellan ONFI och Toggle, läs gärna om detta i Svenska SSD Guiden. Den praktiska skillnaden mellan teknikerna är att vi oftast brukar se mindre förlust av prestanda vid färre NAND-enheter med Toggle, än med ONFI. Dessutom brukar Toggle oftast packas ihop och staplas på varandra och därför är det inte ovanligt med färre kretsar i en SSD som är baserad på Toggle-NAND.

Historiskt så har ONFI-minnen varit billigare, samtidigt som Toggle varit aningen snabbare. OCZ har däremot alltid använt sig av ONFI-baserade minneskretsar i alla sina SSD-enheter (förutom Vertex 3 Max IOPS). Så var även fallet med Vector, men det är kanske på gång att ändras nu? Vector 150 kommer nämligen med purfärskt 19 nanometer Toggle-NAND tillverkat av Toshiba.

Inte helt oväntat så är en av nyheterna med Vector 150 just ett skifte till Toggle-NAND. Man har parat sin Barefoot 3-kontroller med Toshibas nyaste 19 nanometer Toggle-NAND som är designat att klara minst 3 000 skrivcykler. Denna gång lägger OCZ stort fokus på användare som utför lite tyngre arbete på sin SSD. Man har bland annat ökat den garanterade livslängden på enheten. Tidigare så var enheten designad att klara 20 gigabyte skrivningar per dag, i 5 år (36 500 gigabyte totalt). Man har nu mer än fördubblat detta och lovar att enheten ska klara 50 gigabyte per dag i 5 år (91 250 gigabyte totalt). Observera att båda dessa är siffror är data som skrivs från operativsystemet så eventuell Write Amplifcation kommer inte att räknas med. Detta är möjligt av flera anledningar. Delvis så har OCZ finjusterat sin firmware men den absolut största skillnaden är att man valt att använda betydligt mer Overprovisioning (OP) än tidigare.

Overprovisioning är när en SSD har en viss lagringskapacitet som inte går att formatera och därmed inte går att lagra filer på. I vanliga fall så brukar tillverkarna använda mellan 6 och 7 procent av enhetens fysiska lagringskapacitet för OP. Det var detta som OCZ använde för Vector. Med Vector 150 så har man ökat det dramatiskt till ungefär 14,5 procent. Resultatet blir att även om enheten har 256 gigabyte lagringskapacitet så kan vi bara andvända 240 av dem. En SSD blir alltid långsammare vartefter man skriver data till den. Mer utrymme dedikerat till OP gör att enheten har mer spelrum att flytta runt den data som finns lagrad, vilket i sin tur sänker Write Amplification och livslängden och prestandan blir bättre. Av den anledningen så påstår OCZ också att nya Vector kommer att ge betydligt bättre prestanda under hård belastning. Något som vi tidigare sett hos bland annat Sandisk Extreme 2 och Corsair Neutron GTX. Båda dessa enheter hade 14,5 procent av sina minneschip dedikerat för OP, precis som Vector 150.

Sist på nyhetslistan så har vi också kryptering. I första generationen av Vector så finns inte stöd för kryptering. Barefoot 3 kontrollern hade givetvis stöd för det, men av någon anledning så var det inte aktiverat. Troligtvis för att de hade lite bråttom att färdigställa sin nya firmware. Detta löste sig dock med Vertex 450 som fick stöd för kryptering. Samma stöd finns nu i Vector 150. Tyvärr så stöds inte TCG Opal 2.0 eller IEEE 1667, vilket gör att man måste använda ATA Password för att kunna slå på krypteringen.

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Albert
Albert
11 Årtal sedan