Marvell 88SS9293 Altaplus
Kingstons första PCIe-baserade SSD-enhet bygger på Marvell 88SS9293, eller “Altaplus” som den också heter. Tyvärr så vet vi inte så jättemycket om själva kontrollern men vi skulle gissa att den hårdvarumässigt är ganska lik Marvells tidigare SATA-kontrollerkretsar. Den stora nyheten är givetvis stödet för PCIe. Marvells tidigare PCIe kontroller 88SS9183 (som vi testade med Plextor M6E) använde sig av två PCIe 2.0 banor för att få en maximal bandbredd av 10 gigabit per sekund. Den nya kontrollern använder förvisso fortfarande PCIe 2.0 men denna gång så har kontrollern stöd för fyra banor vilket ger oss ett gränssnitt som har dubbelt så hög kapacitet.
Precis som 88SS9183 så har den nya kontrollern stöd för AHCI vilket gör att den är bootbar även på äldre datorer. Kingston påstår att man testat sin enhet på flera äldre chipset utan några problem. Kontrollern har dock inte stöd för NVMe vilket gör att enheten inte kan utnyttja den lägre latens som borde medfölja de nya NVMe enheterna. Dock så vet vi att Marvell har en ny kontroller på gång som använder sig av 4 stycken PCIe 3.0-banor, och som har stöd för NVMe. Vi vet ej om kontrollern har stöd för Devsleep, men vi har fått veta att just denna SSD har inte stöd, vilken gör att den borde dra lite mer ström än vad en del SATA-enheter gör.
Detta är också första gången som vi ser en Marvell-krets i en SSD-enhet från Kingston. Det beror på att Marvell säljer generellt sätt ingen firmware till sina kontroller. Utan det är istället upp till varje tillverkare att göra sin egen firmware. Så vitt vi vet så har inte Kingston någon firmware-kompetens in-house så vi undrade lite vart Kingston fått firmware ifrån. Kingston svar att man själv utvecklat den i samband med Marvell. Det handlar troligtvis om en ganska standardiserad firmware som inte innehåller några specialfunktioner.
Utan NVMe är det intressant tyvärr, när NVMe diskar står runt hörnet.
[quote name=”Ondjultomte_”]Utan NVMe är det intressant tyvärr, när NVMe diskar står runt hörnet.[/quote]
För de som inte har Z97 eller X99 chipset så kan det vara intressant 🙂