Plextor M6E – Ny prestandakung i Svenska SSD-guiden

2

Testresultat: Olika QD och paketstorlek

Som vanligt så tittar vi också på hur enheten beter sig när vi testar den vid olika QD. QD betyder ”Queue Depth” och i praktiken så skickar man flera förfrågningar till enheten, parallellt. Vi tog därför och körde ett antal test i IOMeter för att se hur prestandan utvecklade sig när vi ställde in en högre QD. De allra flesta SSD-enheter presterar som bäst vid QD32 men belastning hos vanliga datoranvändare överstiger sällan QD4. Vi tog därför vårt 4K Random Write-test och körde det i olika QD för att se hur enheten reagerar.

Som referenser idag så har vi använt av Plextor M5 Pro, Samsung 840 Pro och OCZ Vector 150. Dessa är de snabbaste SATA-enheterna som går att få tag på idag. Vi har redan sett att Plextor M6E är snabb, men frågan är om den är snabbast under alla förutsättningar.

Först ut har vi slumpmässig skrivning vid olika QD. Även om Plextor M6E är riktigt snabb, så är den långt ifrån något spektakulärt. Överlag så är den långsammare än de snabbaste SATA-enheterna som finns idag. Detta är i och för sig inte så konstigt då det snarare är kontrollern som är den begränsade faktorn här, inte SATA-gränssnittet.

Slumpmässig läsning är betydligt jämnare och alla dessa enheter presterar väldigt lika. Återigen så är ser det inte ut som om SATA gränssnittet är den begränsade faktorn här.

Sekventiell skrivning och läsning är betydligt mer begränsande av SATA gränssnittet än vad slumpmässig är. Vi ser här att prestandan är väldigt jämn mellan enheterna tills vi kommer upp på 256KB och högre. SATA enheter kommer generellt upp till straxt under 500 megabyte per sekund. Utan den begränsningen så kan Plextor M6E skriva data upp till 550-560 megabyte per sekund.

Detta blir ännu tydligare vid läsning där prestandan börjar öka redan vid 64KB och stiger sedan sakteliga ju större IO vi använder.

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
TriDave
10 Årtal sedan

Fett nice med fullt stöd för AHCI, då kan man äntligen ha den i 1U linux server utan problem, perfekt att lyckas trycka in en extra “hårddisk” utan att behöva betala för större server.

-Tjalve-
-Tjalve-
10 Årtal sedan

[quote name=”TriDave”]Fett nice med fullt stöd för AHCI, då kan man äntligen ha den i 1U linux server utan problem, perfekt att lyckas trycka in en extra “hårddisk” utan att behöva betala för större server.[/quote]

Absolut. Det som kan avsräcka en aning är priset. Man kan också behöva göra inställningar för CSM för att få den att boota rätt.