Plextor är ett välkänt namn inom lagringsenheter och innan dess var de kända för sina CD/DVD-läsare. Nu ser det dock ut som att företaget kommer stänga ner och ägaren Kioxia sägs ändra på sin marknadsstrategi och lämna klientmarknaden helt.

Plextor är nog ett märke många känner igen eller har ägt en produkt av under åren. Företaget var förr i tiden stora bland optiska läsare och senare ändrade man strategi när dessa blev omoderna. Strategin blev då att fokusera på solid state-lagring med SSD-enheter baserade kring Marvells SSD-kontroller.

Marvell var dock sena att hoppa på tåget med PCIe 4 och 5. Således hamnade även Plextor bakom sina konkurrenter då man inte valde att bygga runt kontroller från till exempel Phison istället. Något som nu verkar ha kostat företaget livet.

Enligt Tom’s Hardware länkar hemsidorna GoPlextor.com och Plextor.com numera till SSSTC.com. SSSTC står för Solid State Storage Technology vilket ägs av Kioxia och fokuserar endast på lagringsenheter för datacenter och industriella applikationer. Inga produkter för vanliga konsumenter listas på företagets hemsida.

Kioxia köpte Plextor och SSD-avdelningen från dåvarande ägaren Lite-On år 2019. Sedan dess har man som tidigare nämnt legat bakom konkurrenterna. Företaget har till exempel inte en enda enhet baserad kring PCI Express 5.0. Nu verkar det som att den långa uppförsbacken tagit ut sin rätt och det mer än 30 år gamla namnet kommer följa andra som OCZ och bli ett minnet blott.

Varken Plextor eller ägaren Kioxia har gått ut och bekräftat vad som kommer hända med företaget. De omdirigerande hemsidorna ser dock ut att peka mot en inte allt för ljus framtid just nu.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments