Prisvärd SSD-jämförelse: Crucial M500 240GB vs Samsung 840 Evo 250GB

7

Samsung 840 Evo 250GB

Samsung 840 Evo
Lagringskapacitet 250 GB
Kontroller Samsung MEX
Minnesteknik TLC NAND (19nm TOGGLE 2.0)
Gränssnitt SATA 6.0 Gbps
DRAM cacheminne 512 MB (LPDDR2)
Sekventiell läshastighet 540 MB/s
Sekventiell skrivhastighet 520 MB/s
Slumpmässig läshastighet på 4K 97 000 IOPS (379 MB/s)
Slumpmässig skrivhastighet på 4K 66 000 IOPS (258 MB/s)
Firmware

EXT0AB0Q

Strömförbrukning – vila/aktiv 0,045 / 0,100 W
MTBF 1 500 000 Hours
Formfaktor 2,5-tum (7mm)
Garanti 3 år
Lägstapris på prisjakt:

 

Först ut i dagens test är Samsungs mainstream-enhet 840 Evo. En snabb titt på specifikationerna avslöjar att det fortfarande finns ordentligt med prestanda att hämta. När vi går ner till färre NAND-enheter så brukar det vara sekventiell skrivprestanda som blir mest lidande. I det här fallet så har Samsung behållit skrivhastigheten på 520 megabyte per sekund. Detta beror på att Samsung använder en del av enheten som en slags cache där man endast skriver en bit per minnescell. Resultatet är betydligt högre skrivprestanda så länge som det finns ledigt utrymme i cachen. Samsung kallar funktionen för “Turbo Write” och ni kan läsa mer om hur det fungerar i vår orginalartikel om 840 Evo. När Cachen är full så går enheten ner till betydligt lägre hastigheter.

Vidare så ser vi att den slumpmässiga skrivhastigheten också har sjunkit något jämfört med 500GB-modellen som vi testat tidigare. Trots det så ser det ut att finnas tillräckligt med prestanda för de flesta.

Inuti Samsungs chassi så är det faktiskt mest luft. Kretskortet är det överlägset minsta som vi sett hittills. Det känns nästan lite fånigt att ha ett så stort chassi för så lite innehåll. Samtidigt så är det verkligen imponerande hur Samsung lyckats få ut så mycket prestanda ur så få fysiska kretsar. Här ser vi också en av anledningarna tills Samsungs nuvarande dominans. Varje komponent i dessa enheter är tillverkat i Samsungs egna fabriker. Detta gör att man kan handplocka kretsarna som man själv vill och man kan därför också få bättre marginaler på sina enheter.

På framsidan har vi Samsungs MEX kontroller som än så länge är exklusiv för just 840 Evo. Bredvid har vi en DRAM krets av typen LPDDR2. Samsungs egna LPDDR2 minnen används i samtliga av Samsungs SSD-enheter och de har tidigare visat sig vara både snabba och framförallt strömsnåla. Artikelnumret på just denna krets är: K4P4G324EB, vilket säger oss att det är 512 megabyte LPPD2 minne. Denna minneskrets har vi sett tidigare i Samsung 840 och Samsung 840 Pro.

Minneskretsarna är endast två till antalet och de har artikelnummer K90KGY8S7M. Detta är exakt samma minnen som vi såg i 840 Evo 500GB. Skillnaden var då att det satt fyra stycken minneskretsar istället. Detta betyder att de innehåller 8 stycken NAND-enheter med en total lagringskapacitet på 256 gigabyte. Tre av dessa går till Turbo Write och resten går till overprovisioning.

Subscribe
Notifiera vid
7 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Randomarray
Randomarray
11 Årtal sedan

bra test, även då jag inte läste mer än 1% av det, ögonen blödde, hittade inte en prisjämförelse och graferna var i png format så det gick inte hitta/söka efter namnen.

Anton Karmehed
Admin
11 Årtal sedan

Tyvärr har vi idag inget databassystem för prestandaresultat vilket gör att vi får nöja oss med bilder på diagrammen. Vi hoppas kunna ändra på det framöver men tills dess blir det till att hålla ut.

Priserna ska givetvis vara med och ligger nu i artikeln!

drizzit
11 Årtal sedan

Tack för ännu ett bra test!

Finner fler och fler anledningar till att nästa disk blir en samsung 840 evo 😆

-Tjalve-
-Tjalve-
11 Årtal sedan

[quote name=”drizzit”]Tack för ännu ett bra test!

Finner fler och fler anledningar till att nästa disk blir en samsung 840 evo :lol:[/quote]

ja det är den mest prisvärda SSD-enheten i dagsläget. Jag inävntar dock på att de ska bygga in Opal 2.0 stöd även i 840 enheterna.

bengt39
bengt39
11 Årtal sedan

[quote name=”Randomarray”]bra test, även då jag inte läste mer än 1% av det, ögonen blödde, hittade inte en prisjämförelse och graferna var i png format så det gick inte hitta/söka efter namnen.[/quote]
Håller med Skriva prisjämförelse och inte nämna pris
siten tillhör heller inte de mest läsvärda som man sätter ett bookmark på kom in av en tillfällighet

-Tjalve-
-Tjalve-
11 Årtal sedan

[quote name=”bengt39″][quote name=”Randomarray”]bra test, även då jag inte läste mer än 1% av det, ögonen blödde, hittade inte en prisjämförelse och graferna var i png format så det gick inte hitta/söka efter namnen.[/quote]Håller med Skriva prisjämförelse och inte nämna prissiten tillhör heller inte de mest läsvärda som man sätter ett bookmark på kom in av en tillfällighet[/quote] Hej Bengt och tack för din åsikt.Rubriken är tyvärr något missvisande då det inte handlar om någon prisjämförelse. Utan en jämförelse av två prisvärda SSD. Att jämföra priser är tyvärr svårt då dessa ständigt ändras. Vad skulle du vilja se för att göra… Läs hela »

Martin Jonsson
Martin Jonsson
11 Årtal sedan

Jag betalade SEK 1190 for Crusial på Netonnet 😆