ATI Radeon HD 5970 - Specifikationer

ATI Radeon HD 5970 är, för den entusiast som lyckats undgå det, ett RV870-baserat dubbel-GPU-kort med små egentliga skillnader jämfört med Cypress-korten. Rent fysiskt är kortet det absolut största till dags datum med en längd på respektingivande 13.5″ eller 342.9mm för oss på rätt sida Atlanten. Detta gör förstås att man får överväga sitt val av chassi i några omgångar extra, men å andra sidan, det kostar att ligga på topp, som det så fint heter.

ATI Radeon HD 5970

Vi lovar att inte tråka ut er med ännu mer genomgångar av arkitekturer, detta har vi redan avhandlat i vår ursprungliga Cypress-recension, men nedan finner den som är intresserad åtminstone en bild på hur kärnorna är sammanlänkade på kortet.

 

Två RV870 på samma kort i symbios

AMD trummar även vidare på med sin “sweet spot strategy” man gjorde en massa väsen av vid introduktionen av HD 4890 i somras. Om vi minns helt rätt var man då ganska kaxig över att motståndet inte hade något kort i $250-klassen, där efterfrågan skulle vara särskilt hög. GeForce GTX 275 existerade förvisso, men det var inget man räknade som motstånd då, av någon anledning. I dagläget är dock avsaknaden av motstånd i det närmaste skrämmande, med nVidias Fermi-kretsar ett tag bort, och AMD med fritt spelrum på marknaden med en i det närmaste komplett armada av DirectX 11-kompatibla kort.

Med introduktionen av ett kort som i teorin är långt ifrån billigt med två GPU:er i en helt ny serie, utan konkurrens kan vi således räkna med att prislappen i all ärlighet blir ganska styv, AMD:s egna slides gör gällande att Radeon HD 5970 har ett föreslaget pris från tillverkaren själv på $599 USD. Något som i butiker betyder ett pris på mellan 5700-6000 svenska kronor inklusive moms.

 

“Sweet spot” – $599…

Vad får man då för sina dryga 5500 kronor? Vi har inte hunnit gå närmare in på specifikationer ännu, men det ska vi råda bot på med en gång. GPU:erna skiljer sig inte speciellt mycket från de som används i HD 5870 förutom en viktig detalj, nämligen klockfrekvensen. För att spara in lite ström och därigenom värmeutveckling har AMD valt att använda samma antal stream processorer och texturenheter som i Radeon HD 5870, samtidigt som man lånar klockfrekvenserna på såväl minnen som kärna från lillebror HD 5850. Resultatet blir i princip ett “HD 5860 X2”, eller vad man ska kalla det. ATI Radeon HD 5970 är dock det officiella namnet och även om vi har svårt att klaga på specifikationerna hade det varit lite trevligare att se båda kärnorna i full fart, men det är inget lite överklockning inte kan ordna.

En speciellt utmärkande specifikation är “Idle Board Power” som är satt till 42W, detta kan uppnås genom att GPU1 (dvs “slav”-GPU:n) går i viloläge och stänger av sig totalt när denna inte används. Hela HD5000-serien har imponerande strömförbrukning, exakt hur imponerande HD 5970 är ska vi ta reda på i ett senare skede.

 

RV870-familjen jämförd sida vid sida

AMD hymlar heller inte med sin kylare för grafikkortet som ska stödja upp till 400W enligt egen utsago. Faktum är att AMD:s presspresentation tar upp ovanligt mycket om just överklockning där man slår sig rejält för bröstet med hur fantastiskt kortet ska vara för just detta ändamål. Det är kul att se att detta får sådant stöd, då korten onekligen kommer användas i benchriggar världen över.

 

Sprängskiss av kylaren (om än något detaljfattig)

Något som ska sägas inte uppmuntrar roligare överklockning däremot, är valet av strömförsörjning. Några rader upp nämnde vi att maximal strömförbrukning (i standardfrekvenser, ska nog sägas) är teoretiskt max 294W. En snabb koll på strömkontakterna senare inser vi att absolut max till kortet är 300W, i form av 75W från PCI-E-porten, ytterligare 75W via 6-pin PCI-E och 150W via 8-pin PCI-E. Två stycken 8-pin PCI-E hade förmodligen avskräckt de flesta i all ärlighet, men det hade ändå känts som ett bättre utgångsläge för de som vill kräma ur allt. Om detta är en flaskhals ska vi förhoppningsvis kunna reda ut.

Mot nästa sida och avtäckningen av monstret: bilder på ATI Radeon HD 5970.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments