Radeon HD 7970 och Geforce GTX 680 – 11 grafikkort i kraftfull jämförelse

20

Asus HD 7970 Matrix Platinum 3GB

Asus_7970_Matrix_03

Asus HD 7970 Matrix Platinum 3GB
Krets Tahiti XT
GPU-frekvens 1 050 MHz (Referens HD7970 GE: 1 000 MHz)
Turbofrekvens 1 100 Mhz (Referens HD7970 GE: 1 050 Mhz)
Minnesmängd 3 078 MB GDDR5
Minnesfrekvens 6 600 MHz effektivt (Referens HD7970 GE: 6 000 MHz)
Videutgångar 2 x DVI-D, 4 x DisplayPort 1.2

Först ut är Asus HD 7970 Matrix Platinum som är ett kort för den kräsne gamern och entusiasten med sina uppskruvade klockfrekvenser. Grafikkretsen ligger på 1 050 megahertz och kan med hjälp av boost nå upp till 1 100 megahertz, minnesfrekvensen är på hela 6 600 megahertz och Matrix är faktiskt det enda kortet med ökad minneshastighet från butikshyllan. För att klara av värmeutvecklingen vänder sig Asus till sin välkända DirectCU2-kylare.

Grafikkortet sitter även inne med flera av Asus egna tekniker som Super Alloy Power som är en speciell legering för spolar och strömfaser samt Digi VRM+ digital strömförsörjning.

Det skickas med gott om tillbehör: Crossfire-brygga, VGA till DVI adapter, HDMI till DVI-adapter, en speciell kylfläns för att leda värme från VRM vid kylning med flytande kväve, ett par kablar för att mäta spänningen samt en dubbel 6-pins till 8 pin strömadapter. Sist men inte minst så hänger det med en musmatta med Diablo 3-motiv.

Asus_7970_Matrix_03

Asus_7970_Matrix_02

Kretskortet har som synes växt på både höjden och längden, det sticker upp en bra bit över I/O-plåten. Matrix Platinum har en bakplåt med en snygg borstad finish som förstärker utseendet på kortet.

Asus_7970_Matrix_07

DirectCU2-kylaren är riktigt stor och gör så kortet tar upp tre stycken expansionsplatser. På sidan så finns som synes Asus Matrix-loggan som lyser vid drift med olika färg beroende på belastning. Till exempel så lyser den blått i idle och rött vid hög belastning.

Asus_7970_Matrix_01

Anslutningsmöjligheterna består av 1 x DVI-I, 1 x DVI-D samt 4 stycken fullstora DisplayPort-anslutningar. Använder du Dual-BIOS switchen som sitter på kortet så kan du skifta lite på anslutningarna. Antingen så kan du köra med alla portar aktiverade, men då blir bara DVI-portarna Single-Link och stödjer då bara 1920×1200 i upplösning. Det andra läget är 1 x Dual-link DVI, 1 x Single Link DVI och sedan 3 stycken Displayportar.

Naket

Asus_7970_Matrix_08

Efter att kylaren har blivit avmonterad så får vi en bättre bild av det förstorade kretskortet samt kylflänsen och grafikminnet som sitter på kortet. Det är till för att ytterliggare kyla underliggande komponenter med hjälp av luften från fläktarna. HD 7970 Matrix Platinum använder sig av Hynix H5GQ2H24AFR-ROC minneschip specifierade till 1500 megahertz (6 000 megahertz effektivt)

Asus_7970_Matrix_09

På baksidan så syns den stilrena bakplåten som höjer känslan ytterliggare kvalitésmässigt. Vi kan också skönja tre vita kontakter till vänster, två uppe och en nere. Dessa används för att koppla in VGA hotwire-kablarna som medföljer. Dessa kan sedan kopplas till ditt Asus rog-moderkort för att ändra och övervaka spänningarna direkt i kortets kretsar utan mjukvara.

Asus_7970_Matrix_10

Dagens strömfasrekord står Asus för med hela 20 fasers digital strömförsörjning i samarbete med Digi+ VRM som synes på bilden nedan.

Asus_7970_Matrix_11

Längst ut på kortet finns det en del funktioner som är användbara för överklockaren och den som vill ta sitt kort extra långt.

Som vi ser på bilden så finns det först och främst en rad med knappar, den första är till för att sätta kortet i “Safe Mode” vilket ska återställa klockfrekvenser till standard för att försäkra sig om det startar ordentligt. Knapparna med Plus och Minus-tecknet är för att höja respektive sänka spänningen i steg om 0,025 volt. Den röda knappen sätter igång fläktarna på 100 procent när det ska överklockas hårt.

Digi VRM+ är utvecklat kring chisel från CHiL, men Asus vill inte berätta om det bara är en omdöpt CHiL 8228G-krets samma vi chip hittar vi på referensmodellen, eller en unik design för Matrix.

Kylaren

Asus_7970_Matrix_14Asus_7970_Matrix_13

Kylaren DirectCU2 består av en riktigt stor kylfläns i två delar med fem stora värmeledningsrör för att forsla bort värmen från grafikkretsen. Två stora 92 millimetersfläktar står för luftflödet. DirectCU står för att grafikkretsen är i direktkontakt med en kopparmassa för att leda bort värmen så bra som möjligt.

Asus HD 7970 Matrix Platinum siktar på att sätta ribban för hur riktiga high-end grafikkort ska vara idag och vi gnuggar händerna i förväntan av att testat kortet.

Subscribe
Notifiera vid
20 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
12 Årtal sedan

Mycket bra test!
Extra plus för coil whine noteringarna som upplevs som mycket störande men sällan tas upp i tester.
Kommer ni att uppdatera testet när AMD Catalyst 12.11 blivit WHQL och (förhoppnings) mindre micro stuttering i berörda spel? Känns lite som det är mycket micro stuttering i Borderlands 2 p.g.a. det är ett Nvidia “The Way It’s Meant To Be Played” spel.

CHARLEY MACHICOTE
CHARLEY MACHICOTE
12 Årtal sedan

dam that card is thin

McKinley
12 Årtal sedan

Riktigt grymn jämförelse Anton och hatten av till AMD som har lyckats riktigt bra med den senaste drivrutinen.

wasp
wasp
12 Årtal sedan

Bästa test över grafikkort jag läst på länge, mycket välskrivet och utförligt, hatten av!

-Boris-
12 Årtal sedan

Väldigt irriterande att det verkar vara mycket ryckigare musstyrning i AMDs exempel. Det kommer ju göra att idioter tror att det är microstuttering och att det är något de faktiskt upplever.

EDIT: Menar då Borderlands-testet.

teant
12 Årtal sedan

Bra test men lite för få spel.Jag skulle inte vilja spela Borderlands 2 på ett Amd kort…såg hemskt ut.

Kul att frametime renderingen togs med i testet,sådant vill jag se mer av.

teant
12 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”-Boris-“]Väldigt irriterande att det verkar vara mycket ryckigare musstyrning i AMDs exempel. Det kommer ju göra att idioter tror att det är microstuttering och att det är något de faktiskt upplever. EDIT: Menar då Borderlands-testet.[/quote]Du kan även kika på demosekvensen som är helt utan musrörelser. För övrigt var det trots allt flera som gissade att det var microstuttering på nvidia-kortet så det verkar inte vara helt uppenbart. 🙂 [quote name=”teant”]Bra test men lite för få spel.Jag skulle inte vilja spela Borderlands 2 på ett Amd kort…såg hemskt ut. Kul att frametime renderingen togs med i testet,sådant vill… Läs hela »

teant
12 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”]Absolut och jag håller med, det är svårt att ge konkreta rekommendationer baserat på prestanda eftersom det skiljer så mycket från spel till spel. Men som sagt, vi har lite idéer på hur vi kan lösa det framöver även i större roundups som denna. :)[/quote]Låter utmärkt,tackar 🙂 Just frame renderingen hoppas jag att ni fortsätter lägga stort fokus på.Vad jag vet så är det bara techreport som grundligt tagit upp det i sina tester och därför är det extra kul med en svensk site som gör detsamma då det är(för mej och många andra) en viktigare faktor än… Läs hela »

dj christian
dj christian
12 Årtal sedan

Mycket bra test uppskattas. Dock så undrar jag varför priserna skiljer så mycket, “
Cirkapris vid publiceringsdatum” från dagens lägsta pris på Prisjakt?

Marquzz
12 Årtal sedan

Väldigt bra och omfattande test, UndaC-klass på det! Bra jobbat!

anjora
11 Årtal sedan

intressant redogörelse om de olika gtx680/hd7970 korten och intressant microstuttering test, tydligen skall “radeonpro” vara ett bra verktyg till amd kort för att slippa det eländet.

kanske lite tunt med prestandatest och bf3, borerlands2 får väl räknas som nvidiavänliga, amd verkar vinna ändå…

Birks
11 Årtal sedan

Köpte nyligen mig ett Asus HD7970 Matrix Platinum och även om prestandan är ok så måste jag säga att ljudnivån är i värsta laget.
Prova köra lite Farcry 3 på det så får ni se.
Kortet jag uppgraderade från var ett Asus HD5870 Matrix Platinum och även om det inte var tyst så är nya kortet värre.

Birks
11 Årtal sedan

Stock, det låg på runt 85c med fläkten i automatiskt läge (ca3000 rpm)
Efter att jag tagit av sidan på lådan så sjönk det till 75c och ca2000 rpm så det blev bättre men även vid 2000 rpm så är kortet det som låter mest av allt i lådan. kör med H80 och 2 Noctua på radiatorn. I övrigt har jag bara original fläktar i ett Fractal define mini chassi.