Radeon HD 7970 och Geforce GTX 680 – 11 grafikkort i kraftfull jämförelse

20

Omdömen

Vi börjar med att summera våra testade kort och dela ut separata omdömen kring deras prestation i våra tester. Märk väl att vi till stor del lämnar GPU-specifika egenheter utanför dessa omdömen. Detta är något vi tar upp i mer detalj när vi delar ut våra utmärkelser och rekommendationer på nästa sida.

OBS! För att göra prisjämförelsen så rättvis som möjligt har vi i första hand plockat cirkapriserna från någon av de större svenska återförsäljarna där vi räknar in Komplett, Dustinhome, Webhallen, Inet, alina, cdon och misco.

Asus Radeon HD 7970 Matrix 3GB Platinum
Omdöme från: 2012-12-19
asusmatrixbatteryEtt grafikkort för den hängivne entusiasten men också väl avvägt för allmänt krävande användare som vill få maximal prestanda även i höga upplösningar. Kortet är från fabrikshyllan det överlag bäst presterande över våra tre spel i 2 560 x 1 440 pixlars upplösning. Effektförbrukningen är däremot rejält tilltagen men trots detta håller kylaren kortet förhållandevis svalt och tyst. Fina överklockningspotential och gott om bildutgångar.

+ Imponerande prestanda i standardutförande, häftiga funktioner för överklockning, effektiv kylare
– Drar mycket ström, täcker 3 expansionsplatser

Cirkapris vid publiceringsdatum: 4 590 kronor (Lägst på prisjakt.se

)

 

Asus Geforce GTX680 DirectCU II 2GB
Omdöme från: 2012-12-19
Asus_680_DirectCUII_03Med Asus välbeprövade DirectCU II-kylare är detta rejält fabriksöverklockade GTX 680-kort ett av de mest kompletta i startfältet. Det snabbaste GTX 680-kortet vi testat och med riktigt fina överklockningspotential. Strömförbrukningen är något högre än de flesta GTX 680-modeller men temperaturen och ljudnivån är föredömligt låg. Ett kort där storleken är en av få nackdelar. Tyvärr är också priset hos de välrenomerade handlarna för högt och sätter kortet i en svår konkurrenssituation.

+ Snabbaste GTX680-kortet vi testat, rejäla överklockningspotential, effektiv kylare
– Täcker 3 expansionsplatser, förhållandevis hög prislapp

Cirkapris vid publiceringsdatum: 5 090 kronor (Lägst på prisjakt.se

)

 

Club 3D Radeon HD7970 RoyalAce 3GB
Omdöme från: 2012-12-19
Club3D_7970_01RoyalAce är inte det billigaste Radeon HD 7970-kortet på marknaden men väl det billigaste kortet i vår test. Ett ganska anonymt kort som ger något bättre prestanda än AMD:s referensmodell och ofta hänger bra med de tyngre konkurrenterna. Kylaren visar sig vara föredömligt tyst och levererar trots allt goda temperaturer. Det något magra överklockningspotentialet och vårt testexemplars tydliga coil whine är två orosmoment. Men tillbehörspaketet imponerar.

+ Presterar bättre än HD7970-referens, riktigt tyst kylare, mängder med spel och medföljande kablar
– Något begränsade överklockningspotential, coil whine

Cirkapris vid publiceringsdatum: 4 009 kronor (Listad hos återförsäljare här

)

 

Evga Geforce GTX 680 Classified 4GB
Omdöme från: 2012-12-19
EVGA_680_Classified_06Evga tar i från tårna och deras GTX 680 Classified är ett av de brutalaste korten i vår jämförelse. God, om än inte klassledande prestanda, och en kylare som trots sin tunna profil gör ett bra jobb. Vårt testexemplar överklockar hyfsat men med sina tre bios-lägen och mätpunkter för spänningar är detta ett kort för den extrema överklockaren. 4 gigabyte minne är framtidssäkert men gör kortet till ett av de dyrare i jämförelsen.

+ Bra prestanda, 4GB minne, förberett för extremöverklockning, tunn profil
– Väldigt högt kort, Hög prislapp

Cirkapris vid publiceringsdatum: 5 495 kronor (Lägst på prisjakt.se

)

 

Gainward Geforce GTX680 Phantom 4GB
Omdöme från: 2012-12-19
Gainward_Phantom_680_02Gainward satsar på en unik kylardesign som ger förhållandevis goda resultat och ett unik utseende. I övrigt är det bara kortets 4 gigabyte grafikminne som utmärker sig. Med standardfrekvenser och en genomsnittlig överklockningskapacitet blir prestandan i paritet med Nvidias referens. Kortet drar förhållandevis lite ström men uppvisar också märkbar coil whine i våra tester. Utan någon möjlighet till spelpaket är även prislappen i högsta laget.

+ Spännande design, 4GB minne
– Standardfrekvenser, inget spelpaket, förhållandevis hög prislapp, coil whine

Cirkapris vid publiceringsdatum: 5 395 kronor (Lägst på prisjakt.se

)

 

Gigabyte Geforce GTX680 OC 4GB
Omdöme från: 2012-12-19
Gigabyte_680_OC_02Ett på pappret ganska traditionellt kort som trots allt visar upp en imponerande bred kapacitet. Förhållandevis frisk fabriksöverklockning, goda överklockningspotential, 4GB minne och en kylare som slår allt annat vi testat på fingrarna. Strömförbrukningen är lägst i testet och även om tillbehören lyser med sin frånvaro är kortet svårslaget i prestandamomenten.

+ Fabriksöverklockat, 4GB minne, bäst kylare i testet
– Långt och tungt kort

Cirkapris vid publiceringsdatum: 4 950 kronor (Lägst på prisjakt.se

)

 

MSI Geforce N680GTX Lightning 2GB
Omdöme från: 2012-12-19
MSI_680_Lightning_05MSI satsar rakt igenom på entusiasterna med 680 Lightning och med mätpunkter för spänningar, extra strömfaser och en riktigt effektiv kylare är det inte mycket att klaga på. Överklockningsresultaten på vårt exemplar är inte i topp men klart godkända och då fungerade inte dotterkortet till vårt testexemplar. En tilltagen fabriksöverklockning ett förhållandevis lågt pris lockar också.

+ Fin prestanda, väl förberett för tuff överklockning, effektiv kylare
– Stor kylare

Cirkapris vid publiceringsdatum: 4 599 kronor (Lägst på prisjakt.se

)

 

MSI Radeon R7970 Lightning 3GB
Omdöme från: 2012-12-19
MSI_7970_Lightning_03Vi testar MSI:s första Lightning-modell av HD 7970 utan Turbo-teknik men med en hyfsad fabriksöverklockning och riktigt imponerande överklockningspotential finns här god prestanda att hämta för dem som gillar att skruva själva. Kylaren har lite svårare att mäkta med den högre strömförbrukningen och minnesfrekvensen kan begränsa prestandan något i standardhastighet. Att vi måste använda Displayport-utgången för upplösningar över 1920×1200 är ett irritationsmoment.

+Imponerande överklockning och väl förberett för extrem överklockning
– Relativt låg minnesfrekvens, bara singel-link DVI-anslutningar, stor kylare

Cirkapris vid publiceringsdatum: 4 449 kronor (Lägst på prisjakt.se

)

 

POV/TGT Geforce GTX 680 Beast LLS 2GB
Omdöme från: 2012-12-19
POV_TGT_680_03Point of View levererar det högst klockade GTX 680-grafikkortet och är som väntat ett av de bäst presterande modellerna. Grafikkortets kylare är stor men också riktigt effektiv trots en förhållandevis hög strömförbrukning. Ett generellt riktigt bra alternativ för den på jakt efter ett kraftfullt GTX 680-kort, tyvärr är prislappen alldeles för hög sett till bestyckningen där vi bland annat får nöja oss med 2 gigabyte minne.

+ Riktigt hög fabriksöverklockning, tyst och effektiv kylare
– Högt pris, coil whine

Cirkapris vid publiceringsdatum: 5 530 kronor (Lägst på prisjakt.se

)

 

PNY Geforce GTX 680 4GB
Omdöme från: 2012-12-19
PNY_680_4GB_02PNY väljer att finslipa på Nvidias referensmodell och med en något kraftigare spänningsdel samt 4 gigabyte minne är detta ett kort som annars smälter in i mängden. Prestandan från fabrik är likvärdig med referenskortet, och tyvärr är även kylaren densamma. Det finns sämre referenskylare men mot konkurrenterna står den sig slätt. Kortet är svårt att få tag på i Sverige men det finns trots allt betydligt mer spännande alternativ.

+ Minsta kortet i testet, 4GB minne
– Medioker kylare, referensfrekvenser

Cirkapris vid publiceringsdatum: 6 300 kronor (Lägst på prisjakt.se

)

 

Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6GB
Omdöme från: 2012-12-19
Sapphire_7970_6GB_03Det mest påkostade AMD-kortet i testet är utan tvekan Sapphires Toxic-modell. Ett egetutvecklat kretskort parat med 6 gigabyte grafikminne och en riktigt maffig kylare är en spännande kombination. Basprestandan är i klass med de bästa, med Lethal Boost aktiverat har de övriga korten inte en chans. Kortet drar en hel del ström men är trots allt ganska tyst och svalt, med Lethal Boost blir kortet rejält högljutt men också det utan tvivel kraftfullaste i testet.

+ Bra prestanda, Grym prestanda med Lethal Boost, 6GB minne, effektiv kylare
– Väldigt högljutt med Lethal Boost aktiverat, hög prislapp

Cirkapris vid publiceringsdatum: 5 690 kronor (Lägst på prisjakt.se

)

 

Subscribe
Notifiera vid
20 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
12 Årtal sedan

Mycket bra test!
Extra plus för coil whine noteringarna som upplevs som mycket störande men sällan tas upp i tester.
Kommer ni att uppdatera testet när AMD Catalyst 12.11 blivit WHQL och (förhoppnings) mindre micro stuttering i berörda spel? Känns lite som det är mycket micro stuttering i Borderlands 2 p.g.a. det är ett Nvidia “The Way It’s Meant To Be Played” spel.

CHARLEY MACHICOTE
CHARLEY MACHICOTE
12 Årtal sedan

dam that card is thin

McKinley
12 Årtal sedan

Riktigt grymn jämförelse Anton och hatten av till AMD som har lyckats riktigt bra med den senaste drivrutinen.

wasp
wasp
12 Årtal sedan

Bästa test över grafikkort jag läst på länge, mycket välskrivet och utförligt, hatten av!

-Boris-
12 Årtal sedan

Väldigt irriterande att det verkar vara mycket ryckigare musstyrning i AMDs exempel. Det kommer ju göra att idioter tror att det är microstuttering och att det är något de faktiskt upplever.

EDIT: Menar då Borderlands-testet.

teant
12 Årtal sedan

Bra test men lite för få spel.Jag skulle inte vilja spela Borderlands 2 på ett Amd kort…såg hemskt ut.

Kul att frametime renderingen togs med i testet,sådant vill jag se mer av.

teant
12 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”-Boris-“]Väldigt irriterande att det verkar vara mycket ryckigare musstyrning i AMDs exempel. Det kommer ju göra att idioter tror att det är microstuttering och att det är något de faktiskt upplever. EDIT: Menar då Borderlands-testet.[/quote]Du kan även kika på demosekvensen som är helt utan musrörelser. För övrigt var det trots allt flera som gissade att det var microstuttering på nvidia-kortet så det verkar inte vara helt uppenbart. 🙂 [quote name=”teant”]Bra test men lite för få spel.Jag skulle inte vilja spela Borderlands 2 på ett Amd kort…såg hemskt ut. Kul att frametime renderingen togs med i testet,sådant vill… Läs hela »

teant
12 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”]Absolut och jag håller med, det är svårt att ge konkreta rekommendationer baserat på prestanda eftersom det skiljer så mycket från spel till spel. Men som sagt, vi har lite idéer på hur vi kan lösa det framöver även i större roundups som denna. :)[/quote]Låter utmärkt,tackar 🙂 Just frame renderingen hoppas jag att ni fortsätter lägga stort fokus på.Vad jag vet så är det bara techreport som grundligt tagit upp det i sina tester och därför är det extra kul med en svensk site som gör detsamma då det är(för mej och många andra) en viktigare faktor än… Läs hela »

dj christian
dj christian
12 Årtal sedan

Mycket bra test uppskattas. Dock så undrar jag varför priserna skiljer så mycket, “
Cirkapris vid publiceringsdatum” från dagens lägsta pris på Prisjakt?

Marquzz
12 Årtal sedan

Väldigt bra och omfattande test, UndaC-klass på det! Bra jobbat!

anjora
11 Årtal sedan

intressant redogörelse om de olika gtx680/hd7970 korten och intressant microstuttering test, tydligen skall “radeonpro” vara ett bra verktyg till amd kort för att slippa det eländet.

kanske lite tunt med prestandatest och bf3, borerlands2 får väl räknas som nvidiavänliga, amd verkar vinna ändå…

Birks
11 Årtal sedan

Köpte nyligen mig ett Asus HD7970 Matrix Platinum och även om prestandan är ok så måste jag säga att ljudnivån är i värsta laget.
Prova köra lite Farcry 3 på det så får ni se.
Kortet jag uppgraderade från var ett Asus HD5870 Matrix Platinum och även om det inte var tyst så är nya kortet värre.

Birks
11 Årtal sedan

Stock, det låg på runt 85c med fläkten i automatiskt läge (ca3000 rpm)
Efter att jag tagit av sidan på lådan så sjönk det till 75c och ca2000 rpm så det blev bättre men även vid 2000 rpm så är kortet det som låter mest av allt i lådan. kör med H80 och 2 Noctua på radiatorn. I övrigt har jag bara original fläktar i ett Fractal define mini chassi.