Radeon HD 7970 och Geforce GTX 680 – 11 grafikkort i kraftfull jämförelse

20

Rekommendationer och utmärkelser

Vi avrundar vår stora grafikkortsjämförelse med att lyfta fram de för tillfället mest spännande lösningarna på marknaden. Vi har testat en uppsjö olika grafikkort i premiumsegmentet och även om merparten av våra testade kort klarat sig galant i de flesta avseende finns det de modeller som sticker ut från mängden och är väl värda våra rekommendationer. Noterbart är också att prissättningen är en ytterst viktig aspekt så hittar ni bra kampanjer på ett specifikt kort rekommenderar vi er att kika närmare på våra omdömen från förra sidan.

För att göra det lättare för dig som konsument att få en överblick på de olika grafikkorten vi testat kan ni använda vår  lathund där vi samlat viktig fakta om korten för en smidigare jämförelse. Separata omdömen om varje kort hittar du på föregående sida.

– Ladda ner sammanfattningen i PDF-format

Både AMD och Nvidia har hittat varsitt lyckat recept för sina kraftfullaste grafikkretsar på marknaden. Tillverkarnas grafikkretsar har fördelar och nackdelar där dina personliga preferenser oftast fäller ett viktigt avgörande. Det finns däremot vissa generella slutsatser vi kan dra av våra tester. Bland annat kan vi konstatera att 2 gigabyte resp. 3 gigabyte grafikminne räcker gott och väl till dagens speltitlar. Inte ens i hög upplösning blir minnesmängden en faktor idag, däremot kan det vara av intresse för dem som tänker framtidssäkert. Vi kan även konstatera följande;

AMD Radeon HD 7970 GE är det starkare kortet i höga upplösningar (2560×1440 pixlar eller högre), vilket verkligen är vad man ska sikta på med ett grafikkort i den här prisklassen. Den extra minnesbandbredden kommer här till sin rätt och det krävs kraftigt nvidia-optimerade titlar som Borderlands 2 för att Nvidia ska hänga med.

AMD har till synes vissa problem med microstuttering även med singelkort, men fenomenet syns inte i alla spel och det är inte heller alla användare som ens kommer märka av problemen. Vi lägger därför inte allt för stor tyngd på detta i våra slutbetyg, men det kan vara värt att ha i åtanke om man tror sig vara känslig. Vi kommer givetvis att utforska detta närmare framöver och har redan kontaktat AMD angående våra resultat.

Nvidia Geforce GTX 680 är det mest strömeffektiva kortet och arbetar därmed vid generellt lägre temperaturer och ljudnivå. Nvidia verkar inte lida av några märkbara microstutteringproblem och har ofta goda relationer med spelutvecklare. För dem som sitter fast på en skärm med 1080p upplösning eller helt enkelt föredrar lägsta möjliga förbrukning och ljudnivå har det gröna lägret ofta bättre förutsättningar.

Tänk också på att AMD och Nvidias grafikkort presterar olika beroende på vilket spel du spelar. Spelar du enbart Borderlands 2 är Nvidia att föredra, är du däremot frälst i Battlefield 3 har AMD idag ett mindre övertag. Mönstret ses igen även i andra titlar så håll utkik för ytterligare speltester här på NordicHardware.

Asus Radeon HD 7970 Matrix Platinum
Omdöme från: 2012-12-19
NordicHardware_award_BestInTest_DarkredNordicHardware_award_BestInTest_DarkredAsus HD 7970 Matrix Platinum var det grafikkort som gav kanske starkast förstaintryck av alla i testet. Kortet drar mycket ström och är varken det svalaste eller tystaste i fältet. Men det är fortfarande inom mycket goda nivåer och inte ens tung överklockning får kortets kylare att tappa fattningen. Kortet levererar samtidigt imponerande prestanda från start, magnifika överklockningsmöjligheter och fler extrafunktioner än något annat kort i jämförelsen. Det är bara det Lethal Boost-dopade Toxic-kortet som kan slå Matrix på fingrarna prestandamässigt. Att Asus kort sedan är ett av de billigaste i testet är bara grädde på moset, ett recept för en testvinnare helt enkelt.

+ Imponerande prestanda i standardutförande, häftiga funktioner för överklockning, effektiv kylare
– Drar mycket ström, täcker 3 expansionsplatser

Cirkapris vid publiceringsdatum: 4 590 kronor (Lägst på prisjakt.se

)

 

Club 3D Radeon HD7970 RoyalAce 3GB
Omdöme från: 2012-12-19
NordicHardware_award_BestInTest_DarkredAtt leverera det billigaste kortet i en jämförelse av premiumkort är inte allt för svårt. Men Club3D har med RoyalAce lyckats skapa ett kraftfullt grafikkort som med en riktigt effektiv och tyst kylare ger en betydligt bättre grundförutsättning än ett traditionellt referenskort. Grafikkortet kommer överklockat från fabrik och även om det inte imponerar i våra överklockningstester går det inte att klaga på prestandan sett till prislappen. Att kortet sedan kommer med en hel drös extra adaptrar och kablar samt det i särklass största spelpaketet gör kortet till ett riktigt prisvärt alternativ. Vi höjer en varningens finger för potentiellt coil whine och att kortet är lite svårt att få tag på, men klarar man sig undan detta är det svårt att få mer för pengarna.

+ Presterar bättre än HD7970-referens, riktigt tyst kylare, mängder med spel och medföljande kablar
– Något begränsade överklockningspotential, coil whine, tillgänglighet

Cirkapris vid publiceringsdatum: 4 009 kronor (Listad hos återförsäljare här)

 

Gigabyte GTX 680 OC 4GB
Omdöme från: 2012-11-19
NordicHardware_award_BestInTest_DarkredDet är svårt att ta extra betalt för grafikminne som idag egentligen inte kommer till någon nytta. Gigabyte har skalat ned på både funktioner och tillbehör för sitt överklockade GTX 680-kort och lyckats pressa prislappen under vad vissa kort med hälften så mycket minne kostar. Tack vare en rekordlåg strömförbrukning och troligtvis den mest effektiva kylaren i testet levererar Gigabyte riktigt fin prestanda vid imponerande låg temperatur och ljudnivå. Kortet överklockar också fint, särskilt på minnet som är en flaskhals för GTX 680. Gigabyte GTX 680 OC 4GB är med sitt utökade minne också mer framtidssäkert och ett kort vi helt klart kan rekommendera.

+ Fabriksöverklockat, 4GB minne, bäst kylare i testet
– Långt och tungt kort

Cirkapris vid publiceringsdatum: 4 950 kronor (Lägst på prisjakt.se

)

 

MSI Geforce N680GTX Lightning 2GB
Omdöme från: 2012-12-19
NordicHardware_award_BestInTest_DarkredMSI lyckas återigen leverera kraftfulla komponenter till vettiga priser. N680GTX Lightning är företagets toppmodell och ändå det klart billigaste kortet med Nvidias grafikkrets i detta test. Givet får vi nöja oss med 2 gigabyte grafikminne, men en rejäl fabriksöverklockning, goda överklockningspotential och extrafunktioner för den hängivne entusiasten väger upp detta väl. Att kortets kylare klarar av att hålla både temperaturer och ljudnivå på riktigt bra nivåer är ett stort plus. Ett prisvärt GTX680-kort som är ett särskilt bra köp för dem med överklockningsambitioner.

+ Fin prestanda, väl förberett för tuff överklockning, effektiv kylare
– Stor kylare

Cirkapris vid publiceringsdatum: 4 599 kronor (Lägst på prisjakt.se

)

 

Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition
Omdöme från: 2012-12-19
NordicHardware_award_BestInTest_DarkredSapphire har inte det bäst presterande kortet direkt från kartongen. Men med en enkel knapptryckning förvandlas Toxic HD7970 till ett regelrätt monster. En rejäl överklockning på både GPU och minne gör kortet till det i särklass snabbaste i jämförelsen. Grafikkortet drar rejält med ström men har tack vare sin välavvägda kylare inga problem att hålla temperaturerna låga. Även om fläktprofilen i vår mening är alldels för aggressiv med Lethal Boost aktiverat är det faktiskt något man själv kan ställa in i efterhand. Kortet är det i särklass dyraste i jämförelsen och långt ifrån det mest prisvärda alternativet. Men med 6 gigabyte grafikminne och klassledande prestanda bara en knapptryckning bort är det utan tvekan det kraftfullaste kortet i testet.

+ Bra prestanda, Grym prestanda med Lethal Boost, 6GB minne, effektiv kylare
– Väldigt högljutt med Lethal Boost aktiverat, hög prislapp

Cirkapris vid publiceringsdatum: 5 690 kronor (Lägst på prisjakt.se

)

 

Subscribe
Notifiera vid
20 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
12 Årtal sedan

Mycket bra test!
Extra plus för coil whine noteringarna som upplevs som mycket störande men sällan tas upp i tester.
Kommer ni att uppdatera testet när AMD Catalyst 12.11 blivit WHQL och (förhoppnings) mindre micro stuttering i berörda spel? Känns lite som det är mycket micro stuttering i Borderlands 2 p.g.a. det är ett Nvidia “The Way It’s Meant To Be Played” spel.

CHARLEY MACHICOTE
CHARLEY MACHICOTE
12 Årtal sedan

dam that card is thin

McKinley
12 Årtal sedan

Riktigt grymn jämförelse Anton och hatten av till AMD som har lyckats riktigt bra med den senaste drivrutinen.

wasp
wasp
12 Årtal sedan

Bästa test över grafikkort jag läst på länge, mycket välskrivet och utförligt, hatten av!

-Boris-
12 Årtal sedan

Väldigt irriterande att det verkar vara mycket ryckigare musstyrning i AMDs exempel. Det kommer ju göra att idioter tror att det är microstuttering och att det är något de faktiskt upplever.

EDIT: Menar då Borderlands-testet.

teant
12 Årtal sedan

Bra test men lite för få spel.Jag skulle inte vilja spela Borderlands 2 på ett Amd kort…såg hemskt ut.

Kul att frametime renderingen togs med i testet,sådant vill jag se mer av.

teant
12 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”-Boris-“]Väldigt irriterande att det verkar vara mycket ryckigare musstyrning i AMDs exempel. Det kommer ju göra att idioter tror att det är microstuttering och att det är något de faktiskt upplever. EDIT: Menar då Borderlands-testet.[/quote]Du kan även kika på demosekvensen som är helt utan musrörelser. För övrigt var det trots allt flera som gissade att det var microstuttering på nvidia-kortet så det verkar inte vara helt uppenbart. 🙂 [quote name=”teant”]Bra test men lite för få spel.Jag skulle inte vilja spela Borderlands 2 på ett Amd kort…såg hemskt ut. Kul att frametime renderingen togs med i testet,sådant vill… Läs hela »

teant
12 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”]Absolut och jag håller med, det är svårt att ge konkreta rekommendationer baserat på prestanda eftersom det skiljer så mycket från spel till spel. Men som sagt, vi har lite idéer på hur vi kan lösa det framöver även i större roundups som denna. :)[/quote]Låter utmärkt,tackar 🙂 Just frame renderingen hoppas jag att ni fortsätter lägga stort fokus på.Vad jag vet så är det bara techreport som grundligt tagit upp det i sina tester och därför är det extra kul med en svensk site som gör detsamma då det är(för mej och många andra) en viktigare faktor än… Läs hela »

dj christian
dj christian
12 Årtal sedan

Mycket bra test uppskattas. Dock så undrar jag varför priserna skiljer så mycket, “
Cirkapris vid publiceringsdatum” från dagens lägsta pris på Prisjakt?

Marquzz
12 Årtal sedan

Väldigt bra och omfattande test, UndaC-klass på det! Bra jobbat!

anjora
11 Årtal sedan

intressant redogörelse om de olika gtx680/hd7970 korten och intressant microstuttering test, tydligen skall “radeonpro” vara ett bra verktyg till amd kort för att slippa det eländet.

kanske lite tunt med prestandatest och bf3, borerlands2 får väl räknas som nvidiavänliga, amd verkar vinna ändå…

Birks
11 Årtal sedan

Köpte nyligen mig ett Asus HD7970 Matrix Platinum och även om prestandan är ok så måste jag säga att ljudnivån är i värsta laget.
Prova köra lite Farcry 3 på det så får ni se.
Kortet jag uppgraderade från var ett Asus HD5870 Matrix Platinum och även om det inte var tyst så är nya kortet värre.

Birks
11 Årtal sedan

Stock, det låg på runt 85c med fläkten i automatiskt läge (ca3000 rpm)
Efter att jag tagit av sidan på lådan så sjönk det till 75c och ca2000 rpm så det blev bättre men även vid 2000 rpm så är kortet det som låter mest av allt i lådan. kör med H80 och 2 Noctua på radiatorn. I övrigt har jag bara original fläktar i ett Fractal define mini chassi.