MSI Geforce N680GTX Lightning 2GB
MSI GTX 680 Lightning 2GB | |
Krets | GK104 |
GPU-Frekvens | 1 111 Mhz (Referens GTX680: 1 006 Mhz) |
Turbofrekvens | 1 176 Mhz (Referens GTX680: 1 058 Mhz) |
Minnesmängd | 2 048 MB GDDR5 |
Minnesfrekvens | 6 008 Mhz (Referens GTX680: 6 008 Mhz) |
Videoutgångar | 1 x DVI-D, 1 x DVI-I, 1 x HDMI, 1 x DisplayPort 1.2 |
MSI:s Lightning-modeller är riktade mot entusiaster där man har skruvat upp frekvenserna direkt från fabrik samtidigt som det fokuseras starkt på extrem överklockning med bland annat en bios dedikerad för kylning med flytande kväve och mätpunkter för spänningar. En specialfunktion som GTX 680 Lightning besitter är dess GPU-Reactor som ska ge en renare och mer jämn strömförsörjning till grafikkretsen och den sitter monterad på baksidan av kortet och så nära GPU som det går.
Klockfrekvenserna är uppskruvade ordentligt och landar på 1 111 megahertz och kan med turbo nå upp till 1 176 megahertz. Minnesfrekvenserna är dock orörda och stannar kvar på samma nivåer som referens, 6 008 megahertz.
En välkommen funktion för överklockare är en bios-switch där det finns en dedikerad överklockningsbios somn ger tillgång till högre spänning och ökar på Keplers Power Target till 200 procent.
För att driva runt grafikkortet krävs det 2 x 8-pins strömkablar från nätaggregatet. Medföljande tillbehör är DVI till VGA adapter, två stycken strömkabel-adaptrar från 6- till 8-pin, SLI-brygga och en kabel för att underlätta mätning av spänning med multimeter.
Vårt kort var ett tidigare testat exemplar där GPU Reactorn tyvärr inte fungerade så grafikkortet har blivit testat utan detta dotterkort. Något som inte bör påverka nämnvärt vid vanlig användning eller luftöverklockning.
Kortet är skiljer en hel del från referensdesignen och har växt framförallt på höjden för att skapa plats åt den maffiga strömförsörjningen. På längden står kylaren för ett par extra centimer och når precis under en totallängd på 30 centimeter med spetsen på kylaren, 294 millimeter.
Kortet känns väldigt gediget på alla ställen utom GPU-Reactorn vars plastkåpa känns just lite plastig. Kortet ger verkligen intryck av att både kunna överklocka väl och hålla nere temperaturerena. Det är även mycket längre än man tror och det trumfar GTX 690 i längd men ger samtidigt bra kvalitetskänsla överlag.
Trots den maffiga kylaren så täcker kortet bara två slots nedanför grafikkortet, men GPU-Reactorn på baksidan gör det totalt sätt till ett tre-slots kort.
Anslutningsmöjligheterna är 1 x DisplayPort 1.2, 1 x HDMI, 1 x DVI-D, 1 x DVI-I. Det finns inte mycket utrymme för luften att ta sig ut här utan MSI förlitar sig mycket på att det finns bra ventilationsmöjligheter i chassit som används.
Naket
Det som står ut rent utseendemässigt är att kretskortet har växt lite på höjden på att göra plats åt alla extra komponenter som de rejälva strömfaserna.
Minneskretsarna som gömmer sig under kylblocket kommer från Hynix och har med beteckningen H5GQ2H24AFR-R0C specifierats till 1 500 megahertz (6 000 megahertz effektivt)
En 8+3 fasers spänningsdel ser till att ge så mycket kraft som det bara går till GPU och minneskretsarna. Dessa är en del av MSIs Military Class III Components som lovar lång livslängd och hög prestanda.
Överst i bild syns bios-switchen för att skifta mellan standard och LN2-läge. Som nämnt innan så ordnar den sistnämnda bios-profilen så att Keplers inbyggda power target ökar till 200 procent och man får betydligt större utrymme för överklockning med ökade spänningar.
Längst ut på kortet ser vi fläktanslutningen till vänster och tre stycken anslutningar för de medföljande spänningsmätningsadaptrarna. Även detta kortet använder sig av CHiL 8318 för spänningskontroll.
Kylaren
När det kommer till kylning så har MSI har bestyckat sitt GTX 680 Lightning med deras Twin Frozr IV kylare. Den består av 5 stycken heatpipes på 6-8 millimeter som leder värme till den enorma flänsen där de två fläktarna på 100 millimeter står för kylningen. Fläktarna kör vid uppstart baklänges i 30 sekunder för att hålla flänsen ren från damm, något som initalt ger en hög ljudnivå men kortet lugnar snabbt ner sig när vi kommer in i Windows.
Mycket bra test!
Extra plus för coil whine noteringarna som upplevs som mycket störande men sällan tas upp i tester.
Kommer ni att uppdatera testet när AMD Catalyst 12.11 blivit WHQL och (förhoppnings) mindre micro stuttering i berörda spel? Känns lite som det är mycket micro stuttering i Borderlands 2 p.g.a. det är ett Nvidia “The Way It’s Meant To Be Played” spel.
dam that card is thin
[quote name=”Calle2003″]Mycket bra test! Extra plus för coil whine noteringarna som upplevs som mycket störande men sällan tas upp i tester.Kommer ni att uppdatera testet när AMD Catalyst 12.11 blivit WHQL och (förhoppnings) mindre micro stuttering i berörda spel? Känns lite som det är mycket micro stuttering i Borderlands 2 p.g.a. det är ett Nvidia “The Way It’s Meant To Be Played” spel.[/quote]Tack Calle, just coil whine är något jag personligen också stört mig på att ingen riktigt testat. Sen ska det sägas att det är lite vanskligt eftersom det diffar lite mellan olika system och komponenter, men generellt brukar… Läs hela »
Riktigt grymn jämförelse Anton och hatten av till AMD som har lyckats riktigt bra med den senaste drivrutinen.
Bästa test över grafikkort jag läst på länge, mycket välskrivet och utförligt, hatten av!
[quote name=”McKinley”]Riktigt grymn jämförelse Anton och hatten av till AMD som har lyckats riktigt bra med den senaste drivrutinen.[/quote]
Ja det var faktiskt en riktigt imponerande vändning av steken så att säga. 🙂 Särskilt i BF3 där man inte heller verkar lida av några problem med potentiell stuttering osv.
Har även gjort några snabba tester med Catalyst 12.8 i Borderlands 2 och även om vi inte gjort klar jämförelsen så verkar det vara ganska ojämna renderingstider även i de äldre driverna och likvärdig prestanda.
Hade inte Nvidia klämt ut 310.54 och 310.70 de senaste veckorna hade AMD nästan dominerat i BF3.
Väldigt irriterande att det verkar vara mycket ryckigare musstyrning i AMDs exempel. Det kommer ju göra att idioter tror att det är microstuttering och att det är något de faktiskt upplever.
EDIT: Menar då Borderlands-testet.
Bra test men lite för få spel.Jag skulle inte vilja spela Borderlands 2 på ett Amd kort…såg hemskt ut.
Kul att frametime renderingen togs med i testet,sådant vill jag se mer av.
[quote name=”-Boris-“]Väldigt irriterande att det verkar vara mycket ryckigare musstyrning i AMDs exempel. Det kommer ju göra att idioter tror att det är microstuttering och att det är något de faktiskt upplever. EDIT: Menar då Borderlands-testet.[/quote]Du kan även kika på demosekvensen som är helt utan musrörelser. För övrigt var det trots allt flera som gissade att det var microstuttering på nvidia-kortet så det verkar inte vara helt uppenbart. 🙂 [quote name=”teant”]Bra test men lite för få spel.Jag skulle inte vilja spela Borderlands 2 på ett Amd kort…såg hemskt ut. Kul att frametime renderingen togs med i testet,sådant vill jag se… Läs hela »
[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”-Boris-“]Väldigt irriterande att det verkar vara mycket ryckigare musstyrning i AMDs exempel. Det kommer ju göra att idioter tror att det är microstuttering och att det är något de faktiskt upplever. EDIT: Menar då Borderlands-testet.[/quote]Du kan även kika på demosekvensen som är helt utan musrörelser. För övrigt var det trots allt flera som gissade att det var microstuttering på nvidia-kortet så det verkar inte vara helt uppenbart. 🙂 [quote name=”teant”]Bra test men lite för få spel.Jag skulle inte vilja spela Borderlands 2 på ett Amd kort…såg hemskt ut. Kul att frametime renderingen togs med i testet,sådant vill… Läs hela »
Absolut och jag håller med, det är svårt att ge konkreta rekommendationer baserat på prestanda eftersom det skiljer så mycket från spel till spel. Men som sagt, vi har lite idéer på hur vi kan lösa det framöver även i större roundups som denna. 🙂
[quote name=”Anton Karmehed”]Absolut och jag håller med, det är svårt att ge konkreta rekommendationer baserat på prestanda eftersom det skiljer så mycket från spel till spel. Men som sagt, vi har lite idéer på hur vi kan lösa det framöver även i större roundups som denna. :)[/quote]Låter utmärkt,tackar 🙂 Just frame renderingen hoppas jag att ni fortsätter lägga stort fokus på.Vad jag vet så är det bara techreport som grundligt tagit upp det i sina tester och därför är det extra kul med en svensk site som gör detsamma då det är(för mej och många andra) en viktigare faktor än… Läs hela »
Mycket bra test uppskattas. Dock så undrar jag varför priserna skiljer så mycket, “
Cirkapris vid publiceringsdatum” från dagens lägsta pris på Prisjakt?
[quote name=”teant”][quote name=”Anton Karmehed”]Absolut och jag håller med, det är svårt att ge konkreta rekommendationer baserat på prestanda eftersom det skiljer så mycket från spel till spel. Men som sagt, vi har lite idéer på hur vi kan lösa det framöver även i större roundups som denna. :)[/quote]Låter utmärkt,tackar 🙂 Just frame renderingen hoppas jag att ni fortsätter lägga stort fokus på.Vad jag vet så är det bara techreport som grundligt tagit upp det i sina tester och därför är det extra kul med en svensk site som gör detsamma då det är(för mej och många andra) en viktigare faktor… Läs hela »
Väldigt bra och omfattande test, UndaC-klass på det! Bra jobbat!
intressant redogörelse om de olika gtx680/hd7970 korten och intressant microstuttering test, tydligen skall “radeonpro” vara ett bra verktyg till amd kort för att slippa det eländet.
kanske lite tunt med prestandatest och bf3, borerlands2 får väl räknas som nvidiavänliga, amd verkar vinna ändå…
Köpte nyligen mig ett Asus HD7970 Matrix Platinum och även om prestandan är ok så måste jag säga att ljudnivån är i värsta laget.
Prova köra lite Farcry 3 på det så får ni se.
Kortet jag uppgraderade från var ett Asus HD5870 Matrix Platinum och även om det inte var tyst så är nya kortet värre.
[quote name=”Birks”]Köpte nyligen mig ett Asus HD7970 Matrix Platinum och även om prestandan är ok så måste jag säga att ljudnivån är i värsta laget.
Prova köra lite Farcry 3 på det så får ni se.
Kortet jag uppgraderade från var ett Asus HD5870 Matrix Platinum och även om det inte var tyst så är nya kortet värre.[/quote]
Det låter skumt Birks. Har du kollat kortets temperaturer? Kör du det överklockat eller stock? Hur är det med chassiventilationen?
Stock, det låg på runt 85c med fläkten i automatiskt läge (ca3000 rpm)
Efter att jag tagit av sidan på lådan så sjönk det till 75c och ca2000 rpm så det blev bättre men även vid 2000 rpm så är kortet det som låter mest av allt i lådan. kör med H80 och 2 Noctua på radiatorn. I övrigt har jag bara original fläktar i ett Fractal define mini chassi.
[quote name=”Birks”]Stock, det låg på runt 85c med fläkten i automatiskt läge (ca3000 rpm)Efter att jag tagit av sidan på lådan så sjönk det till 75c och ca2000 rpm så det blev bättre men även vid 2000 rpm så är kortet det som låter mest av allt i lådan. kör med H80 och 2 Noctua på radiatorn. I övrigt har jag bara original fläktar i ett Fractal define mini chassi.[/quote]Hmm det låter ju lite väl högt, bokstavligt talat. Vad är det för belastning och hur länge?Vårt kort var bara över 2000 rpm vid max överklockning. Visst då var det bara… Läs hela »