Radeon HD 7970 och Geforce GTX 680 – 11 grafikkort i kraftfull jämförelse

20

MSI HD7970 Lightning 3GB

MSI_7970_Lightning_01

MSI HD7970 Lightning 3GB  
Krets Tahiti XT
GPU-Frekvens 1 070 Mhz (Referens HD7970: 925 Mhz)
Turbofrekvens
Minnesmängd 3 096 MB GDDR5
Minnesfrekvens 5 600 Mhz (Referens HD7970: 5 500 Mhz)
Videoutgångar 2 x DVI-D, 4 x Mini-DisplayPort 1.2

Efter att ha gått igenom MSI GTX 680 Lightning så ska vi nu kolla på dess broder HD 7970 Lightning. Med samma principer som det förra med allt vad Military Class III-komponenter heter. På baksidan så sitter MSI:s GPU Reactor för att förse grafikkretsen med så bra och ren strömtillförsel som möjligt, allt för att optimera överklockningen.

MSI HD 7970 Lightning som vi har inne idag är inte baserat på HD 7970 Gigahertz Edition utan standardversionen av HD 7970. Klockfrekvensen på GPU är ökad från standard 925 megahertz till 1 070 megahertz. Frekvensen på minnet är något ökat från 5 500 megahertz till 5 600 megahertz. Det är fortfarande en del kvar för att nå minnesfrekvensen på HD 7970 GE som ligger på 6 000 megahertz.

Vårt kort har tappat sina tillbehör hos tidigare medier, så vi får helt enkelt skriva vilka tillbehör som hänger med. En crossfire-brygga, mini-DisplayPort till DisplayPort-adapter, HDMI till DVI-adapter, två stycken adaptrar från 6-pin till 8-pin strömförsörjning samt ett par kablar för att underlätta spänningsmätning.

MSI_7970_Lightning_03

MSI_7970_Lightning_04

Även här har MSI gått ifrån referensdesignen, rätt rejält till och med. Det finns inte många likheter kvar mer än att det sitter en Tahiti XT GPU i mitten. HD 7970 Lightning är ett stort kort och mäter 302 millimeter. Det är med bara någon millimeter till godo det längsta grafikkortet i vårt test, och är till och med längre Nvidias GTX 690. Det ger förhoppningsvis utrymme till många komponenter som kan hjälpa detta kortet att överklocka riktigt högt.

Trots den stora kylflänsen så tar kortet som sitt syskon bara två expansionsplåtar. Däremot så tar GPU Reactorn upp en extra expansionsplats bakåt, vilket kan vara viktigt att tänka på.

MSI har lyckats med att skapa ett kort som ser ut som att det skulle kunna hantera vad vi än slänger på det och det känns väldigt kvalitativt. Återigen så är GPU Reactorn lite plastig, men det kunde helt klart varit värre.

MSI_7970_Lightning_02

MSI har en lite annorlunda uppsättning när det gäller anslutningsmöjligheter och har fyra stycken mini-DisplayPort och en DVI-I och en DVI-D. Vill du köra via DVI så är maxupplösningen 1 920 x 1 200 på båda portarna då det bara är single-link-anslutningar. Ett designbeslut vi har svårt att försvara på dagens marknad, även om de fyra mini-Displayport-anslutningarna klarar 2 560 x 1 600 pixlars upplösning.

Naket

MSI_7970_Lightning_09

MSI_7970_Lightning_10

MSI HD 7970 Lightning är inget litet kort och som synes så har kretskortet växt ordenligt, framförallt på höjden för att ge utrymme åt alla strömfaser. Till skillnad mot deras GTX 680 Lightning så har detta kortet fått ett stöd som sitter fastskruvat på I/O-plåten för att stödja kretskortet.

MSI_7970_Lightning_12

MSI har tagit i från tårna och försett kortet med hela 14+2+1 faser för strömförsörjningen. Det ska gott och väl räcka till för att klämma ut all potential ur kortet som går även vid extrem överklockning. Längst upp i bild sitter där tre stycken anslutningar för de medföljande spänningsmätningsadaptrarna. Detta kortet använder sig även det av CHiL 8318 för spänningskontroll.

Kylaren

MSI_7970_Lightning_07

MSI_7970_Lightning_08

Precis som sitt syskon använder kortet sig av en Twin Frozr IV som kylningslösning. 5 stycken värmeledningsrör i blandade storlekar som är 6 – 8 millimeter leder värmen ut till flänsarna. Två stycken fläktar på vardera 100 millimeter ser till att svalka den stora aluminiumflänsen. Som nämnt tidigare så snurrar fläktarna baklänges i 30 sekunder vid uppstart, detta för att förhindra att damm byggs upp i kylaren.

Subscribe
Notifiera vid
20 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
11 Årtal sedan

Mycket bra test!
Extra plus för coil whine noteringarna som upplevs som mycket störande men sällan tas upp i tester.
Kommer ni att uppdatera testet när AMD Catalyst 12.11 blivit WHQL och (förhoppnings) mindre micro stuttering i berörda spel? Känns lite som det är mycket micro stuttering i Borderlands 2 p.g.a. det är ett Nvidia “The Way It’s Meant To Be Played” spel.

CHARLEY MACHICOTE
CHARLEY MACHICOTE
11 Årtal sedan

dam that card is thin

McKinley
11 Årtal sedan

Riktigt grymn jämförelse Anton och hatten av till AMD som har lyckats riktigt bra med den senaste drivrutinen.

wasp
wasp
11 Årtal sedan

Bästa test över grafikkort jag läst på länge, mycket välskrivet och utförligt, hatten av!

-Boris-
11 Årtal sedan

Väldigt irriterande att det verkar vara mycket ryckigare musstyrning i AMDs exempel. Det kommer ju göra att idioter tror att det är microstuttering och att det är något de faktiskt upplever.

EDIT: Menar då Borderlands-testet.

teant
11 Årtal sedan

Bra test men lite för få spel.Jag skulle inte vilja spela Borderlands 2 på ett Amd kort…såg hemskt ut.

Kul att frametime renderingen togs med i testet,sådant vill jag se mer av.

teant
11 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”-Boris-“]Väldigt irriterande att det verkar vara mycket ryckigare musstyrning i AMDs exempel. Det kommer ju göra att idioter tror att det är microstuttering och att det är något de faktiskt upplever. EDIT: Menar då Borderlands-testet.[/quote]Du kan även kika på demosekvensen som är helt utan musrörelser. För övrigt var det trots allt flera som gissade att det var microstuttering på nvidia-kortet så det verkar inte vara helt uppenbart. 🙂 [quote name=”teant”]Bra test men lite för få spel.Jag skulle inte vilja spela Borderlands 2 på ett Amd kort…såg hemskt ut. Kul att frametime renderingen togs med i testet,sådant vill… Läs hela »

teant
11 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”]Absolut och jag håller med, det är svårt att ge konkreta rekommendationer baserat på prestanda eftersom det skiljer så mycket från spel till spel. Men som sagt, vi har lite idéer på hur vi kan lösa det framöver även i större roundups som denna. :)[/quote]Låter utmärkt,tackar 🙂 Just frame renderingen hoppas jag att ni fortsätter lägga stort fokus på.Vad jag vet så är det bara techreport som grundligt tagit upp det i sina tester och därför är det extra kul med en svensk site som gör detsamma då det är(för mej och många andra) en viktigare faktor än… Läs hela »

dj christian
dj christian
11 Årtal sedan

Mycket bra test uppskattas. Dock så undrar jag varför priserna skiljer så mycket, “
Cirkapris vid publiceringsdatum” från dagens lägsta pris på Prisjakt?

Marquzz
11 Årtal sedan

Väldigt bra och omfattande test, UndaC-klass på det! Bra jobbat!

anjora
11 Årtal sedan

intressant redogörelse om de olika gtx680/hd7970 korten och intressant microstuttering test, tydligen skall “radeonpro” vara ett bra verktyg till amd kort för att slippa det eländet.

kanske lite tunt med prestandatest och bf3, borerlands2 får väl räknas som nvidiavänliga, amd verkar vinna ändå…

Birks
11 Årtal sedan

Köpte nyligen mig ett Asus HD7970 Matrix Platinum och även om prestandan är ok så måste jag säga att ljudnivån är i värsta laget.
Prova köra lite Farcry 3 på det så får ni se.
Kortet jag uppgraderade från var ett Asus HD5870 Matrix Platinum och även om det inte var tyst så är nya kortet värre.

Birks
11 Årtal sedan

Stock, det låg på runt 85c med fläkten i automatiskt läge (ca3000 rpm)
Efter att jag tagit av sidan på lådan så sjönk det till 75c och ca2000 rpm så det blev bättre men även vid 2000 rpm så är kortet det som låter mest av allt i lådan. kör med H80 och 2 Noctua på radiatorn. I övrigt har jag bara original fläktar i ett Fractal define mini chassi.