Temperaturer och ljudnivå
Temperatur och ljudnivå | |
Testmetod: | Mätning av temperaturer på grafikkretsen samt kortens ljudnivå. |
Tester och Kommentar: | Alla grafikkort testas i ett slutet datorchassi med idel tysta komponenter där systemets ljudnivå vid vila ligger endast en halv decibel över rummets genrellt låga ljudnivå. Mätningarna som utförs görs konsekvent på samma sätt och ordning;
|
Testutrustning: | Decibelmätare MSI Afterburner (avläsning av temperatur) |
Dagens grafikkort är alla så pass smarta och energisnåla att de utan belastning håller sig riktigt svala oavsett kylare mer eller mindre. Den enda utstickaren i våra tester är HD7950 Boost där vi undrar om det inte är något med vårt testexemplar som spökar.
När vi laddar med lite mer rejäl belastning i Battlefield 3 och låter korten svettas i 15 minuter i ett slutet testsystem med förhållandevis återhållsamt luftflöde ser vi lite större skillnader. Samtidigt är det ingen hemlighet att både AMD och Nvidia idag sätter tvärstopp vid runt eller drygt 80 grader Celsius. När temperaturen når dessa höjder är det istället fläkthastigheten som ökar och likaså ljudnivån. Men vi kan åtminstone konstatera att Sapphire valt en betydligt mer aggressiv temperaturstyrning där deras R9 280X-kort ligger på låga 64 respektive 65 grader trots sin ganska tilltagna energiförbrukning.
Ljudnivå
Som vi tidigare var inne på står temperaturen i direkt relation till ljudnivån på ditt grafikkort. Vid vila är det inget tvivel om att även de minst effektiva grafikkortskylarna klarar av sin uppgift. Referenskylaren till GTX 660 Ti är en fullkomligt horribel kylare och får ses som det svarta fåret i detta avseende.
Vi skruver sedan upp belastningen och ser hur kortens fläktkurvor och temperaturnivåer speglar sig i ljudnivån vid belastning. Här har vi ett område där Nvidia gjort stora framsteg det senaste året men då har det mest handlar om toppmodellerna i företagets prestandasegment. Vi ser också att GTX 770 trots sin fina prestanda och ganska rejäla energiförbrukning har en av de bästa referenskylarna på marknaden. Det billigare syskonet GTX 760 klarar sig betydligt sämre och är en intressant referens för AMD:s kort.
För AMD och nya R200-serien finns det både goda och dåliga nyheter. De goda nyheterna är att minstingen R7 260X är ett riktigt tyst kort även med sin referenskylare. Även om R9 270X knappast imponerar måste vi ge godkänt betyg till AMD:s referenskylare i detta fallet. Man kan trots allt stå pall ganska bra mot referensen av GTX 760 och trots en högre ljudnivå än äldre syskonet HD 7870 är 270X av en betydligt mindre irriterande karaktär.
Ironiskt nog är det inte AMD:s referenskylare som är företagets problem. Det är istället tredjepartskylaren på Sapphire R9 280X som sänker hela föreställningen. AMD har inte alls oväntat gett Sapphire förtur vid lanseringen av nya toppmodellen på mellanklassmarknaden och väljer att pusha R9 280X utan en dedikerad referensdesign. Ett beslut som i regel brukar vara ganska klokt med tanke på AMD:s tvivelaktiga referenskylare. Men här har AMD bokstavligt talat blivit rejält blåsta av Sapphire. Om ni tyckte att grafikkortets temperaturer vid belastning var lite väl bra kan vi informera er om att det är precis vad de är. Sapphire har av outgrundlig anledning varit aggressivare än en hetsad bulldog när man lagt fläktkurvorna för sitt grafikkort. Kortet låter som en dammsugare redan vid ganska moderat belastning och under tunga spelsessioner är det nog få användare som inte kommer svära över ljudnivån.
Vi blir lika frustrerade varje gång vi ser ett grafikkort förstöras av en dålig kylare eller än värre, en dåligt optimerad fläktprofil till en i övrigt kapabel kylare. Det är illa i vanliga fall men på ett grafikkort som ska bygga en av AMD:s viktigaste produktlanseringar är det rent ut sagt pinsamt. Vi är lika oförstående till Sapphires fläktkurvor som vi är förvånade över att AMD inte sett detta och agerat innan man skeppat testexemplar inför sin lansering.
Även om det lägger en tung dimma över lanseringen av Radeon R9 280X och är en svårsmält PR-tabbe av AMD och Sapphire är det som tur var inget som i det stora hela påverkar oss vanliga konsumenter särskilt mycket.
Sapphire kan troligtvis sänka ljudnivån ganska rejält med en bios-uppdatering och i övrigt står det mängder av tredjepartstillverkare på kö för att visa upp sina nya effektiva kylarlösningar på Radeon R9 280X. Men AMD kunde onekligen fått en bättre start på sin lansering av sin nya prestandamodell.
Inget direkt nytt, men AMD har nu gjort stora klasskillnader när det kommer till prestanda vilket bör förändra prisbilden på alla grafikkort så småningom. Bra jobbat AMD! 😀
grym pris/prestanda
Fin test.
Eneste mangelen jeg kan se er ingen 7790. R7 260X er jo en nyere versjon av 7790 som dere skriver, men ytelsen er ikke lik. Ihvertfall om man sammenligner med den standard 1GB varianten av 7790. Men er det noen forskjell på R7 260X og 7790 2GB OC variantene?
[quote name=”KaffiMann”]Fin test. Eneste mangelen jeg kan se er ingen 7790. R7 260X er jo en nyere versjon av 7790 som dere skriver, men ytelsen er ikke lik. Ihvertfall om man sammenligner med den standard 1GB varianten av 7790. Men er det noen forskjell på R7 260X og 7790 2GB OC variantene?[/quote] Vad jag har lyckats läsa mig till så har AMD gjort en helt ny kort-design. Även om GPUn är densamma så är det olika kort. Även firmware har fått sig en uppgradering för att tillåta exempelvis 3st DVI/HDMI sammtidigt (eyefinity över endast DVI/HDMI). I stora drag så presterar… Läs hela »
[quote name=”KaffiMann”]Fin test. Eneste mangelen jeg kan se er ingen 7790. R7 260X er jo en nyere versjon av 7790 som dere skriver, men ytelsen er ikke lik. Ihvertfall om man sammenligner med den standard 1GB varianten av 7790. Men er det noen forskjell på R7 260X og 7790 2GB OC variantene?[/quote]Hej KAffiMann, kul att du gillar testet! Vi har tyvärr varit hårt tidsbegränsade då AMD valde att flytta lanseringen av dessa kort från den 15:e till 8:e oktober med kort varsel. Vi hann tyvärr inte få med HD7790 men jag ska se till att vi kompletterar med siffror från… Läs hela »
Tack för ett bra test, ser mycket intressant ut! Alltid sugen på nya grejer till förtret för den stackars plånboken 😀
En liten petitess men har nog blivit fel pris på 280X i sammanfattningen: Riktpris: 199 dollar (i Sverige 2 700 – 3 000 kronor) ?
Tack för bra test som vanligt. Tycker den här lanseringen känns ganska ointressant. För lite nyheter helt enkelt förutom namnabytena. Ska AMD verkligen köra en till serie grafikkort med Tahiti och Pitcairn? Tyckte redan att 7xxx-serien hängt med rätt länge. Blir lanseringen egentligen något annat än en ny toppmodell och lägre priser på befintliga modeller?
[quote name=”-Tjalve-“]Vad jag har lyckats läsa mig till så har AMD gjort en helt ny kort-design. Även om GPUn är densamma så är det olika kort. Även firmware har fått sig en uppgradering för att tillåta exempelvis 3st DVI/HDMI sammtidigt (eyefinity över endast DVI/HDMI). I stora drag så presterar de lika för att det är nya GPUer, men refferensdesignen på korten är helt ny.[/quote] Det er mitt intrykk også, bra oppsummering. [quote name=”Anton Karmehed”]Hej KAffiMann, kul att du gillar testet! Vi har tyvärr varit hårt tidsbegränsade då AMD valde att flytta lanseringen av dessa kort från den 15:e till 8:e… Läs hela »