Det blir ingen blodröd slakt på prestandamarkanden för grafikkort i sommar. Radeon RX Vega är här och jag ställer mig frågan – vad har AMD sysslat med i 2 år?

Jaha, då var det alltså officiellt. AMD:s Vega-arkitektur kommer inte att vända upp och ner på GPU-marknaden eller sparka ner Nvidia från prestandatronen. Alla tecken och rykten hade pekat åt det hållet och även om vi ännu inte vet exakt hur Radeon RX Vega kommer att prestera är det viktigaste avslöjat. Specifikationer och priser för Radeon RX Vega bekräftar att AMD inte kommer att kunna fajtas med Nvidias nuvarande flaggskepp GTX 1080 Ti. Radeon RX Vega får snarare nöja sig med att tampas med Geforce GTX 1080 – vilket enligt tidiga tester kan bli en tuff utmaning bara det.

2 år sedan AMD:s senaste grafikkortsflaggskepp

Den första känslan för en garvad teknikjournalist och GPU-nörd är utan tvekan besvikelse. Kanske inte så mycket av det faktum att AMD inte kan ge Nvidia en rejäl match utan snarare att jag, med flera, har svårt att förstå vad AMD sysslat med de senaste 2 åren. Det var nämligen drygt 2 år sedan AMD lanserade sitt nuvarande prestandaflaggskepp Radeon Fury X.

Sedan dess har vi som svultna vargar suktat efter en ny entusiast-GPU från AMD och bara möts av rapporter om förseningar och satsningar på mellanklassmarknaden. Det är fullt rimligt att man måste prioritera bort produkter och konsumentgrupper “for the greater good”. Det känns trots det ganska svårsmält att AMD:s nya flaggskepp kan få tufft att brotta ner ens Nvidias näst snabbaste konsumentgrafikkort. Trotjänaren Geforce GTX 1080 som funnits på marknaden i snart 1,5 år.

Grafikkort_GTX_980_Ti_vs_R9_Fury_X
Geforce GTX 980 Ti vs. Radeon R9 Fury X

Hoppet är det sista som överger en

Det som känns kanske allra mest frustrerande är det faktum att Radeon RX Vega ser så jäkla bra ut på pappret. AMD är först på GPU-marknaden med supersnabbt och energisnålt HBM2-minne och RX Vega 64 stoltserar med hela 12 Teraflops i beräkningskraft, högre siffror än Nvidia GTX 1080 Ti kan skryta med. Allt i ett paket på över 12,5 miljarder transistorer, 0,5 miljarder fler än i Nvidias flaggskepp. Trots detta säger AMD:s egna dokumentation och tester på Radeon Vega Frontier Edition att RX Vega inte kommer vara i närheten av GTX 1080 Ti i spelprestanda. Vi har ju sett mönstret tidigare, Radeon R9 Fury X piskade GTX 980 Ti i teoretisk beräkningskraft men i spel var det snarare Geforce-kortet som hade övertaget.  Med andra ord borde jag kanske vara mer besviken på mig själv än AMD, efter 16 år av grafikkortstester vet jag ju mycket väl att beräkningskraft och teraflops bara är en av många viktiga bitar i ett spelgrafikkort. Men hoppet är ju som sagt det sista som överger oss och 2015 var det faktiskt en riktigt tajt fajt mellan AMD och Nvidias flaggskepp.

Ja, jag vet att jag låter som en bitter gammal gubbe men även om krävande tekniknördar och välbärgade spelentusiaster gnisslar tänderna finns det faktiskt även positiva nyheter med RX Vega. AMD kan äntligen börja sälja grafikkort som bättre kan matcha skärmar med 4K-upplösning, högupplösta VR-headset och inte minst är kraftfulla nog att få företagets välpresterande Ryzen-processorer att svettas. AMD kommer för första gången på allvar sälja vad som liknar “AMD-paket” med grafikkort, moderkort och processorer till rabatterade priser. Vilket oavsett hur vi vrider och vänder på det är en unik affärsmöjlighet i jämförelse med Intel och Nvidia.

Grafikkretsar: AMD Fiji med HBM1 (2015) vs. AMD Vega med HBM2 (2017)

På många sätt kommer RX Vega bli en viktig kugge i AMD:s PC-plattform det kommande året och ett intressant val för prestandakonsumenter i det viktiga 3 000 – 6 000 kronors segmentet. Men som grafiknörd och obotlig optimist vill jag fortfarande fråga AMD: vad har ni sysslat med de senaste två åren?

OBS! Detta är ingen recension eller analys av Radeon RX Vega som grafikkortsprodukt i sin helhet utan personliga tankar och känslor kring AMD:s Vega-lansering. Häng kvar i augusti för en djupgående test av Radeon RX Vega på NHW.

Vad är dina känslor inför lanseringen av Radeon RX Vega?
Tror du att Redeon RX Vega kommer att uppfylla dina förhoppningar och krav på ett prestandagrafikkort?

Senaste krönikorna

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
34 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Joakim Löwenadler
6 Årtal sedan

Anton du förstår väl att det inte är lätt att smälla Nvidia på fingrarna? Det är ju inte så att det gröna laget sitter med usel budget och halvtaskiga ingenjörer, snarare tvärtom. AMD har förmodligen inte resurser i dagsläget att utveckla olika arkitekturer så som Nvidia gjort med sina spelkort. Utöver det så vet vi ju faktiskt inte heller exakt hur korten kommer att prestera, speciellt då inte i nyare spel där utvecklarna kan utnyttja vissa av de nya finesserna. Vi vet inte heller exakt hur HBM2 med sina lägre latenser kan påverka spel, speciellt inte spel med stora öppna… Läs hela »

Morkul
6 Årtal sedan

Joakim, du skriver: ” Utöver det så vet vi ju faktiskt inte heller exakt hur korten kommer att prestera”

Problemet här att just att AMDs egna tester visar på att de kommer få svårt mot 1080. Hade det varit en skum läcka så hade det varit en helt annan sak. Lägg där till att de siffror som AMD så väl som nVidia läcker ofta är på exempel som gynnar just deras kort.

Morkul
6 Årtal sedan
Reply to  Morkul

Bugg i forumet, jag var inloggad ändå fick jag gäst flagga.

JB
JB
6 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

Radeon RX Vega har tydligen potential att förbättra prestanda rätt avsevärt – “5% improvement per month”, läs det här: https://www.techpowerup.com/234924/amd-rx-vega-reportedly-beats-gtx-1080-5-performance-improvement-per-month

Först nu har det kommit en drivrutin som tillvaratar kortets alla egenskaper, så avvakta kommande tester, de blir intressanta. /jb

JB
JB
6 Årtal sedan

De förväntningarna är du kanske inte ensam om att ha haft Anton, men jag personligen har inte trott at Vega skulle sätta sig på tronen, detta baserat på allt vad jag läst.

Amd har sina klara fördelar, inte minst när man ser till pris/prestanda, och då framför allt i “paketform” (vilket du visserligen också antyder) – GPU-kort + SKÄRM (Freesync), till vilket man nu även kan lägga outstanding CPU-er. /jb

KaffiMann
6 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

Jeg for min del er har mer interesse av hva grafikk kort fra 1,2 og kanskje 3 år tilbake yter i en ny test med de nyeste driverne akkurat nå.
Ser det nevnt flere steder at Geforce kortene yter bra ved lansering, men Radeon blir bedre etterhvert. Skulle gjerne likt å se en ordentlig gjennomgang av dette.

JB
JB
6 Årtal sedan
Reply to  KaffiMann

Så är det, Amd’s drivrutinsuppdateringar har avsevärt gett ökad prestanda i äldre grafikkort (min subjektiva uppfattning, men även baserad på tillfälliga 3DMark-tester). Skulle vara en intressant (kurios) test för NHW att utföra, jämförelse av prestanda mellan drivrutin från tillfället då ett kort lanserades och den senaste. /jb

Morkul
6 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

Ja inte nog med det prestanda ökningarna är olika från spel till spel vilket gör testningen extremt jobbig. Måste fortfarande använda en mix av spel som levererar så jämna resultat som möjligt, alltså när man kör samma loop flera gånger ska resultaten vara likvärdiga. Sedan ska ni dessutom hitta spel som inte gynnar någon av tillverkarna, vilket blir extra svårt om en drivrutin som släpps förbättrar prestanda om ett spel mer än andra. Dessutom har vi då spelutvecklarna som ibland kommer med patch riktat emot ett specifikt märka och höjer dess prestanda. o.s.v o.s.v . Summa sumarum är det svårt… Läs hela »

KaffiMann
6 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

Er ikke nødvendig å teste absolutt alle kortene på nytt, så lenge samme kortet har blitt testet før er vel det mer enn nok. Kunne tatt for eksempel de første kortene som ble tilgjengelig for test av hver type og tatt en gruppetest en gang i året, gjerne 3 fra hver brikkeprodusent i de forskjellige klassene, altså 6 kort i gangen. Kan dele det opp i forskjellige klasser også, ingenting i veien for å ta kun mellomklassekort, eller bunnkort, eller toppkort, det er ikke nødvendig å ta absolutt alle kortene, det vil gjøre det mulig å ta bare 1 fra… Läs hela »

JB
JB
6 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

De flesta gamers (>99%) måste åtminstone köpa ny skärm för att kunna tillvarata kraften i ALLA dessa nya grafikkort! /jb

Morkul
6 Årtal sedan
Reply to  JB

Jo då de flesta går över till 4k nu så då blir det nya skärmar för många. Inväntar med spänning på hur RX Vega presterar i 4k, AMB minnet kan göra skillnaden där.

Morkul
6 Årtal sedan
Reply to  JB

Jb. jag ser att stort problem med dessa vänta så får du se förbättrad prestanda. Nämligen att jag och många med mig i dessa fall väntar även med inköpet och så hinner ofta (inte alltid) konkurrenten ut med nya kort innan man fått de den ökade prestandan. Problemet är att AMD är i ekonomisk knipa efter flera år med stora förluster, -81 miljoner bara förra året.Årets resultat blir förhoppningsvis positivt men inte speciellt mycket, under +10 miljoner. Detta med den stora klump av trogna AMD kunder som uppdaterade till Ryzen, efter den försäljnings toppen så har försäljningen dalat oroväckande. Oavsett… Läs hela »

JB
JB
6 Årtal sedan
Reply to  Morkul

Du skriver “jag och många med mig” (“argumentum ad populum” – https://en.m.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_populum), räcker det inte med att du själv tycker något? Jag respekterar din EGEN åsikt, och ger dig även medhåll i mycket av det du skriver. /jb

Morkul
6 Årtal sedan
Reply to  JB

Du skriver “argumentum ad populum” Svaret blir då: Non sequitur

Problemet är att din finns till och med doktorsavhandlingar i ämnet så ditt påstående stämmer inte. 😉

JB
JB
6 Årtal sedan
Reply to  Morkul

Nu var du väl ändå lite väl snarstucken Morkul, jag skrev att “Jag respekterar din EGEN åsikt”, låt bara övriga (“MÅNGA”) tala för sig själva. /jb

JB
JB
6 Årtal sedan
Reply to  Morkul

När jag tänker efter, så var det dessutom så, att du tog till ytterligare ett argumentstionsknep nämligen “argumentum ad verecundiam”).

Jag respekterar fortfarande din EGEN åsikt I ÄMNET som här kommenteras. /jb

Morkul
6 Årtal sedan
Reply to  JB

Innan du börjar klaga allt för mycket på att jag använder andras åsikt kan du läsa på lite om Industriell Marknadsföring, finns flera publikationer på Luleå Tekniska Universitet hemsida.

Sedan har detta gått långt över ämnet och samtliga poster borde få stort antal ner tummar (varför de nu ens finns kvar)

JB
JB
6 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

Tackar Anton, bra förslag, kram på dig Morkul 🙂

Morkul
6 Årtal sedan
Reply to  JB

*hug* till samtliga!

Jörgen Rehn
6 Årtal sedan

Allt är pengar, AMD har inte samma ekonomiska muskler som Nvidia, punkt. Att försöka köra över Nvidia skulle inte vara möjligt för AMD:s överlevnad just nu så länge Nvidia inte blir som Intel, slö och alldeles för självsäker. Jag sätter en hel del på att de skulle kunna vara ledande för en kort stund med Vega om de ville, men det skulle nog bara rendera i att Nvidia trycker ut nästa arkitektur snabbare än väntat och AMD är hopplöst efter igen och förlorar mer pengar än nödvändigt på Vega, Nvidia har satt reglerna på gpu marknaden med 1000 serien vad… Läs hela »

JB
JB
6 Årtal sedan
Reply to  Jörgen Rehn

Resonemanget låter rimligt, men om det (vad) är sanning (Trumpism), det kan jag inte bedöma. Men att vi användare (marknaden) behöver de båda, DET är däremot tveklöst sant. Så Nvidia fanboys skall nog vara “lite snällare” mot de röda lagets tålmodiga anhängare, för de gynnas av deras blotta existens.

6 Årtal sedan

AMD verkar ju ha ytterligare ett ess i rockärmen att spela ut, och den stora frågan är om det bara resulterar i en hålstege eller om det faktiskt ger mervärde. Jag talar förstås om funktionen “Draw Stream Binning Rasterizer”, som med nuvarande publika drivrutiner inte är aktiverad. I teorin har den möjlighet att öka prestandan en hel del. Jag vet dock inte vad det ställer för krav på mjukvara och API för att komma till sin rätt. Tom’s Hardware publicerade i går en intressant recension av Vega FE där tillgången till “professionella” drivrutiner öppnar upp ett mycket bredare användningsområde som… Läs hela »

Bengt-Arne Johansson
6 Årtal sedan

Det vi nu har sett är ju Vega 10 i olika inkarnationer, Vega 11 är ju tänkt som ersättare för Rx5xx och sen Vega 12 är ju… Ja, lite okänt, men troligen den lägre klassen.
Vega 11 kommer troligen inte förrän i början av nästa år som tidigast då AMD annars ser en alt för kort livslängd på Rx5xx serien.

Sen så sägs ju även Vega 20 existera. Frågan är, är det en större krets eller vad är det?

6 Årtal sedan

Ni har inte övervägt att AMD kanske prioriterat Crypto-mining (och AI-tillämpningar) före spelprestanda?