AMD rivstartade sin presentation under CES 2019 med att avtäcka Radeon VII som bygger på andra generationens Vega-arkitektur baserad på 7 nanometers tillverkningsteknik.

AMD har nu bekräftat att den andra generationen av grafikarkitekturen Vega som baseras på 7 nanometers tillverkningsteknik kommer att lanseras även för konsumenter.

Radeon VII (7) blir namnet för konsumentgrafikkortet och det kommer utrustat med 16 gigabyte (GB) videominne i form av High Bandwidth Memory 2 (HBM2) som enligt AMD har en minnesbandbredd på en terabyte per sekund. Detta tillsammans med 60 beräkningsenheter och totalt 3 840 streamprocessorer. Enligt AMD ska grafikprocessorerna ha en klockfrekvens på upp till 1,8 gigahertz (GHz).

AMD hävdar att Radeon VII baserad på andra generationens Vega-arkitektur ska erbjuda upp till 25 procent högre prestanda vid samma nivåer av strömkonsumtion som den första generationen.

AMD demonstrerade prestandan hos Radeon VII genom att visa upp sekvenser från spel som kommande Devil May Cry 5 och The Division 2. Båda titlarna spelades i 4K-upplösning med grafikinställningarna inställda till de högsta nivåerna. Under sekvensen med Devil May Cry 5 kunde ett antal bildrutor per sekund (fps) på mellan 75 och 90 skådas. Däremot visades inga exakta siffror för The Division 2.

Som ovanstående bild visar kommer AMD:s referensutförande av Radeon VII att utrustas med en kylarlösning med tre fläktar. Grafikkortet kommer att drivas av dubbla 8-pin strömkontakter.

AMD:s VD Dr. Lisa Su bekräftade även att Radeon VII kommer att lanseras den 7 februari med en riktpris på 699 dollar, cirka 6 200 kronor. Detta utan moms inräknat. Dess närmsta konkurrent i prisväg, Nvidias Geforce RTX 2080 lanserades även det till ett riktpris på 699 dollar. Nvidias referensdesign, känd som Founders Edition, fick ett riktpris på 799 dollar. Radeon VII kommer även att skeppas tillsammans med tre spel i form av tidigare nämnda Devil May Cry 5, The Division 2 samt Resident Evil 2.

Det återstår att se om Radeon VII blir ett samlingsnamn för en ny produktserie eller om det endast rör sig om en ensam grafikkortsmodell. Som alltid när det handlar om företags egna prestandasiffror rekommenderas det att ta dessa med en nypa salt och invänta oberoende recensioner.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Bengt-Arne Johansson
5 Årtal sedan

Vega på 7nm var ju esagt xlusivt för beräkningskort, det och ihop med att dom kommer att vara tillgängliga redan den 7’e Februari tyder på att det är kretsar som inte duger till MI60/MI50 med 16GB deaktiverat. Men är ändå kul att vi får 7nm Vega även om priset är aningen högt och nära på i nivå med Nvidias RTX 2080, även prestandan ser ut att vara likvärdig och då utan RTX biten, sen att RTX inte verkar vara moget sett till prestandadropp kanske motiverar samma pris men tveksamt… Misstänker att Vega 7nm är gästspelaren som täcker upp fram tills… Läs hela »