Idag lanserar Intel nästa generations processorer för stationära datorer. Den 14:e generationens Core-processorer som även går under namnet Raptor Lake Refresh kommer med upp till 24 kärnor och 32 trådar samt upp till 23 procent ökad spelprestanda.

Intel tar sikte på AMD:s spelfokuserade X3D-processorer och introducerar den 14:e generationens Core-processorer. Allt som allt rör det sig om sex upplåsta processorer som sträcker sig från 14 kärnor och 20 trådar upp till 24 kärnor och 32 trådar. Här med fokus på förbättrad spelprestanda jämfört med föregående generations processorer.

Detta är som tidigare nämnt processorfamiljen som går under namnet Raptor Lake Refresh. Det rör sig alltså inte om en helt ny arkitektur utan det är förfinade upplagor av processorer ur Intels redan existerande Raptor Lake-familj. De nya processorerna kommer i både de välkända K-upplagorna samt KF-versioner där Intel plockat bort den integrerade grafikkretsen.

Introducerar Intel APO

Med den nya generationens processorer introducerar Intel en ny teknik kallar Application Optimization (APO). Detta är en teknik som kommer aktiverad från fabrik och fungerar på så vis att den känner igen vissa program och allokerar processorernas resurser på ett mer optimerat sätt för bäst prestanda.

I dagsläget är det endast två speltitlar som stöds av Intel APO. Dessa kommer i form av Metro Exodus och Rainbow Six: Siege. I dessa hävdar Intel att tekniken ska erbjuda 16 samt 13 procent högre prestanda. Hur snabbt Intel kommer lägga till fler spel och program som fungerar med APO återstår att se.

RAM-stöd

Den 14:e generationens Core-processorer kommer med stöd för dubbelkanaligt DDR4-3200 och upp till DDR5-5600 RAM. Enligt Intel ska en rad nya XMP-kompatibla RAM-minnen lanseras inom kort och dessa ska då erbjuda upp till DDR5-8000 hastigheter samt mer extrema internminnen för DDR5-8600 hastigheter. Intel själva menar dock att DDR5-6000 till 6600 erbjuder mest prestanda per krona när det kommer till RAM-minnen för deras processorer.

Kompatibilitet och anslutningar

Raptor Lake Refresh kommer inte helt förvånansvärt med kompatibilitet för 600 och 700-seriernas styrkretsar. Detta innebär att den som i dagsläget nyttjar en Alder Lake eller Raptor Lake-processor inte behöver införskaffa ett nytt moderkort om man önskar uppgradera till någon av de processorer Intel avtäckt idag.

Ser vi till anslutningar kommer Raptor Lake Refresh med integrerat stöd för WiFi 6/6E och Bluetooth 5.3. Processorerna för även diskret stöd för WiFi 7 och Bluetooth 5.4. Vi ser även stöd för Thunderbolt 4 samt kommande Thunderbolt 5.

Raptor Lake Refresh tillgänglighet

Intels nya processorer kommer börja säljas den 17 oktober. Några svenska riktpriser har vi i skrivande stund inte fått bekräftade. Däremot är det inte lång tid kvar innan enheterna dyker upp i butiker och vi får svart på vitt vad för prislappar dessa kommer bära.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments