Den första RTX 4070-modellen som går inom ramarna för ITX-klassificering har nu presenterats. Tyvärr finns det en risk att vi aldrig kommer få se det på svensk mark.

Grafikkort har under senare år vuxit allt mer i storlek. Mer kraftfulla komponenter kräver mer rejäl kylning och detta har resulterat i gigantiska monster till grafikkort. Detta gäller inte bara det absoluta toppsegmentet, grafikkorten har vuxit ganska rejält hela vägen ner till mellansegmentet i princip.

Nu har det kinesiska företaget Zephyr lanserat det faktiskt första RTX 4070 ITX-kortet. Enheten går under namnet RTX 4070 ITX Sakura Blizzard och känns nästan lite nostalgisk med sin kylare som endast tar upp två expansionsplatser och inte har mer än en enda fläkt. Till skillnad från de svullna Kaiju-grafikkorten som dominerar marknaden idag.

Grafikkortet mäter in på endast 172 x 123 x 42 millimeter och drivs av en ensam 8-pin PCIe-kontakt. Föga förvånande kommer kortet utan någon fabriksöverklockning och inget marknadsföringsmaterial pratar heller om just överklockning. Rent generellt känns det som en rätt dålig idé att skrämma upp klockfrekvenserna på ett kort som detta.