AMD har en drös nyheter inför våren. Bland annat den nya topprocessorn Ryzen 7 5800X3D som tillsammans med sex andra processorer ska lanseras inom kort. Även en högt efterfrågad uppdatering till äldre moderkort har bekräftats vara på väg.

AMD:s kommande processorarkitektur Zen 4 har inte landat ännu men tillverkaren kommer ändå med en rad nyheter under våren. Allt som allt är det sju nya processorer som ska lanseras. Bland annat företagets första konsumentprocessor med staplat cacheminne Ryzen 7 5800X3D som blir tillgänglig under slutet av nästa månad.

Precis som tidigare rykten hävdat kommer prislappen för processorn med företagets 3D V-Cache lands på 449 dollar. Den åttakärniga processorn kommer att landa på butikshyllorna den 20 april. Här hävdar AMD ett prestandalyft på omkring 15 procent jämfört med Ryzen 9 5900X tack vare det staplade cacheminnet. Något man annars endast sett mellan arkitekturgenerationer.

Hur pass AMD:s påståenden om att detta är världens snabbaste spelprocessor håller är något som återstår att se. Nu vet vi dock när processorn kommer att bli tillgänglig nästa månad och vi lär få se exakt vad processorn har att erbjuda inom en snart framtid.

Ryzen 7 5800X3D får sällskap

Utöver Ryzen 7 5800X3D är det ytterligare tre Zen 3-baserade processorer som ska lanseras. Dessa består av Ryzen 5 5500, Ryzen 5 5600 och Ryzen 7 5700X. Här ser vi två sexkärniga processorer och en åttakärnig processor. Samtliga kommer med ett TDP-värde på 65 W och fyller ut AMD:s produktkatalog för att ge en mer komplett täckning på marknaden.

Dessa tre nya processorers prislappar sträcker sig från 159 dollar upp till 299 dollar. AMD:s pressmeddelande nämner att deras nya Ryzen 5 och Ryzen 3-processorer som presenteras idag kommer att finnas tillgängliga från och med fjärde april. Exakt när Ryzen 7 5700X landar på butikshyllorna nämns däremot inte.

Zen 2 lever ännu

De tre sista processorerna som presenteras idag är två Zen 2-baserade enheter för instegssegmentet och en ny APU-enhet med integrerad grafikkrets. Även denna baserad på den äldre arkitekturen.

Här ser vi fyrkärniga Ryzen 3 4100 med fyra kärnor och åtta trådar bli den absoluta instegsmodellen. Sedan kommer sexkärniga Ryzen 6 4500 och till slut Ryzen 5 4600G, den nya APU-enheten. De tre nya processorerna kommer med ett TDP-värde om 65 W och då det rör sig om Zen 2-arkitekturen ser vi en lägre cachemängd än hos de nya Zen 3-enheterna.

Prislapparna här kommer att sträcka sig från 99 dollar för Ryzen 3 4100 upp till 154 dollar för Ryzen 5 4600G. Zen 2 kommer som tidigare nämnt att göra sin comeback samtidigt som de tre andra processorerna blir tillgängliga den fjärde april.

Inte bara nya processorer

Utöver de sju nya processorerna som presenteras idag kommer AMD också utöka stödet för arkitekturen Zen 3. I och med AGESA 1207 förser AMD moderkortstillverkare en grundpelare för framtida BIOS-uppdateringar som tar Zen 3-stöd till 300-seriens moderkort. Detta innebär att alla existerande processorer och de sju nya som lanseras i vår kan användas tillsammans med moderkort som lanserades redan år 2016.

AMD förväntar sig att dessa BIOS-uppdateringar kommer att börja dyka upp runt april eller maj månad. Däremot är det upp till moderkortstillverkare att faktiskt ta fram dessa nya BIOS-versioner. Således är det inte garanterat att exakt alla moderkort med en styrkrets ut 300-serien kommer att uppdateras med stöd för Zen 3.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments