Recensionerna för AMD:s första processor med staplat cacheminne, Ryzen 7 5800X3D har nu börjat dyka upp. Vad för betyg har då AMD:s senaste alster lyckats få än så länge?

Den senaste lanseringen på processormarknaden kommer med en lagom mängd nyheter. AMD:s senaste enhet kommer med extra mycket cacheminne i form av dedikerade minneskretsar som staplats ovanpå själva processorn. Utöver detta är det i princip en Ryzen 7 5800X utan stöd för överklockning hos processorkärnorna.

AMD har i sin marknadsföring för processorn pratat mycket om dess spelprestanda. Cacheminnet ska enligt tillverkaren kunna erbjuda upp till 15 procent högre prestanda i spel jämfört med syskonet utan det staplade cacheminnet. Stämmer då AMD:s påståenden om den senaste skapelsen?

Både ovanstående recension och recensioner från hemsidor som Kitguru och Tom’s Hardware verkar gå i linje med vad AMD sagt om sin enhet. Medans processorn inte erbjuder någon större prestandaskillnad i just produktivitet hjälper cacheminnet med spelprestandan. Är det produktivitet man är ute efter finns det processorer med fler kärnor eller syskonet Ryzen 7 5800X med samma antal kärnor som även går att överklocka som bör locka lite mer.

Allt som allt verkar Ryzen 7 5800X3D hålla jämna steg med Intels topprocessorer. Gamers Nexus som testat processorn kunde se allt från en prestandaökning på tre procent hela vägen upp till 26 procent över Ryzen 7 5800X. Skillnaderna användare kan väntas se beror helt på speltitel och hur den är programmerad att ta vara på det extra cacheminnet. Produktivitet fortsätter däremot vara ett användningsområde där processorn inte rekommenderas över någon annan med liknande specifikationer.

Allt som allt är Ryzen 7 5800X3D en mycket intressant processor. Medans den kanske inte revolutionerar något segment visar den vad vi kan komma att se från AMD i framtiden. Medans Intel håller sig nyskapande genom att blanda stora och små processorkärnor kommer AMD med en egen lösning för hur man ska få ut allt mer prestanda. Detta då med ett förstaförsök och en processor som i grunden redan har funnits på marknaden under en längre tid.

Utöver de recensioner som omnämnts i artikeln redan finns det mer läsning från hemsidorna som listas nedanför för den som är intresserad av AMD:s alster:

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments