Ny firmware: Turbo Write, Dynamic Thermal Guard
Förutom ny hårdvara så har Samsung även gjort en hel del uppgraderingar på firmware sidan. Dessa funktioner är givetvis knuten till hårdvaran, men det är inte ny hårdvara i sig.
Turbo Write
Först tänkte vi berätta lite om Samsungs nya ”Turbo Write” teknologi. Funktionen är egentligen ingenting nytt och vi har tidigare sett liknade lösningar från bland annat Sandisk och framförallt OCZ. Det är svårt att få upp sekventiell skrivprestanda på TLC (därav den låga skrivprestandan hos 840), särskilt på enheter med färre NAND-enheter som tex 120GB-modellerna. Det är här som Turbo Write kommer in i bilden. I praktiken så innebär det att man dedikerat en liten del av enhetens lagringskapacitet till en höghastighetscache. Denna cache är fortfarande samma TLC-NAND men man skriver endast en bit per cell och på det sättet får man en slags emulerad SLC-partition som är betydligt snabbare än traditionellt TLC-minne. Alla skrivningar görs till denna buffert och när enheten går ner i vila så flyttas informationen över till TLC-delen av enheten. Det gör att man får upp till tre gånger så hög skrivhastighet i Samsungs nya 120GB-modell jämfört med den äldre 840-modellen på 120GB. De övriga storlekarna får också ökad prestanda men där är skillnaden inte lika stor.
Anledningen är att de större enheterna har fler NAND-enheter och får därför bättre prestanda till att börja med. När cachen är full så kommer dock skrivprestandan att gå tillbaka till traditionell TLC-hastighet och blir då betydligt långsammare. För 120GB-modellen så är detta ungefär 140 megabyte per sekund, vilket är samma som den äldre 840-modellen. 120GB och 250GB-modellerna får båda en buffert på 3 gigabyte vilket betyder att 9 gigabyte TLC-minne förbruas av cachen. 500GB-modellen får 6 gigabyte (18 gigabyte TLC), 750GB får 9 gigabyte (27 gigabyte TLC) och 1TB modellen får hela 12 gigabyte (36 gigabyte TLC). Samsung menar att detta ska räcka för att prestandan ska vara på topp hela tiden under vardagsanvändning.
Cachen är en del av enhetens Overprovisioning. Så för en 500GB-modell innebär det att det finns 465,66 gigabyte att formatera. Det ger 46,33 gigabyte som ej går att formatera varav 18 gigabyte av dessa är dedikerade till Turbo write. Det ger 28,33 gigabyte kvar för overprovisioning, faktiskt mindre än vad man får på 840 Pro och även andra SSD-enheter. Det är vanligt att man har ungefär 6-7 procent overprovisioning, men här är det alltså bara 5,5 procent. Det kan vara så att SLC-delen också används för overprovisioning utöver det som finns ledigt.
Dynamic Thermal Guard
Denna funktion är en ren firmwarefunktion. Om den inbyggda tempsensorn läser av en temperatur över 70 grader Celsius så kommer prestandan automatiskt sjunka för att sänka strömförbrukningen. Detta för att i sin tur kunna få ner temperaturen på kretsarna till de nivåer som de är designade för. Funktionen är väldigt lik de som finns hos många andra komponenter som exempelvis processorer och grafikkort.
I de allra flesta fall så kommer temperaturen aldrig att gå så högt. Men det kan finnas en del mindre system som fortfarande genererar mycket värme, exempelvis bärbara speldatorer, som kan vara mer temperaturkänsliga.
Rapid
När Samsung presenterade 840 Evo så presenterade man också en ny funktion i sin SSD Magician programvara. Funktionen kallas för Rapid och är frukten av Samsungs uppköp av Nvelo för ungefär ett halvår sedan. Rapid är ett mjukvarulager som lägger sig mellan din SSD och operativsystemet och använder Nvelos cacheteknik för att accelerera prestandan på SSD-enheten till siffror betydligt högre än enhetens specifikationer. Programmet använder outnyttjade internminne- och CPU-resurser för att accelerera både skrivningar och läsningar till och från SSD-enheten. Läs mer om Rapid i våra nyheter här och här. Vi kommer att försöka göra en mer ingående djupdykning i den nya funktionen vid ett senare tillfälle.
Stöd för Opal 2.0 och IEEE-1667
En annan intressant uppdatering är att Samsung kommer att uppdatera sin firmware för att ge stöd för såväl TCG Opal 2.0 samt IEEE-1667. Stöd för dessa två standarder gör enheten kompatibel med Microsoft specifikation för så kallade SED (Self Encrypting Drives). Även om hårdvarukryptering inte är något nytt bland SSD-enheter så har man inte kunnat managera dem på ett bra sätt tidigare. Det ända sättet att göra det har varit att använda så kallat ATA-lösenord i BIOS. Med det nya stödet så kan den inbyggda hårdvarukrypteringen styras av tredjeparts programvara via datorns TPM-chip (om man har ett sådant). Det krävs inget TPM chip för att det ska fungera, men det är den enklaste lösningen. Detta gör också att enheten är kompatibel med bitlocker för Windows 8. Man kan alltså använda bitlocker precis som vanligt utan någon prestandaförlust alls. Det innebär också att man inte behöver kryptera eller avkryptera informationen när man slår på eller av. Detta är en riktigt intressant lösning för företag som idag kör mjukvarukryptering som exempelvis Bitlocker eller Filevault. Observera att det kräver att man startar Windows 8 via UEFI för att det ska fungera. Vi kommer att försöka testa detta mer noggrant i en senare artikel. Den nya firmware versionen, med det nya stöder, kommer att släppas till 840 Evo och 840 Pro i September. Vanliga 840 blir tyvärr utan som det ser ut just nu.
Kan bli en kandidat till min spel SSD som är planerat att införskaffas.
Ja verkar vara en grym budgetssd som även står sig mot de riktiga prestandamodellerna. Ska bli riktigt intressant att se Rapid-testerna sen också!
Intressant artikel. 🙂
En annan sak som skulle vara intressant när ni testar RAPID djupare – slå av spänningen, simulera ett strömavbrott, vad som händer med aktiv cache och om Windows då klarar att återställa eller om det blir oåterkallelig systemkrasch pga. helt eller delvis korrupta data för Windows?
Dvs. om det finns några risker med att ha cachen eller RAPID aktiverad.
Samma fenomen skulle väl då gälla framöver även på 840 Pro när RAPID även kommer till denna, skulle man kunna anta.
Ska försöka göra lite mer ingående tester på Rapid lite senare 😉
Man tackar för trevlig läsning!
Minst sagt intressant disk. Möjligen lite tråkigt att man måste upp i kapacitet (och pris) för att få njuta av full prestanda. ~250gb känns lagom för mej.
Kanske är blind. Men jag hittar inte att priset nänms någonstans, kan ju vara relevant när prisvärdheten är huvudnumret.
[quote name=”-Boris-“]Kanske är blind. Men jag hittar inte att priset nänms någonstans, kan ju vara relevant när prisvärdheten är huvudnumret.[/quote]
Priset är specificerat under sidan om enheten, då för alla olika storlekar. 🙂
https://www.nordichardware.se/SSD-Recensioner/samsung-840-evo-topprestanda-i-en-mellanklass-ssd/Samsung-840-Evo.html#content
Men givetvis borde det även nämnas i slutledningen och det är fixat nu.
[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”-Boris-“]Kanske är blind. Men jag hittar inte att priset nänms någonstans, kan ju vara relevant när prisvärdheten är huvudnumret.[/quote]
Priset är specificerat under sidan om enheten, då för alla olika storlekar. 🙂
https://www.nordichardware.se/SSD-Recensioner/samsung-840-evo-topprestanda-i-en-mellanklass-ssd/Samsung-840-Evo.html#content
Men givetvis borde det även nämnas i slutledningen och det är fixat nu.[/quote]
“Lägsta Pris”-spalten är helt tom för mig. Förrutom 750GB där det står N/A.
[quote name=”-Boris-“][quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”-Boris-“]Kanske är blind. Men jag hittar inte att priset nänms någonstans, kan ju vara relevant när prisvärdheten är huvudnumret.[/quote]
Priset är specificerat under sidan om enheten, då för alla olika storlekar. 🙂
https://www.nordichardware.se/SSD-Recensioner/samsung-840-evo-topprestanda-i-en-mellanklass-ssd/Samsung-840-Evo.html#content
Men givetvis borde det även nämnas i slutledningen och det är fixat nu.[/quote]
“Lägsta Pris”-spalten är helt tom för mig. Förrutom 750GB där det står N/A.[/quote]
Det är samma för mig, står ingenting i sista spalten.
[quote name=”Tintin”][quote name=”-Boris-“][quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”-Boris-“]Kanske är blind. Men jag hittar inte att priset nänms någonstans, kan ju vara relevant när prisvärdheten är huvudnumret.[/quote]
Priset är specificerat under sidan om enheten, då för alla olika storlekar. 🙂
https://www.nordichardware.se/SSD-Recensioner/samsung-840-evo-topprestanda-i-en-mellanklass-ssd/Samsung-840-Evo.html#content
Men givetvis borde det även nämnas i slutledningen och det är fixat nu.[/quote]
“Lägsta Pris”-spalten är helt tom för mig. Förrutom 750GB där det står N/A.[/quote]
Det är samma för mig, står ingenting i sista spalten.[/quote]
Det var väldigt lustigt. Fungerar fint för mig både i datorn och mobilen. Använder ni någon form av script-blockerare eller adblocker?
Ja det var Adblock Plus som stoppade priserna. Stängde av det för NH och nu ser jag allt.
[quote name=”Tintin”]Ja det var Adblock Plus som stoppade priserna. Stängde av det för NH och nu ser jag allt.[/quote]
Vad bra att ni hittade felet. Då ska jag skriva in det i artikeln också 🙂
Kanontester! =).. Saknar bara (eller så har jag missat i artikeln?).. samma prestanda vid hård belastning, test men vid miljö när TRIM inte fungerar. vilka SSDs hanterar detta bäst, när de inte får tillgång till fullständiga idle perioder för garbage collection och som sagt TRIM inte fungerar, tex controller som inte skickar vidare TRIMen..
[quote name=”www.micropter.se”]Kanontester! =).. Saknar bara (eller så har jag missat i artikeln?).. samma prestanda vid hård belastning, test men vid miljö när TRIM inte fungerar. vilka SSDs hanterar detta bäst, när de inte får tillgång till fullständiga idle perioder för garbage collection och som sagt TRIM inte fungerar, tex controller som inte skickar vidare TRIMen..[/quote] Ursäkta för sent svar (men bättre sent än aldrig, eller hur?)Vi har givetvis testat enheten under extremt hård belastning: https://www.nordichardware.se/SSD-Recensioner/samsung-840-evo-topprestanda-i-en-mellanklass-ssd/Prestanda-vid-hard-belastning.html#contentHär skrivs 4K data kontinuerligt vilket gör att TRIM aldrig triggas. Här jämför vi dock endast med 840 Pro men det finns flera artiklar där vi… Läs hela »
Angående att priset i kolumen längst till höger inte syns:
Använd samma storlek/font på bokstäverna i den kolumnen som på resten av sidan,
så är jag övertygad att priserna syns (Jag ser dem, faktiskt).
Gammal ‘Användare’ på 72 Vårar, ha de’!
RoffeSweden
[quote name=”RoffeSweden”]Angående att priset i kolumen längst till höger inte syns:
Använd samma storlek/font på bokstäverna i den kolumnen som på resten av sidan,
så är jag övertygad att priserna syns (Jag ser dem, faktiskt).
Gammal ‘Användare’ på 72 Vårar, ha de’!
RoffeSweden[/quote]
Tjena Roffe. Nu har jag fixat så att texten på priset ska ha samma formatering som övriga. Hoppas det funkar 🙂