Processor och surfprestanda
Processor och minnesprestanda | |
Testapplikationer | CyberLink MediaEspresso 6.5 WinRAR 4.01 Cinebench 11.5 Blender AIDA64 |
Testfokus | Prestanda vid olika typer av hårda belastningar. De flesta mest vardagliga sysslor klarar i princip vilken dator som helst av idag. Men när det kommer till video-omkodning, komprimering och rendering går de mesta på knäna. Särskilt video-omkodning och komprimering/dekomprimering av filer används allt oftare av så väl entusiaster som mindre pålästa användare. Det här är två exempel på vardagssysslor som kan ta oerhört lång tid beroende på prestandan i din dator. |
Tack vare den nya tillverkningstekniken på 22 nanometer och effektivare Turbo Boost gör det att Core i5-3210M får ett övertag i 3D-rendering mot den likvärdigt specificerade Core i5-2450M. Det är ingen massiv skillnad, men att den sämsta Core i5:an baserad på Ivy Bridge presterar bättre än den bästa Sandy Bridge-varianten är ett väldigt bra betyg för Intel men även datorn processorn sitter i.
Tåvkanalsminnet och den effektivare arkitekturen lyfter upp minnesprestandan markant mot tidigare Core i5-modeller. Det här bör inte märkas av bland de flesta konsumenterna, men är du en av dem som kör minnesintensiva applikationer rekommenderar vi alltså att titta närmare på en Ivy Bridge-processor. Minnesfördröjningen påverkas inte nämnvärt, men det är någonting som främst påverkas av processorkärnornas prestanda och klockfrekvenser.
Vi ser återigen ett fint lyft i processorprestanda mot förra generationens processorer. Då CyberLink MediaEspresso inte är det bästa programmet att hantera flera trådar gör det också att NP550P5C inte hamnar långt efter datormodeller med fyrkärniga processorer. Grafikacceleration kapar ned tiden med runt 50 procent, vilket är i linje med många andra grafikkort från NVIDIA.
I Cinebench OpenGL-test presterar datorn ungefär i linje med ASUS U46SV och dess grafikkort GT 540M. Intressant är också att AMD:s senaste APU A8-4500M med inbyggd grafik presterar likvärdigt med datorn vi testar idag.
Surfprestanda | |
Testapplikationer | Internet Explorer 9 HTML 5 Graphics Benchmark Fishbowl – Hemsida SunSpider JavaScript 0.9.1 – Hemsida |
Testfokus | Prestandan vid internetsurfning uppskattas genom mätning av JavaScript och ett HTML5-test. JavaScript lägger fokus på processorn, medan HTML5 fokuserar på både processorn och den inbyggda grafiken. Resultaten ger goda indikationer på prestandan vid surfning samt video, och onlinespel i webbläsaren som fortsätter att växa i popularitet. |
Även i SunSpider JavaScript som till stora delar är enkeltrådat ser vi inte helt oväntat en nämnvärd förbättring mot tidigare.
HTML5-prestandan ligger i princip i linje med ett GT 540M och lägger sift strax före det Kepler-baserade GT 640M. Prestandan är dessutom runt det dubbla mot AMD A8-4500M, så även de svagare dedikerade grafikkorten är fortfarande bättre på HTML5 än en integrerad lösning. Detta beror troligtvis på att en integrerad grafikdel måste dela den tillgängliga bandbredden med processorkärnorna, som också drar ett lass i det här testet.
Jack Of all trades, master of none [img[/img]
[quote name=”Farrisen”]Jack Of all trades, master of none[/quote]
Bästa citatet ever. Skönt att det är/blev titeln också på recensionen!
[quote]Minne: 6 GB DDR3-1600 MHz CL11 (Dual Channel)[/quote]
Kan man köra Dual Channel med olika size på minnena?
Det går, i det här fallet körs 2 GB + 2 GB (utav 4 GB-stickan) i Dual-Channel om jag förstått det rätt. Prestandan ska vara närmast identisk som att köra Dual-Channel med två sticker @-- samma kapacitet.
http://www.intel.com/support/motherboards/desktop/sb/cs-011965.htm#flex