Användning, akustik och batteritid
Efter vår överblick är det nog inte svårt för någon att tyda att vi är imponerade över Samsung 900X3C. Men problemet för många ultrabooks har varit hur de presterar vid användning. Kort slaglängd på tangenterna är inte ovanligt, just för att det helt enkelt inte funnits utrymme för ett bra tangentbord. Med sina 12,9 millimeter bådar det verkligen inte gott för 900X3C, men återigen är resultatet bättre än väntat.
Det finns inga tvivel om att tangentbordet är grunt, vilket säkert blir ett problem för många användare. Men vi har varit med om värre, exempelvis första generationens Zenbook från ASUS. Tangenternas placering gör att det är lätt att vänja sig att skriva på tangentbordet och den korta slaglängden gick faktiskt att vänja sig vid efter en kortare tids användning. Att vi lyckats skriva stora delar av testet med just den här datorn talar om att det absolut är en maskin som fungerar för produktivt användande. Tangentbordet är även bakgrundsbelyst, någonting vi uppskattar och som kommer bli allt vanligare framöver.
Det är väldigt bra glid på pekplattan och saker så som multitouch funktioner fungerar likt Samsungs 5-serie klockrent. Höger- och vänsterklick finns inbyggt i pekplattan och fungerar som de ska trots datorns tunna mått. Vid användning upptäckte vi dock tidigt ett problem. När man för ned fingret för att navigera på datorn registreras ofta ett klick vilket i vissa fall var störande, både vid surfning eller på skrivbordet där man av misstag startar ett program eller flyttar en ikon.
Ljudnivå, temperatur och batteritid | |
Tester och testfokus | Ta reda på datorns ljudnivå och yttemperaturer. Vi tittar även på batteritiden vid lättare ordbehandling och filmuppspelning av 720p, HD-material. |
Belastning och tillvägagångssätt | Vi mäter datorns ljudnivå och batteritid vid ordbehandling med hjälp av applikationen Reader’s Test. Vi upprepar därefter testerna med videouppspelning och mäter dessutom av datorns yttemperaturer. Temperaturmätningar utförs inte med Reader’s Test då det som mest skiljer cirka 1 grad celcius. Ljudnivån mäts på exakt 50 centimeters avstånd från datorn i ett rum där bakgrundsbruset ligger på 31,7 decibel. |
Med en så pass tunn dator som denna bör det väl vara oundvikligt att antingen ljudnivån eller värmeutvecklingen skenar iväg? Datorn klarar sig faktiskt bra på båda punkterna, speciellt sett till ljudnivå. Samsung har endast lyckats trycka in ett batteri specificerat till 40 wattimmar men det visar sig vara allt annat än ett problem.
Datorns ljudnivå kan vi inte klaga på då den är så gott som ljudlös. Samsung har även en förkonfigurerad batteriprofil för NP900X3C som används som standard. Denna gör att när datorn körs på batteri begränsas processorns energiåtgång och därmed värmeutveckling, så att fläktarna nästan konstant kan vara avstängda. Under vår långa testperiod har vi aldrig stört oss på datorns ljudnivå vid normal användning.
Nytt för den här gången så har vi lagt till diagram med medel- och maxtemperatur på alla datorer vi testat tidigare. Detta för att ge en enkel överblick på var varje system står sig mot varandra. Vi ser att NP900X3C lägger sig nästan längst ned på listan på datorns översida, medan dess undersida håller sig väldigt sval. Det är inga höga värden och alltså ingenting som bör vara ett problem för någon, som exempelvis Dell XPS 13 vilken vi hoppas förblir obesegrad…
Vid lättare användning hamnar datorn på strax över sex och en halv timme, medan vi vid filmuppspelning uppmäter en bit över fyra timmar. Batteritiden är väldigt bra som ni ser i diagrammet ovan, och i förhållande till antalet wattimmar är det här det bästa resultatet hittills. Den nya Ivy Bridge-processorn spelar säkert in i resultatet, men skärmen från Samsung med PLS-paneler har troligtvis också ett finger i spelet.
Skit. 1 600 x 900 är inte högupplöst idag.
[quote name=”32010″]Skit. 1 600 x 900 är inte högupplöst idag.[/quote]
Jo de räcker gott för 13 tum, hur mycket tror du inte priset hade sprungit iväg om den hade haft högre upplösning
Det är lätt att ställa överdrivet höga krav bara för att en tillverkare (ASUS) ska börja använda 1080p på sina kommande ultrabooks 🙂 ASUS UX-serien är ett undantag på marknaden, inte normen som fortfarande är 1 366 x 768. 1 600 x 900 får helt enkelt ses som “högupplöst” då det är en ovanligt hög upplösning på dagens bärbara datorer. Vid användning är skillnaden är ENORM med 1 600 x 900, i jämförelse mot 1 366 x 768 på en 13-tumsskärm. Att datorn dessutom använder högkvalitativa PLS-paneler är grädde på moset. Samsung har verkligen satt ribban högt med deras nya… Läs hela »
Mja, 1600×900 är normalupplöst, 1366×768 är riktigt lågupplöst. 1080 då är den högupplöst.
Ja 9-serien eller ASUS Zenbook Prime känns än så länge som de klart hetaste kandidaterna på ultrabook-marknaden.Håller med Jacob och This att 1600×900 trots allt får ses som ganska högupplöst fortfarande, med sagt förstår jag er som hävdar att vi ska upp i 1080p för att det ska räknas som “äkta” högupplöst. Det är en snöbollseffekt bland konsumenter som kommer av ASUS och Apples senaste produktlanseringar.Jag har personligen pratat med PC-tillverkare som avvaktar med högupplösta paneler och tryckt på att de kommer hamna på efterkälken, men vissa tror fortfarande att det bara är en kostnadsfråga. Vi får väl se hur… Läs hela »
Med tanke på det genomslag Apple har i sina produktlanseringar så kanske 1600×900 räknas som lågupplöst nu när deras värsting kommer med 2880×1800 😉
Förhoppningsvis skapar apples lansering i alla fall ett sug efter högupplösta portabla så fler tillverkare gör portabla med högre även om de allra flesta klarar sig med 1366×768
Tyvärr är det 1 366 x 768 som gäller, jag och Anton har varit i kontakt med tillverkare som “inte ser någon efterfrågan på högre upplösing”. Vi får väl se vad som säljer mest som sagt 😉 Allting handlar om kvantiteter, om tillräckligt många tillverkare börjar använda skärmar med högre upplösningen kommer kostnadsskillnaden bli marginell med en lägre upplöst på samma storlek.
1080p-skärmar kommer dock bli vanligare i större utsträckning i samband med att Windows 8 lanseras. Fram till dess förblir 1 600 x 900 ovanligt högupplöst på en 13-tummare 😛
Superbra recension! Hoppas ni har möjlighet och tid att recensera Samsung NP900X4. Hade nog köpt denna ifall den kommit med 8gb ram. Jag är nog för ohändig att löda på det själv 🙂
Alltid fint med fler spel som testas, men jag skulle nog vara lite försiktig med Diablo3, forumen flödar med problem med olika grafikkort/system med fps drops och diverse problem, känns fortfarnade som beta.
[quote name=”triDave”]Superbra recension! Hoppas ni har möjlighet och tid att recensera Samsung NP900X4. Hade nog köpt denna ifall den kommit med 8gb ram. Jag är nog för ohändig att löda på det själv :)[/quote]Kul att det uppskattas! NP900X4C kommer med 8 GB RAM, snabbare CPU och 15″-skärm. Jag ska undersöka möjligheten att klämma in den i vårt redan fullbokade schema![quote name=”hakoir”]Alltid fint med fler spel som testas, men jag skulle nog vara lite försiktig med Diablo3, forumen flödar med problem med olika grafikkort/system med fps drops och diverse problem, känns fortfarnade som beta.[/quote]Det stämmer, speciellt när ett krav är att… Läs hela »
[quote name=”gosh”]Med tanke på det genomslag Apple har i sina produktlanseringar så kanske 1600×900 räknas som lågupplöst nu när deras värsting kommer med 2880×1800 😉 Förhoppningsvis skapar apples lansering i alla fall ett sug efter högupplösta portabla så fler tillverkare gör portabla med högre även om de allra flesta klarar sig med 1366×768[/quote]Apple har ju bara precis nyligen släppt EN enda dator med hög upplösning. Resten av deras produkter står kvar och trampar på samma låga/höga upplösning som de flesta andra. Och med det priset kan jag inte riktig hålla med om att de skulle pusha på utvecklingen. Jag menar,… Läs hela »
[quote name=”this”][quote name=”32010″]Skit. 1 600 x 900 är inte högupplöst idag.[/quote]
Jo de räcker gott för 13 tum, hur mycket tror du inte priset hade sprungit iväg om den hade haft högre upplösning[/quote]
Du får nya Zenbook med 1080p på 13″ för samma pris.
Nu är skärmen inte allt, så vi får hoppas att nya Zenbook håller måttet på övriga punkter också 🙂 Det enda jag kan säga utan att ha haft en sådan hands-on är att Samsungs nya 9-serie är grym och har satt ribban högt.
Kanske har jag missat den infon, men är tangentbordet bakgrundsbelyst ?
Det stämmer! Miss av mig, uppdaterat testet med det 🙂
😐 Jag har föregångaren och det är fantastiskt bra med bakgrundsbelyst tangentbord, det har inte konkurrenterna!! jo förresten macbook air har det.
[quote name=”32010″]Skit. 1 600 x 900 är inte högupplöst idag.[/quote]
[quote name=”dlq84″][quote name=”this”][quote name=”32010″]Skit. 1 600 x 900 är inte högupplöst idag.[/quote]
Jo de räcker gott för 13 tum, hur mycket tror du inte priset hade sprungit iväg om den hade haft högre upplösning[/quote]
Du får nya Zenbook med 1080p på 13″ för samma pris.[/quote]
Nu är ju inte upplösning det enda viktiga på en skärm, så låt oss vänta på test innan vi drar några slutsatser. Jag skulle hellre välja en 1600×900 skärm med bättre färgåtergivning, betraktningsvinklar, svärta etc. än en 1080p skärm som var sämre i dessa avseenden.
[quote name=”UT_lol”][quote name=”gosh”]… Jag menar, Sony har haft högupplösta skärmar ett bra tag nu på datorer med både små och stora skärmar. Men samtidigt har priset varit runt 30k. Det har inte precis drivit på utvecklingen för datorer i de andra segment.[/quote] Jag köpte en av dessa, VPCZ21V9E med Power Media Dock, vilket jag ångrar. Pixelfel – för övriga tekniska problem se under Sony på http://www.fairshopping.se/opinions/view/12610. Här noterar jag endast att Sony centralt och Sony Center Stockholm vägrar åtgärda. Det vore bra om de som testar produkter också lämnar öppet (1-2 år) för de erfarenheter som kunder får. Direkt efter… Läs hela »
[quote name=”Tempel”]Mja, 1600×900 är normalupplöst, 1366×768 är riktigt lågupplöst. 1080 då är den högupplöst.[/quote]
900p är normalt och 1080p är högt tycker du. Gör verkligen 180 pixlar så stor skillnad?
Vad det gäller ssd disken så levereras datorn inte med Sandisk-varianten längre utan med en ursnabb Samsung mSATA-disk. Jag körde windows experience index på min nyinköpta Samsung 9-series med Samsungs mSATA-disk och fick 7.9 utav 7.9 möjliga.
#20 KarlAnka
Intressant. Svårt att hitta info om det på Samsungs egen sida. Då har minus blivit plus på det området. Nöjd i övrigt? Har du någon övrig kommentar i förhållande till testet?