Processor och surfprestanda
Processor och minnesprestanda | |
Testapplikationer: | CyberLink MediaEspresso 6.5 WinRAR 4.01 Cinebench 11.5 Blender wPrime 2.05 AIDA64 |
Testfokus: | Prestanda vid olika typer av hårda belastningar. De flesta mest vardagliga sysslor klarar i princip vilken dator som helst av idag. Men när det kommer till video-omkodning, komprimering och rendering går de mesta på knäna. Särskilt video-omkodning och komprimering/dekomprimering av filer används allt oftare av så väl entusiaster som mindre pålästa användare. Det här är två exempel på vardagssysslor som kan ta oerhört lång tid beroende på prestandan i din dator. |
Den nya Core i5-3317U presterar runt 20 procent bättre än förra generationens Core i5-2467M vilket är en relativt stor ökning. Prestandan ligger riktigt nära Intels Sandy Bridge-processorer med 35W TDP, ett mönster vi kommer få se upprepas längre fram. På en gång kan vi säga att Samsung NP900X3C kommer med riktigt hög prestanda trots processorns 17W-utförande.
Den entrådade prestandan är fantastisk för en processor med ett TDP-värde på endast 17W. Över till flertrådad prestanda är den också riktigt bra och ligger nästan i nivå med förra generationens Sandy Bridge specificerade till 35W. Prestandaförbättringarna kommer som tidigare nämnt främst från den effektivare Turbo Boost-tekniken. AMD har inte helt oväntat ingenting att säga till om.
Minnesprestandan har ökat nämnvärt mot förra generationens Sandy Bridge-baserade datorer, vilket är välbehövligt med den nya HD 4000-grafiken. Även minnesfördröjningen har krympt men detta beror mer på de ökade klockfrekvenserna, än förbättringar i minneskontrollern.
NP900X3C slår jämna slag med 35 wattare ur Sandy Bridge generationen processorer och vi tror dem flesta förstår att det är bra. Byter vi dock över och omkodar med hjälp av grafikdelen och medialogiken QuickSync ser vi endast en marginell ökning mot tidigare generation. Vi hade väntat oss ett resultat nära Core i7-3610QM som i grund och botten har en identisk HD 4000-grafikkrets.
Cinebench deltest OpenGL visar på en klar förbättring mot förra generationens ultrabooks, men den är inte riktigt där vi hade trott. Intel klarar helt plötsligt inte av att konkurrera mot AMD Llano och A6-3400M i grafikprestanda, för att inte tala om Trinity och A8-4500M. Återigen vill vi poängtera att detta är en 17W-processor, så resultatet kan inte anses vara dåligt. Men det märks att HD 4000-grafiken hålls tillbaka på grund av den begränsade strömbudgeten.
Surfprestanda | |
Testapplikationer: | Internet Explorer 9 HTML 5 Graphics Benchmark Fishbowl – Hemsida SunSpider JavaScript 0.9.1 – Hemsida |
Testfokus: | Prestandan vid internetsurfning uppskattas genom mätning av JavaScript och ett HTML5-test. JavaScript lägger fokus på processorn, medan HTML5 fokuserar på både processorn och den inbyggda grafiken. Resultaten ger goda indikationer på prestandan vid surfning samt video, och onlinespel i webbläsaren som fortsätter att växa i popularitet. |
Vi ser en tydlig förbättring i JavaScript-prestanda och nya ULV Ivy Bridge sätter sig ännu en gång i samma liga som förra generationens Sandy Bridge specificerade till 35W.
Efter ett antal tester med något tveksam grafikprestanda imponeras vi i vårt HTML5-testet. Inte bara slår det AMD Llano på fingrarna, utan ligger hack-i-häl med den nya Trinityprocessorn A8-4500M med högre strömförbrukning.
Mycket processorkraft trots låg strömförbrukning
Vad som är tillräckligt är högst subjektivt. Men i alla fall vi anser att de nya Ivy Bridge-processorerna bjuder på prestanda som är fullt tillräcklig och mycket mer därtill för det användningsområde ultrabooks är ämnade för. Intel har höjt ribban ytterligare och levererar minst sagt imponerande processorprestanda med ett ultralågt TDP-värde på 17W. Det är nästan att vi tycker det är för mycket och hellre hade sett lägre prestanda tillsammans med ännu lägre strömförbrukning.
Tittar vi på grafikprestandan är det en klar förbättring mot förra generationen. Men vi är bortskämda med Intels tidigare toppgrafik HD 3000 som alltid arbetade i högst turboläge. Ivy Bridge-arkitekturen bjöd på en helt ny grafikdel som är upp till 100 procent bättre än tidigare, men ingenting kommer gratis. Strömförbrukningen på grafikdelen har ökat trots den nya tillverkningstekniken. Det här innebär att den aldrig når sin nominella klockfrekvens utan lägger sig någonstans mellan basfrekvens och turboläge konstant. Därför presterar HD 4000 i 17W-utförande inte lika bra som i de mer strömhungriga processorerna från Intel. Hur det här ser ut i spel ska vi reda ut på nästa sida.
Skit. 1 600 x 900 är inte högupplöst idag.
[quote name=”32010″]Skit. 1 600 x 900 är inte högupplöst idag.[/quote]
Jo de räcker gott för 13 tum, hur mycket tror du inte priset hade sprungit iväg om den hade haft högre upplösning
Det är lätt att ställa överdrivet höga krav bara för att en tillverkare (ASUS) ska börja använda 1080p på sina kommande ultrabooks 🙂 ASUS UX-serien är ett undantag på marknaden, inte normen som fortfarande är 1 366 x 768. 1 600 x 900 får helt enkelt ses som “högupplöst” då det är en ovanligt hög upplösning på dagens bärbara datorer. Vid användning är skillnaden är ENORM med 1 600 x 900, i jämförelse mot 1 366 x 768 på en 13-tumsskärm. Att datorn dessutom använder högkvalitativa PLS-paneler är grädde på moset. Samsung har verkligen satt ribban högt med deras nya… Läs hela »
Mja, 1600×900 är normalupplöst, 1366×768 är riktigt lågupplöst. 1080 då är den högupplöst.
Ja 9-serien eller ASUS Zenbook Prime känns än så länge som de klart hetaste kandidaterna på ultrabook-marknaden.Håller med Jacob och This att 1600×900 trots allt får ses som ganska högupplöst fortfarande, med sagt förstår jag er som hävdar att vi ska upp i 1080p för att det ska räknas som “äkta” högupplöst. Det är en snöbollseffekt bland konsumenter som kommer av ASUS och Apples senaste produktlanseringar.Jag har personligen pratat med PC-tillverkare som avvaktar med högupplösta paneler och tryckt på att de kommer hamna på efterkälken, men vissa tror fortfarande att det bara är en kostnadsfråga. Vi får väl se hur… Läs hela »
Med tanke på det genomslag Apple har i sina produktlanseringar så kanske 1600×900 räknas som lågupplöst nu när deras värsting kommer med 2880×1800 😉
Förhoppningsvis skapar apples lansering i alla fall ett sug efter högupplösta portabla så fler tillverkare gör portabla med högre även om de allra flesta klarar sig med 1366×768
Tyvärr är det 1 366 x 768 som gäller, jag och Anton har varit i kontakt med tillverkare som “inte ser någon efterfrågan på högre upplösing”. Vi får väl se vad som säljer mest som sagt 😉 Allting handlar om kvantiteter, om tillräckligt många tillverkare börjar använda skärmar med högre upplösningen kommer kostnadsskillnaden bli marginell med en lägre upplöst på samma storlek.
1080p-skärmar kommer dock bli vanligare i större utsträckning i samband med att Windows 8 lanseras. Fram till dess förblir 1 600 x 900 ovanligt högupplöst på en 13-tummare 😛
Superbra recension! Hoppas ni har möjlighet och tid att recensera Samsung NP900X4. Hade nog köpt denna ifall den kommit med 8gb ram. Jag är nog för ohändig att löda på det själv 🙂
Alltid fint med fler spel som testas, men jag skulle nog vara lite försiktig med Diablo3, forumen flödar med problem med olika grafikkort/system med fps drops och diverse problem, känns fortfarnade som beta.
[quote name=”triDave”]Superbra recension! Hoppas ni har möjlighet och tid att recensera Samsung NP900X4. Hade nog köpt denna ifall den kommit med 8gb ram. Jag är nog för ohändig att löda på det själv :)[/quote]Kul att det uppskattas! NP900X4C kommer med 8 GB RAM, snabbare CPU och 15″-skärm. Jag ska undersöka möjligheten att klämma in den i vårt redan fullbokade schema![quote name=”hakoir”]Alltid fint med fler spel som testas, men jag skulle nog vara lite försiktig med Diablo3, forumen flödar med problem med olika grafikkort/system med fps drops och diverse problem, känns fortfarnade som beta.[/quote]Det stämmer, speciellt när ett krav är att… Läs hela »
[quote name=”gosh”]Med tanke på det genomslag Apple har i sina produktlanseringar så kanske 1600×900 räknas som lågupplöst nu när deras värsting kommer med 2880×1800 😉 Förhoppningsvis skapar apples lansering i alla fall ett sug efter högupplösta portabla så fler tillverkare gör portabla med högre även om de allra flesta klarar sig med 1366×768[/quote]Apple har ju bara precis nyligen släppt EN enda dator med hög upplösning. Resten av deras produkter står kvar och trampar på samma låga/höga upplösning som de flesta andra. Och med det priset kan jag inte riktig hålla med om att de skulle pusha på utvecklingen. Jag menar,… Läs hela »
[quote name=”this”][quote name=”32010″]Skit. 1 600 x 900 är inte högupplöst idag.[/quote]
Jo de räcker gott för 13 tum, hur mycket tror du inte priset hade sprungit iväg om den hade haft högre upplösning[/quote]
Du får nya Zenbook med 1080p på 13″ för samma pris.
Nu är skärmen inte allt, så vi får hoppas att nya Zenbook håller måttet på övriga punkter också 🙂 Det enda jag kan säga utan att ha haft en sådan hands-on är att Samsungs nya 9-serie är grym och har satt ribban högt.
Kanske har jag missat den infon, men är tangentbordet bakgrundsbelyst ?
Det stämmer! Miss av mig, uppdaterat testet med det 🙂
😐 Jag har föregångaren och det är fantastiskt bra med bakgrundsbelyst tangentbord, det har inte konkurrenterna!! jo förresten macbook air har det.
[quote name=”32010″]Skit. 1 600 x 900 är inte högupplöst idag.[/quote]
[quote name=”dlq84″][quote name=”this”][quote name=”32010″]Skit. 1 600 x 900 är inte högupplöst idag.[/quote]
Jo de räcker gott för 13 tum, hur mycket tror du inte priset hade sprungit iväg om den hade haft högre upplösning[/quote]
Du får nya Zenbook med 1080p på 13″ för samma pris.[/quote]
Nu är ju inte upplösning det enda viktiga på en skärm, så låt oss vänta på test innan vi drar några slutsatser. Jag skulle hellre välja en 1600×900 skärm med bättre färgåtergivning, betraktningsvinklar, svärta etc. än en 1080p skärm som var sämre i dessa avseenden.
[quote name=”UT_lol”][quote name=”gosh”]… Jag menar, Sony har haft högupplösta skärmar ett bra tag nu på datorer med både små och stora skärmar. Men samtidigt har priset varit runt 30k. Det har inte precis drivit på utvecklingen för datorer i de andra segment.[/quote] Jag köpte en av dessa, VPCZ21V9E med Power Media Dock, vilket jag ångrar. Pixelfel – för övriga tekniska problem se under Sony på http://www.fairshopping.se/opinions/view/12610. Här noterar jag endast att Sony centralt och Sony Center Stockholm vägrar åtgärda. Det vore bra om de som testar produkter också lämnar öppet (1-2 år) för de erfarenheter som kunder får. Direkt efter… Läs hela »
[quote name=”Tempel”]Mja, 1600×900 är normalupplöst, 1366×768 är riktigt lågupplöst. 1080 då är den högupplöst.[/quote]
900p är normalt och 1080p är högt tycker du. Gör verkligen 180 pixlar så stor skillnad?
Vad det gäller ssd disken så levereras datorn inte med Sandisk-varianten längre utan med en ursnabb Samsung mSATA-disk. Jag körde windows experience index på min nyinköpta Samsung 9-series med Samsungs mSATA-disk och fick 7.9 utav 7.9 möjliga.
#20 KarlAnka
Intressant. Svårt att hitta info om det på Samsungs egen sida. Då har minus blivit plus på det området. Nöjd i övrigt? Har du någon övrig kommentar i förhållande till testet?