Testresultat: Städteknik och TRIM
Nytt för i år är vårt test av TRIM och Garbage Collection. För er som inte vet, så är TRIM ett sätt för operativsystemet att tala om för en SSD att ett specifikt block inte längre används. På det sättet raderas blocket innan en ny skrivning ska göras, vilket minskar belastningen som behövs för att skriva över gammal data.
Garbage Collection är enhetens förmåga att “städa” sig själv. Precis som TRIM så är det en teknik som använda för att få så låg WA (Write Amplification) som möjligt. Tänk dig att enheten städar sig själv för att slippa stuva runt en massa data när det väl är dags att skriva ny data.
TRIM är vad det är och går inte att implementera på mer än ett sätt. GC däremot går att implementera på väldigt många olika sätt. Överlag så brukar vi dela upp GC i aktiv och passiv. Aktiv är när enheten städar sig själv samtidigt som den skriver ny data. Passiv är när enheten använder enhetens “idle”-tid för att städa sig själv. Det finns för och nackdelar med båda. Om enheten ständigt skriver ny data så fungerar inte passiv så bra. Då blir prestandan bara sämre och sämre tills den mer eller mindre klappar ihop. Aktiv däremot kommer aldrig att hamna i det läget, men samtidigt så försämras skrivprestandan eftersom den ska städa sig själv samtidigt som den skriver ny data.
Sandforce använder aktiv städteknik. Enheten kommer alltså att få en lägre skrivhastighet vartefter varje datablock i enheten är fulla. Vårt test är designat för att testa hur enheten reagerar när den är fyllt med data och sedan görs ett antal sekventiella skrivningar till enheten där vi mäter hur enheten reagerar. Slutligen gör vi en TRIM på enheten och rensar alla datablock och mäter prestandan igen.
Metodiken i testet är följande:
- Secure Erase
- Test 1
- Fyll enheten med okomprimerbar data
- Kör IOMeter tortyrtest i 40 minuter
- Test 2
- Test 3
- Test 4
- Test 5
- 20 minuter vila
- Test 6
- Formatera hela enheten (aktiverar TRIM)
- 10 minuter vila
- Test 7
SanDisk Extreme följer samma mönster som vi sett hos tidigare SandForce-enheter. När enheten fyllts och vi sedan försöker skriva till den så får vi väldigt stora skillnader mellan max och min värde. Anledningen är att medans vi skriver till enheten så försöker den samtidigt städa sig själv, vilket ger max prestanda på vissa ställen och låga min värden på andra.
Den intressantaste kurvan här är medelvärdet (den lila i mitten). Vi ser att för varje skrivning som görs (test 2,3,4) så ser vi att prestandan återhämtar sig lite grann för varje körning. När vi sedan låter enheten vila i 20 min så ser vi ingen prestandaökning.
Ett problem som vi sett med alla SF-22xx enheter som vi testat, är att de inte återfår sin fulla prestanda i slutet av testet. Dvs TRIM gör ingen nytta när den väl hamnar i det här läget. Det är troligtvis inget som vanliga användare kommer att märka av, men det är värt att notera. Detta är något som hänger kvar från förra generationens kontroller. Det är troligtvis något i Sandforce GC som gör det. Förhoppningsvis kommer det att vara fixat med nya firmware i framtiden, eller med nästa generations kontroller.
Det här verkade ju bra i början, dessutom bra pris. Kan ni kontakta Sandisk angående den dåliga skrivprestandan? Om de kan fixa’t så kanske man hoppar på Sandisk-tåget.
firmware?
[quote name=”flopper”]firmware?[/quote]
Vill du utveckla dig lite mer Flopper så kanske vi kan svara dig? 🙂
Facka: Det tror jag redan är gjort, men vi har inte hört något från dem ännu. Hoppas kunna återkomma kring detta!
Sandforce verkar överlag har vissa problem som andra kontroller inte har. Kanske bäst att vänta på nästa generation. Annars kan jag tycka att Samsung känns rätt svåra att klå med sin 830 serie.
Precis som Anton säger så väntar vi fortfarande på svar från SanDisk huvida det finsn en lösning på detta 🙂
Jag har den senaste firmwaren (r201). Får tyvärr inte alls lika snabba läshastigheter än era i AS-SSD Benchmark. Ca. 130-140 MB/s. Däremot så är skrivhastigheten betydligt bättre än era resultat, ca. 110 MB/s.