För några månader sedan så meddelande Seagate att man upphör tillverkningen av 2,5 tums hårddiskar på 7 200 varv. Tanken är att ersätta dessa med så kallade hybriddiskar. Vad är egentligen en hybridhårddisk och hur bra presterar den? Vi testar Seagate Thin Laptop SSHD 500GB.
SSD må vara den ultimata uppgraderingen både för stationära och bärbara datorer. Dagens ultratunna datorer skulle inte ha varit möjliga att tillverka om vi inte haft SSD-enheter. Det finns dock fortfarande ett stort problem för SSD-tekniken. Den är fortfarande relativt dyr per gigabyte jämfört med en mekanisk hårddisk. Detta gör att SSD inte kan slå igenom som det primära lagringsutrymmet i bärbara datorer. Detta blir extra tydligt bland budgetdatorer där SSD helt enkelt är för dyrt för att OEM-tillverkarna ska kunna få ner priset tillräckligt. I de fallen när det är aktuellt med SSD, så får man ofta en SSD på 128 gigabyte och det anser många vara för lite lagringsutrymme i en bärbar dator.
Många OEM-tillverkare väljer då att köra med hårddiskar istället. Detta kan också bli problematiskt ifall en tillverkare vill lansera en billig ultrabook, då Intels specifikationer kräver att en ultrabook har en flash-baserad lagringslösning. Ur denna problematik så föddes så kallade hybrid-lösningar. Det vanligaste sättet att implementera detta är att använda en vanlig hårddisk och sedan en liten SSD på 16 eller 32 gigabyte som arbetar tillsammans. Detta för att ge bästa möjliga kombination av prestanda och lagringskapacitet.
Vi har tidigare testat några av dessa hybridlösningar här på Nordichardware. Då testade vi Nvelo Dataplex tillsammans med OCZ Synapse och Corsair Accelerator. Vi testade också Intels Smart Response Technology tillsammans med Intels egna cache-enhet 310 och 311. Det finns flera andra lösningar också som vi ännu inte testat, men gemensamt för alla dessa, är att de är mjukvarubaserade. Själva cachningen sköts av en programvara som installeras ovanpå operativsystemet. Det var framförallt detta som gjorde att vi inte var särskilt imponerade över de lösningar som fanns då. Programvarorna var buggiga och fungerade inte alltid som de skulle, dessutom var de begränsade till Windows.
Seagate påstår sig dock ha den ultimata lösningen och det är den vi ska titta på idag. Det handlar om en hybridhårddisk som är en mekanisk hårddisk med lite inbyggt NAND-flash. Idéen är inte ny och Seagate har tidigare släppt flera hårddiskar med integrerad NAND under sin Momentus XT-serie. Problemet med de äldre enheterna var att de var väldigt mycket dyrare än vanliga diskar och därför inte särskilt attraktiva för den marknad som behöver de som mest. Nu har man gjort flera förbättringar på själva cache-tekniken och dessutom ersatt SLC-NAND med MLC, vilket sänker kostnaderna avsevärt jämfört med tidigare. Man har nu också valt att endast använda hårddiskar med 5 400 varvs motorer. I tidigare versioner av Momentus XT så använde man dyrare 7 200 varvs modeller. En annan nyhet att cachen numera även ska lagra vissa typer av skrivningar.
Vi vet tyvärr inte exakt hur tekniken fungerar, då det inte är något som Seagate talar särskilt högt om. Det vi vet är att enheten ska “lära sig” ju mer man använder den. Seagate har även bytt namn på sina enheter och kallar dem nu för SSHD eller Solid State Hard Drive. Frågan är om enheten kan leverera vad Seagate lovar.
Grym recension!Denna SSHD kan säkert vara ett bra alternativ för budgetdatorer tack vare hög lagringskapacitet i kombination med något högre prestanda än vanliga HDD’s. Mitt stora problem med SSHD’s är dock att dessa hybrider inte har mina personliga favoritfördelar från SSD’erna. Den höga prestandan är det “minst” viktiga med SSD’er för mig.Det jag älskar med SSDer är framförallt STRYKTÅLIGHETEN i tuffa miljöer, och efter det att dom är ljudlösa, strömsnålare och kallare. Just härdigheten mot stryk gjorde att jag kunde kasta runt min netbook lite hur jag ville på min arbetsplats, och det var inte ovanligt att jag promenerade runt… Läs hela »
[quote name=”S0urcerr0R”]Grym recension!Denna SSHD kan säkert vara ett bra alternativ för budgetdatorer tack vare hög lagringskapacitet i kombination med något högre prestanda än vanliga HDD’s. Mitt stora problem med SSHD’s är dock att dessa hybrider inte har mina personliga favoritfördelar från SSD’erna. Den höga prestandan är det “minst” viktiga med SSD’er för mig.Det jag älskar med SSDer är framförallt STRYKTÅLIGHETEN i tuffa miljöer, och efter det att dom är ljudlösa, strömsnålare och kallare. Just härdigheten mot stryk gjorde att jag kunde kasta runt min netbook lite hur jag ville på min arbetsplats, och det var inte ovanligt att jag promenerade… Läs hela »